Slut med at bestige Ayers Rock

Planer om at forbyde klatring på den store røde sten midt i Australien er nu klar. Det sker 1. oktober 2010.

De senere år er "at bestige Ayers Rock" opfattet mere og mere politisk ukorrekt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torsten Blackwood

Det har været mere end en varm kartoffel og et stort diskussionsemne i Australien i årevis.

Læs også: Da storbyen kom til Perth

Den markante røde sten - Ayers Rock, eller Uluru, som den lokale befolkning kalder den - og turisternes lyst til at bestige den 348 meter høje "megasten" for at se solen stå op eller gå ned over det flade tørre landskab.

Den røde sten, som er 9,4 km i omkreds, er et af landets mest kendte turistmål, og der findes næppe den turistbrochure, der ikke har det markante syn på forsiden. Og omkring selve stenen, der ligger isoleret i Northern Territorys outback med Alice Springs som nærmeste by 350 km væk, er etableret en større turistindustri med hoteller, restauranter og lufthavn.

Men samtidig er den røde klippe et helligt sted for aboriginals, den lokale befolkning, som turisterne vanhelliger ved at trampe rundt på.

Politisk ukorrekt
Som sagt har diskussionen bølget i årevis, men især i de senere år er "at  bestige Ayers Rock" opfattet mere og mere politisk ukorrekt. Og nu ser det ud til, at aboriginals omsider får opbakning.

I går kom der klare meldinger fra Park Australias direktør, Peter Cochrane, at Uluru skulle lukkes for klatrere - heller før end siden - oplyser The Northern Territory News.

Offentligheden har frem til september til at "kommentere planen", og Peter Cochrane vil give turistindustrien et år til at få ændres deres marketingpolitik, hvorefter forbudet kan træde i kraft 1. oktober 2010, umiddelbart før Centralaustraliens varme sæson.

35 døde på Ayers Rock
Peter Cochrane udtaler, at forbudet dels er af sikkerhedsmæssige årsager, men også af kulturelle og miljømæssige grunde.

Fra 1975 til 2000 døde 35 mennesker under bestigning af Uluru. I 2000 blev indført en række regler og begrænsninger for klatrene, og siden da har der ikke været dødsfald.