Skønne kroatiske fristelser

Vores skribent vendte positivt overrasket tilbage fra sin første tur til øen Brac og byen Split i Kroatien: Her er både smukt, spændende – og billigt...

Kroatiens berømte strand, Slatni Rat, der ligger lige uden for byen Bol på øen Brac. Stranden strækker sig på begge sider af øens spids, og her er både caféer, restauranter og sågar en bod med frisk frugt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johnni Balslev
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den kroatiske by Split kan på en måde sammenlignes med den sydspanske by Málaga. De fleste kommer hertil med fly for at tage videre til andre rejsemål uden at kigge nærmere på selve byen. Det er en stor fejl. De er nemlig begge vældig charmerende og absolut et besøg værd.

Læs også: Skaldyrsparadis i Kroatien

Det skal dog indrømmes, at førstehåndindtrykket  af Split ikke lover godt.
Med kurs fra lufthavnen mod havnen er Split omgivet af et trøstesløst betonbyggeri og tung industri. Det charmerende centrum afslører sig kun ganske kort, da lufthavnsbussen ankommer i havnen.

Der går kun kort tid, inden katamaranfærgen Karolina lægger fra kaj med kurs mod øerne Brac og Hvar i den kroatiske skærgård. Turen til byen Bol på Brac tager godt en time og koster 40 kr.
Split fortoner sig lynhurtigt i horisonten. Men byen bliver taget i nøjere øjesyn nogle dage senere.

Det hvide Hus
Den hyggelige Bol er omkranset af pinjelunde, og havnepromenaden domineres af de nydeligste byhuse bygget i en ensartet stil af de lokale, hvide kalksten. Det hvide Hus i Washington er bygget af samme sten fra Brac.

Havnen er fyldt med både på udflugt fra nær og fjern. Trods den hektiske aktivitet i havnen hersker der en afslappet stemning i selve byen. De fleste besøgende fra de mange udflugtsbåde tager videre ud til den berømte strand Slatni Rat lige uden for Bol.

En meget fin og bred gangsti følger kysten under skyggefulde pinjetræer ud til de mange småstrande for at slutte ved Kroatiens mest kendte strand cirka 1 km fra byen. Den strækker sig i en spids  med glimrende strande på begge sider. Imellem de to er der skyggefulde barer og restauranter, tilbud om massage, iskiosker og sågar en velassorteret frugtbod.

Herude er også de fleste af  områdets 3000 hotelsenge. Den store hotelkæde Bluesun har tre store hoteller med over halvdelen af sengene. Jeg får et godt værelse på Hotel Elaphusa.

Det er et stort, lidt ældre betonhotel, der har gennemgået en nydelig renovering. Her er der masser af aktivitetsmuligheder for familier med børn. Legepladser, børnepool ude og inde, bowling og cykeludlejning. Og stranden med alle former for aktiviteter på vandet ligger kun 100 m væk.

Mere vin
Bag hotellet troner en flad bjergtop med 800 m til toppen. Den minder om Table Mountain i Cape Town i Sydafrika. Herfra er der en fremragende udsigt over den kroatiske skærgård. Desuden kan man se helt til Italien næsten 200 km væk.

På vejen derop kører vi gennem de hyggeligste landsbyer og ser, hvordan øen satser på at dyrke mere vin. Nye vinmarker plantes op af højsletternes bakker. Med god grund. Den lokale hvidvin er billig, velsmagende og forfriskende. Den billige rødvin er derimod ikke særlig god.

Til gengæld er det muligt at købe sig til en meget bedre lokal rødvin, bla. Sv. Vid fra Bols store vinproducent og vininstitut på havnen.
Deres olivener og olivenolie er derimod en temlig smagløs oplevelse.

Billigere end Grækenland

På vej ind til hovedbyen Supetar ligger vi bag tungt lastede lastbiler. De transportere store blokke af øens hvide byggesten til færgen i Supe-tar. Derfra er der kun en kort sejlads ind til storbyen Split.

Supetar er med sine 2500 indbyggere kun lidt større end Bol. Her går havnen ind i en hesteskoform med et stort udvalg af cafeer og restauranter.

Umiddelbart synes det lidt billigere at gå ud og spise på Brac end i Grækenland og Spanien. Til gengæld er det noget dyrere at leje bil og solstole.
Taxikørsel er heller ikke specielt billigt. Den kroatiske møntfod Kuna er det dejlig nemt at regne med. Den går lige op med en dansk krone.

Paladsbyen Split
Næste dag vender jeg næsen mod Split. Katamaranen forlader Bol hver dag kl. 06.30 og ankommer i Split godt før kl. 8.
Hele det gamle centrum af Split er bygget ind i og oven på den romerske kejser Diocletians kæmpemæssige palads fra 300-tallet. Han er den eneste romerske kejser, der er trådt tilbage frivilligt og nægtede at genoptage hvervet, da efterfølgerne kastede riget ud i kaos. Han havde nok i sine haver på paladset i Split.

I dag er Split en meget charmerende og livlig by med fiske- og grønttorv og et bycentrum, der oser af historie.
Bag den smukke havnepromenade er det spændende at fare vild med vilje i de snævre gyder med overraskende små og store pladser eller stå overfor en 1700 år gammel søjlerække.

Diocletians mausoleum blev ombygget til en spændende rund kirke, og de imponerende kældre under paladser er delvist gravet fri og rummer et indkøbstorv og et museum med højloftede rum, der giver et uventet indblik i romersk byggestil. Overalt er der en behagelig stemning og gode specialbutikker, restauranter og cafeer.

Ved siden af jernbanestationen midt i havnen, hvor man eventuelt kan opbevare sin bagage, ligger den fine bystrand.
Denne dag synes hele byens befolkning at være søgt herned for at svale af. Alle står ude i vandet eller ligger i skyggen. Termometret nærmer sig da også de 40 grader i skyggen.

Jeg må selv søge tilflugt i airconditionerede The Pub et par gange på min odyssé. 15 kr. for en iskold halvliters fadøl. Og masser af vand til ingen penge.

Mit førstegangsindtryk af Kroatien er absolut positivt.
Der er en kort flyvetur på to timer, befolkningen er venlig, priserne rimelige og oplevelsesmulighederne mangfoldige i den kroatiske skærgård.

Læs også: Polens perle hedder Poznan