Skildpadden Good Hope reddet i stor aktion

Kvæstet skildpadde blev fløjet fra De Vestindiske øer til hospital i Florida, hvor den er i god bedring.

Foto: turtlehospital.org/blog
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var ganske vist bare en skildpadde, der sidst i august var skyllet op på en af Sankt Croix strande i kølvandet på orkanen Isaac.

Læs også: Hemingways Florida

Men havskildpadden - en karette - som havde adskillige stiksår, formentlig fra en fisker, der havde forsøgt at gafle den, var en hun og ydermere gravid. 

Det fik følelserne frem, og en større redningsaktion blev sat i værk for skildpadden, der fik navnet Good Hope efter den strand, hun var skyllet op på.  

Amrican Airlines sponsorerede gratis transport, og 1. september fløj Good Hope fra US Virgin Islands, som de  vestindiske øer rettelig hedder, til Miami i Florida, hvor der ventede en ambulance for køre hende til Turtle Hospital i byen Marathon på Knight's Key - en af rækken af øer vest for Floridas sydspids.

Begyndte at lægge æg
Good Hope kom straks i behandling, og hun kom så meget til kræfter, at hun 4. september begyndte at lægge æg, og i de uger, hun nu har tilbragt på hospitalet, har hun lagt halvdelen af de 100 æg, hun ventede. 

Æggene er lagt i en kasse og dækket med sand fra Good Hope stranden, som havde hun selv gravet dem ned her. Forskere mener nemlig, at sandets duft er med til at lede skildpadder tilbage til den strand, de er udklækket på, når de selv skal lægge æg. Og æggene opbevares i den rette temperatur for en ægte strand.

Den mere end 60 kilo tunge Good Hope har det i dag meget bedre. Hvor 80 pct. af de hvide blodlegemer var inficeret, da hun kom til hospitalet, er infektionen nu stort set væk, ligesom de hævelser, hun havde omkring  øjnene, også er svundet.

Good Hope skal tilbage til stranden
"Hun er meget mere aktiv og svømmer rundt i bassinet, hvor vi har madet hende med blækspruttehoveder," fortæller dyrlæge Doug Mader.

Målet er, at både Good Hope og hendes æg eller eventuelt udklækkede unger, skal tilbage til Good Hope stranden.

Skildpaddehospitalet i Marathon åbnede i 1986 og er verdens eneste stats-godkendte dyrehospital, der er målrettet behandling af havskildpadder. Ud over den direkte behandling er hospitals formål også at uddanne og udbrede kendskabet til skildpadderne for at give dem en mere sikker tilværelse.

Og her har Good Hope givet en hjælpende luffe.

Læs også: Guide: 8 danske zoologiske haver