Skyskraber-snyd for at blive den højeste

Nytteløse spir og ubrugelig dekoration sættes på toppen af bygningerne, for at få dem højere op på listen over verdens højeste.

Burj Al Arab Fold sammen
Læs mere
Foto: RABIH MOGHRABI

Verden vil bedrages, hedder det. Og det bliver både den og vi i rekordernes hellige navn.

I hvert fald er det noget lemfældige beretninger, som arkitekter og bygherrer bag nogle af verdens højeste bygninger er kommet med omkring bygningens reelle højde. Det fastslås i en rapport fra The Council on Tall Buildings and Urban Habitat, der har hjemme i Chicago, USA.

Nytteløse spir. Ubrugelige etager. Snørklede dekorationer. Fænomenet er ikke nyt, men metoderne synes at blive flere og trenden med "vanity heigth", som det betegnes, ser ud til at brede sig, skriver news.com.au.

Læs også: Her er verdens højeste skyskrabere

Allerede i 1930 fandt bygherren bag Chrysler Building i New York på at sætte et spir på toppen af bygningen. Det var 38 meter højt, og med det nåede man netop op på at blive verdens højeste.

Siden er den 319 meter høje bygning (med spir) overgået mange gange. Men tricket med spiret er ikke gået af mode. New Yorks nye One World Trade Center, som endnu ikke er færdigbygget, får også et spir på toppen. Ikke i 38 chrysler-meter størrelse, men på hele 124 meter.

Og helt galt er det, set med "vanity height" øjne, i Dubai. Her er hele toppen og den øverste kontruktion af den imponerende bygning, faktisk 40 pct. af højden, er udelukkende dekorativ.

Vanity heigt trenden betyder, at mange skyskrabere, der er i toppen af listen over verdens højeste bygninger, faktisk har færre brugbare etager end de skyskrabere, de har slået.

Rådet for skyskrabere fastslår, at 44 af verdens 72 højeste bygninger kom over de symbolske 300 meter ved at tilføje et dekorations-spir, skriver news.com.au.

Se også: Du lader dig snyde af flyselskaberne