Slut med druk, drugs og dans

Kos er ikke længere kun fest, ferie og fadbamser for de unge. I dag er der i stigende grad fokus på helse for både krop og sjæl.

I min landsby ved de alle, hvornår jeg er på arbejde, og hvornår jeg er hjemme igen. Der gik ikke lang tid, før jeg begyndte at vinke til de gamle på kaffebaren, når jeg kørte forbi,« fortæller 28-årige Niki Barbopoulou.

Se også: Rhodos er et godt sted at fare vild

Hun valgte landsbylivet på Kos, fordi det hektiske storbyliv i først London og siden Athen ikke føltes rigtigt mere. På øen fandt hun et rigtigt håndværkertilbud af et gammelt hus, som lå helt yderst ude på klipperne i en landsby 30 minutters kørsel fra Kos by. Her tre år senere er både huset og Nikis liv renoveret.

»Her på Kos har folk lært mig at nyde livet, selvom jeg arbejder meget. Naturen, fællesskabet og den lave puls betyder alt. Jeg kommer ikke ligeså meget i kirken som de gamle i landsbyen. Men de holder øje med, at jeg har det godt. Og det har jeg. Jeg har ikke været syg, siden jeg flyttede til Kos,« fortæller Niki.

Druk, drugs og dans
Også turister kan nu opleve det samme som Niki. Hvor Kos tidligere var kendt som ferieøen for de helt unge med hang til druk, stoffer og dans på bordene – så fremhæver både turister og fastboende i dag naturen, klimaet, historiens vingesus og livsglæden som det karakteristiske ved øen.

Og det er på ingen måde nye tanker på Kos. Lægekunstens fader, Hippokrates, levede her på øen fra 460-370 f. kr.  Hippokrates gik ind for forebyggelse gennem mådehold og en sund levevis, og han mente, at hvis folk blev syge, så var det på grund af en eller anden fysisk eller psykisk ubalance i systemet.

Det, som i dag kaldes alternativ medicin, var grundlaget for den lægekunst, Hippokrates grundlagde på Kos.
I Kos by kan du se det gamle platantræ i hvis skygge, Hippokrates underviste sine elever. Det er dog nok ikke helt det samme træ, for platantræer bliver kun omkring 200 år gamle, men øboerne har gennem generationer sørget for at så nye frø som erstatning for det gamle træ.

Oldtidens wellness-center
Tre km uden for byen kan man besøge Asklipieion, som var oldtidens svar på et spa-og wellness center med lægelig behandling. Stedet er bygget som tre terrasser op af en pinjeklædt bakke. På den nederste terrasse var de romerske bade, hvor de tilrejsende kunne starte med at vaske deres trætte og snavsede kroppe. På mellemste terrasse gav de deres medbragte offergaver til præsterne, og modtog til gengæld mental renselse af præsterne. På øverste etage tog lægerne over med behandlinger, som de havde lært af Hippokrates.

Herefter fulgte rekreation i de healende omgivelser, hvor både temperatur, fugtighed og udsyn skulle være optimale for helbredelse hele 11 måneder om året. Patienterne fik særlige diæter og brugte tiden med digte, filosofi, kultur og sport.
I dag bliver oldtiden levende, når man sidder på toppen med udsigt over først pinjetræer og cypresser i en palet af grønne nuancer, længere ude det azurblå Ægæerhav og endnu længere ude Tyrkiet i horisonten.

Paradisiske sandstrande
De lokale busser fungerer fint på Kos, men der er også masser af muligheder for at leje bil, knallert eller cykler, så man kan komme rundt på øen.
Så snart du kommer uden for Kos by, er du på landet med græsmarker, vinstokke, valmuer og oliventræer. Ind imellem passerer du små landsbyer som Nikis, hvor de gamle ordner verdenssituationen på den lokale kaffebar.
På den sydlige del af øen finder du nærmest paradisiske sandstrande, hvor det efter en tur i bølgerne og et par timers strandliv er umuligt at bevare bare et gran af pessimisme.

Oppe i bjergene er den lille – om end noget turistede – landsby Zia et besøg værd. For det første finder du her øens absolut smukkeste solnedgang med udsigt over den frodige ø. Men der er også et par tavernaer, hvor I kan nyde en romantisk middag på terrassen, når solen er gået ned.
Nyd bare det hele. Nyd, at alle dine sanser bliver udfordret. Nyd, at Kos har fået gjort op med sit gamle image.

Se også: Tag bare et par dage på Symi