Skiskole for de mindste

Hvornår kan man begynde skikarrieren? Anna på fire år er for første gang på ski i Hemsedal.

Skilæreren Lisa laver forskellige øvelser med Anna, der styrker den fireåriges motorik – eksempelvis at løfte skiene, holde armene ud til siden eller klappe sig selv på hjelmen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Michael Jensen

Hemsedal er kendt for at have en god børneskiskole, og da mine egne børn endnu har deres første skiferie til gode, så tænkte jeg, at en formiddag med børneskiskolen her ville være en god research for mig, inden mine egne snefnug skal svinge skiene.

Læs også: Hyggeski med børn

Fireårige Anna kommer gående hen til skiskolen sammen med sin familie og bryder ud i et stort forventningsfuldt smil, da hun ser sin skilærer, Lisa. Hun er fra svenske Umeå, 20 år gammel og i gang med sin anden sæson som skilærer her i Hemsedal.

Annas forældre har nok at slæbe på. De mindste børn kan ikke selv bære deres ski, og med deres oven i ens eget udstyr får man hurtigt varmen. Lisa aftaler med Annas forældre at mødes en time senere samme sted, hvorefter hun og Anna tager skiene på sammen og er hurtigt henne ved en lille liftkø.
Liftturen bliver brugt på at snakke. Anna fortæller, hvor hun har stået på ski den forgående dag. Lisa lytter, og på en blanding af svensk og dansk kan hun sagtens gøre sig forstålig og forklare, hvad Anna skal lære i dag.

Fortidens kæft, trit og –

Jeg husker tydeligt mine første skiskoletimer i Kitzbühl som dreng –  det var ikke særlig sjovt.
Vi kørte en hel formiddag efter vores strikse østrigske skilærer i én lang slange. Og da mine evner ikke var blandt holdets bedste, endte jeg bagest. Og lærte også derefter.
Skilæreren talte tysk, som jeg ikke forstod, og han var desuden godt træt af at have rollingerne på de nederste pister i stedet for at give privattimer på toppen af bjerget.
Det var en befrielse for mig at blive hentet af min far.
Det er næsten tredive år siden, og snart er det mig, der skal til at aflevere børn i en skiskole. Mit håb er, at deres introduktion til skiløbets fantastiske verden ikke bliver af den hårde skole, men at skiløb bliver en leg.

Skiløbet leges ind
Pisterne i Hemsedal er brede, og sneen er perfekt til at køre »pizza«.
Anna samler sine skispidser og kører ned ad pisten i dét, vi i begyndelsen af 1980erne kaldte en plov. Nu hedder det pizza, og det er en menu, som Anna kan lide.
Modsat min egen oplevelse, hvor vi var mindst 10 børn med skilæreren, har Anna al Lisas opmærksomhed. I stedet for at vende sine egne skispidser mod dalen og kun lejlighedsvis se bagud, kører Lisa baglæns ned af fjeldet i »modsat-pizza« med skienderne samlet.
Lisa finder hele tiden på nye ting, som Anna skal gøre, mens hun står på ski. Klappe med vanterne, samle sne op, eller holde hænderne på hjelmen. Alt sammen øvelser, som udvikler Annas motorik på pisten.
Den fireårige pige griner, og virker på intet tidspunkt bange eller usikker. Hun leger i sneen – bare med ski på.

Legeplads for skibørn
I den nederste del af skiområdet er der et børneområde. Her er et meget »bumlet« område og en portbane, hvor portene er tegneseriefigurer.

Anna tager bumlerne i en lige linje. Den lille skiløber bliver godt rystet igennem i et stort hoppende hvin, og hun fortæller stolt, at hun kørte der i går sammen med sin familie.

Efter tre ture med liften er Annas enetime overstået. Det er ikke lang tid. Men tiden er brugt effektivt, og frem for alt, har Anna både haft det sjovt og lært noget.

Senere på ugen fortæller Lisa, at Anna gør fremskridt hver dag og nu er så god, at forældrene kan tage hende med på tur i hele skiområdet.

B.T. Rejseliv var inviteter til Hemsedal af Innovasjon Norge.

Læs også: Hvornår kan man tage sine mindste med på ski?