Skiferie på lavbudget

Budget. Hvis du er en skihaj, der elsker at stå off piste, skal du holde dig fra skiferie i Tjekkiet. Søger du til gengæld okay skiløb i hyggelige omgivelser og til rimelige priser, er steder som Spindleruv Mlyn givet noget for dig.

»Der er lige set ulvespor i sneen, så nu bliver der nok bedre plads på pisterne.«

Ordene kommer efterfulgt af et skævt smil fra rejselivs chauffør og guide, Jozef Novak.

Vi kører de 120 kilometer i et smukt skovlandskab fra lufthavnen i Prag til Tjekkiets største skisportsområde Spindleruv Mlyn i hans ti år gamle Skoda Octavia med favoritholdet Sparta Prags vimpel hængende i ruden.

Byen ligger midt i en fredet nationalpark omgivet af små vandfald og bjergskråninger med tæt nåleskov og et rigt dyreliv lige på grænsen til Polen.

Jozef har en phd.-grad i miljøvidenskab fra universitetet i Prag og har derfor en store viden om dyrelivet og naturen, men som så mange andre vil han også gerne tjene lidt ekstra på skituristerne.

Det vildeste dyreliv, vi ser på de to timers kørsel, er dog en høg og et par ravne.

Spindleruv Mlyn er heller intet vildt bekendtskab, men først og fremmest hyggelig og på sin egen måde charmerende. Husene er bygget i en særlig lokal tyroleragtig stil med bindingsværk og kviste med altaner, og rundt i gaderne kører hestetrukne kaner rundt med turister. Igennem byen løber en rislende bæk, der er starten på den store tyske flod Elben, som munder ud helt oppe i Hamburg.

Siden østblokkens kollaps har Spindleruv Mlyn udviklet sig til et af de mest populære skiområder i centraleuropa, men sammenlignet med Alperne og de norske fjelde er Spindleruv Mlyn med sine i alt 23 kilometer pister fordelt på to skiområder ikke noget at prale af. Til gengæld ligger området kun 759 kilometer fra Padborg og kan med god fart nås på otte til ni timer fra grænsen.

Men lad os slå det fast med det samme. Er du en skihaj, der elsker off piste i pulversne, så drop alt om at stå på ski i Tjekkiet. De fleste pister er blå eller røde i den nemme afdeling og faktisk må man slet ikke køre uden for pisterne, da området er fredet.

Der er blot tre sorte pister i Spindleruv Mlyn, hvoraf den ene faktisk bliver brugt til World Cup-løb, men den bane er ofte spærret af for almindelige skiløbere.

For begyndere eller lettere øvede er området til gengæld glimrende, og det samme gælder for børnefamilier. Der er de seneste år investeret store summer i skilifte og nye pister, der bugter sig igennem bjergsidernes tætte nåleskov. Den længste skilift går dog kun op til 1235 meter over havet, og grundet højden er temperaturen om vinteren tit lige over eller omkring frysepunktet. Sneen er derfor ofte ret våd og tung, hvilket også er tilfældet, da Rejseliv prøver pisterne af.

Men løjperne er generelt i god stand og bliver forsynet fra snekanoner, når det kniber fra oven. Samtidig er pisterne dejligt brede, så selv om der er mange skiløbere, føles de ikke specielt overfyldte.

Og så er der jo lige det med priserne. De seneste år er der sket et boom i skiturister fra især Rusland, og prisen for liftkort er nu for en uge 1.035 kroner for en voksen og 675 kroner for børn op til 12 år og nærmer sig dermed niveauet i Østrig. Det samme gælder for skiskoler til voksne og børn, der til gengæld nu kan bestilles med danske guider.

I de seneste år er der skudt en række store tre- og firestjernede hoteller op i området, og værelsespriserne her er også kommet op på niveau med flere steder i Alperne. Men der er stadig meget simple pensionater i Spindleruv Mlyn, hvor standarden er lav, men prisen også er helt i bund. Vil du blot have en seng at sove i, kan du faktisk bo midt i byen for under 100 kroner per nat.

Når det gælder mad og drikke er den en ren fest for tegnedrengen, men ikke nødvendigvis for maven.

Der er et temmelig bredt udvalg af spisesteder i byen, og du kan købe en god argentinsk bøf med sovs og röstier plus en dessert og et par krus tjekkisk øl (en halv liter Urquel koster mindre end en coca cola) for under hundrede kroner per person. Vælger du en lokal ret på menukortet, koster det kun det halve, men smagsoplevelsen kan også være noget speciel.

Tjekkerne er meget glade for kød med høj fedtprocent og mindre begejstrede for grøntsager. På de fleste menukort findes en lokal ret bestående af svinekød med sovs og en speciel form for brød, der smager som sandkage. På toppen af svinekødet er placeret en citronskive med flødeskum og en lille klat tyttebærsyltetøj på toppen.

»Det er den traditionelle bryllupsmenu i området. Vi fik den også til mit bryllup, men jeg hader det,« forklarer Jozef Novak med et smil på læben.

På resten af turen valgte Rejseliv at bladre forbi menubeskrivelsen med »Specialities«.