Skotsk ja kan give billigere fly til Skotland

Skotlands Nationalparti vil afskaffe en udskældt passagerafgift på flyrejser fra britiske lufthavne, hvis skotterne i dag stemmer ja til selvstændighed. Det kan gøre flybilletterne til Skotland billigere.

Det bliver billigere at lette fra skotske lufthavne, hvis det i dag bliver et ja til skotsk afhængighed. Skotlands nationalparti SNP vil afskaffe udskældt passagerafgift. Fold sammen
Læs mere
Foto: iris
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis skotterne i dag går til stemmeurnerne og siger "ja tak" til uafhængighed, vil den såkaldte APD-afgift eller Air Passenger Duty blive fjernet for al trafik ud af skotske lufthavne, skriver branchesitet standby.dk.

APD er en slags CO2-afgift, som lægges over i billetprisen for hver enkelt passager, der flyver ud af britiske lufthavne. Den varierer mellem 130 kr. og helt op til 1.800 kr. pr. billet alt afhængig af rejsens længde, og om man flyver på økonomi- eller første klasse.

Det skotske nationalparti SNP vil starte med at halvere afgiften, men planen er, at den helt skal fjernes. Det giver flyselskaber mulighed for at sætte billetpriserne væsentligt ned. Derfor har lufthavne i det nordlige England allerede luftet deres bekymringer for konkurrencen, hvis lufthavne som Edinburgh og Glasgow bliver fri for afgifterne i forhold til de engelske.

Direktøren for Edinburgh Lufthavn, Gordon Dewar, ser meget gerne, at man fjerner passagerafgiften:

"Grundlæggende er det en åndssvag skat. Alle analyser viser, at alene Skotland går glip af to millioner passagerer på grund af den. Flyselskaber, der ellers ville operere fra skotske og britiske lufthavne, lader hver, da det simpelthen ikke kan betale sig økonomisk," har han udtalt til BBC.

Flere flyselskaber som British Airways og Ryan Air har længe raset over den høje afgift, og også SAS ser positivt på en afgift mindre. SAS vil dog ikke på nuværende tidspunkt love, at de vil gøre billetterne til Skotland tilsvarende billigere, hvis passagerafgiften afskaffes.

Valgstederne lukker i dag klokken 23.00, og det endelige resultat af skotternes afstemning bliver offentliggjort tidligt fredag morgen.

Følg valgdækningen her.