Skiløb - fra A til Z

Tip og gode råd inden første skiferie, som også øvede skiløbere kan blive lidt klogere af.

Foto: Jeppe Michael Jensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

A: Ankler
I slalomstøvlerne skal ankler og hæle være fuldstændig fastlåste. Hælen må ikke kunne flytte sig fra støvlens bund. Vigtigste binding er derfor nummer to fra neden. Leje-støvler kan variere meget i størrelse og slid. Prøv flere, før du beslutter dig.

Læs også:
Det koster lift-turen op i sneen

B: Bindinger
Skistøvlens bindinger skal være så stramme, at du ikke kan få så meget som en finger ned foran mellem skinneben og støvle. Gør det ondt, eller bliver du følelsesløs i fødderne, kan problemet være en fold på sokken. Løsn og reguler bindingerne flere gange dagligt, da fødderne udvider sig. Føl dig frem, tæl ikke takker eller lign. på bindingerne.

C: Carving-ski
Er ski med »smal talje«. De udmærker sig ved at være nemme at dreje på, men om de er en fordel for den helt grønne skiløber, er omstridt. Carving betegner den type sving, hvor man står drejer helt ude på kanterne af skiene, og dermed efterlader en helt smal rille i sneen.

D: Dreje
Lær at dreje på gammeldags facon; det vil sige brems i plov og skift vægt på benene. Det er ikke elegant til at begynde med, men omhyggelighed på førstedagene giver sikkerhed, og du undgår tekniske »unoder« i dit skiløb.

E: Ecole du Ski Français (ESF) & Evolution 2
Den franske skiskole, ESF, er verdens ældste og største og umulig at undgå i de franske alper. Letgenkendelige i rødt skitøj. ESF har på 250 stationer 16.000 instruktører, der har bestået en femårig uddannelse. For 20 år siden fik den hæderkronede »gamle« skiskole konkurrence fra blandt andre Evolution 2, der opfylder præcis samme kvalitetskrav.

F: Forsikring
Det kan siges kort: Sørg for at få én med garanti for hjemtransport i tilfælde af uheld. Skriv policenummer, akuttelefonnummer og selskabets navn på en lap papir og opbevar den i dit skitøj.

G: Grønne pister
Er farven på de nemmeste hældninger og dem, du skal kigge efter som begynder. Siden følger blå, røde og sværest; de sorte pister. Bemærk at »farven« på en piste er udregnet efter den gennemsnitlige hældningsgrad. En grøn piste kan derfor godt bestå af et langt, fladt stykke og en pludselig hældning.

H: Hjelm
Klæder de færreste, men redder dig fra hovedpine, uheldige fald og de farlige sammenstød. Lej den, ofte følger den gratis med skiene, og brug den altid.

J: Jul og nytår

Højtiden er et fantastisk tidspunkt at stå på ski på. Man kommer væk fra den kolde, grå danske december, får rørt sig mellem de store måltider, og undgår flokkene af danske teenagere på pisterne.

K: Kuldebeskyttelse
På bidende kolde, blæsende dage er ansigtet meget udsat. Køb eventuelt en elefanthue i tynd fleece eller en »halsedisse«, der kan trækkes op foran kinder og næse. Så undgår du frostbid. Brug læbepomade.

L: Lag-på-lag
De fleste skiløbere foretrækker tøj i flere lag. Det vi sige skiundertøj af god kvalitet, herover en ski-pulli i fleece, eventuelt en vest og til sidst skijakken. Det isolerer bedre og gør påklædningen mest fleksibel. Vælg eventuelt en jakke, hvor indersiden kan lynes af.

M: Målet for rejsen

Hvor skal du tage hen? Det er mere et temperaments- og vejrspørgsmål end terrænspørgsmål for begynderen. Alperne byder på flest udfordringer, men i de tidligste vintermåneder også på de bedste muligheder for solskin og længere, lyse dage. Omvendt er Norge og Sverige familievenlige og hurtige at nå frem til.

O: Opvarmning
Varm op hver dag med lette benstærk og -bøj. Eller skøjt til den først lift – det giver varmen.

P: Plov
Lær teknikken – og glem den så grundigt igen. Plov-staturen er begynderens redningsplanke. Men en uskik, når du behersker dreje-teknikken.

R: Rygsæk
Det kan være smart at medbringe en lille rygsæk til for eksempel chokolade, vand og solcreme. Men tag altid rygsækken af, når du sætter dig i stolelifte, så du sidder godt og sikkert på sædet.

S: Stave
Kør de første to-tre dage helt uden stave. Det giver den bedste følelse af sneen – og tvinger dig til at kontrollere skiene, ikke stage dig frem.

T: Telemark
Beskriver en alpin skiteknik, som er opfundet i Norge. Ulig det alpine udstyr, er telemark-udstyr karakteriseret ved, at kun tåen er bundet til skien. Det kræver en helt anden dreje-teknik på bjerget, hvor skien »opad« bjerget trækkes helt op under skiløberen med bøjet knæ og løftet hæl. Er en teknik for meget øvede løbere.

U: Udstrækning
Stræk grundigt ud hver aften. Lægge, lår, benenes inderside, skinnebenets forside og akillessener er vigtige.

V: Vigepligt
Uanset dit niveau, har du altid ansvaret for at undvige de skiløbere, der er foran dig. Så lær at bremse, hav altid kontrol over dine ski og din fart.

Z: Zzzz
Hvil ud. Tag gerne en eftermiddag midt på ugen, hvor du slapper helt af. Så undgås skader og overanstrengelse.