Ski og storby i Oslo

Tag skiene med på storbyferie, og mærk suset fra en stolt nation af søfarere og skiløbere – den norske hovedstad kan det hele på én gang.

Oslo skyline set fra dækket af Norgesbåden, hvor passagererne stimler sammen for at overvære den spektakulære sejlads på fjorden. Fold sammen
Læs mere

Under indsejlingen til Oslo føler vi enkelte steder, at vi kan række ud over rælingen på det store skib og skrabe fingrene på den dybe fjords vintergolde fjeldsider. Der er kulde, men ingen sne. Temmelig bekymrende, da den norske hovedstad er familiens destination for en skiferie i uge 7.

Blot 25 minutters kørsel efter afmønstringen i Oslo kommer skuldrene dog ned igen, hvor de hører til på en tiltrængt ferie fra vintermørket derhjemme. Stigningen på den korte tur op ad bjerget til vores hotel, som ligger under skihoppet på Holmenkollen, åbenbarer et vinterlandskab, der retfærdiggør, at snekæderne kom med i bagagerummet. Her ved indgangen til skovområdet Oslomarka er der masser af sne og fint skiføre. Så meget og så godt, at det efterhånden legendariske ekstremsportshow X Games sidste år afviklede vinterudgaven i Oslo Vinterpark, som det alpine skisportsområde i udkanten af hovedstaden hedder.

Det er ikke en almindelig skiferie, vi skal på. Oslo byder ellers på flere forskellige vintersportsmuligheder end de fleste andre skidestinationer. Men vi skal også på storbyferie med hele viften af klassiske kulturrejsemomenter foran os. Skulpturer i Vigelandsparken, malerier på Munchmuseet, arkitektur ved Operahuset og historie på Nobels Fredssenter. Oslo er en taknemmelig hovedstad for dannelsesturisten. Men først skal hornene løbes af i sneen med en tur i langrendssporet, som vi nemt finder fra liften i Oslo Vinterpark.

Ifølge Skiforeningens hjemmeside er der i hele Oslomarka omkring 5.000 km præparerede løjper i det enorme område, der omgiver storbyen. I det velpræparerede spor møder vi fortrinsvis lokale byboere, som ser deres snit til en mundfuld frisk luft og motion i skoven. Mange af dem har fragtet sig op til løjpenettet fra centrum med Trikken, den lokale togbane, som er fuld af folk med ski og kælke.

Terrænet viser sig gæstfrit uden store udfordringer. Graner giver læ for den kraftige vind, som blæser op. Selvom vi ikke er på højfjeldet, kan vejret pludselig blive barskt, og storbyens civilisation synes pludselig både befriende og skræmmende langt væk.

Norge har noget af verdens smukkeste natur – og du får glæde af scenerierne på den kombinerede storby- og skiferie ved Oslo. Fold sammen
Læs mere

Om vi er nede i byen eller oppe på bjerget, orienterer vi os efter det ikoniske skihop på Holmenkollen, som ligger kun få kilometer fra Oslo Vinterpark. Vi besøger også det hyggelige og veltilrettelagte skimuseum for foden af hoppet. Her udfolder den fantastiske fortælling om skiløbets historie i Norge sig. En historie om et transportmiddel, som ikke bare bringer folk fra A til B, men også binder dem sammen i en stærk fælles identitetsfølelse af at være og kunne noget helt særligt som dygtige skiløbere både i bredden og eliten. Stolthed står nærmest skrevet mellem linjerne på udstillingen, som appellerer til både børn og voksne. Fra museet stiger vi med elevatoren op til toppen af skihoppet. Her stikker de modige snuden helt ud over afsatsen, hvor skihopperne glider afsted og når op på en fart på 90 km/t., inden de flyver ud i forsøget på at slå verdensrekorden, som med 251,5 meter er på norske fødder.

Læs også: Mexicos hippe bohemeparadis

Sjovt nok får vi først med fødderne tilbage på det faste fjeld følelsen af, hvordan det ville have været at kaste sig ned ad bakken. Her er en skihopsimulator stillet op til de besøgende, som efter et besøg i tårnet har fået blod på tanden. Turen i den lille kabine er i sagens natur kort, men ganske livagtig. Vi støder ind i direktøren for foretagendet, som føjer en personlig dimension til museets fortælling om det skiløbende folk. Uopfordret forklarer han, at han først meget sent i livet begyndte at stå på ski, idet han var fyldt fem år, før han begyndte.

Sjove pister

Næste dag på alpinbakkerne konstaterer vi ved selvsyn, hvad grundfortællingen på skimuseet viste os. At skiløbet er udviklet fra nødvendigt transportmiddel til en ultimativ legesport. Hvad Oslo Vinterpark naturligt mangler i faldhøjde, bliver nemlig rigeligt kompenseret med udbuddet af snowparks, altså strækninger på pisten indrettet med hop og gymnastiklignende redskaber, såkaldte rails, fra blå til sort sværhedsgrad.

Solen kæmper med sneskyerne om magten på Holmenkollen. Fold sammen
Læs mere

Skileje og booking af de notorisk tålmodige og pædagogisk anlagte norske skiinstruktører kører som curlingsten på is. Ganske hurtigt og uden nævneværdige køer fordeler familien sig efter evne og præferencer i det labyrintiske pistenetværk. Nedfarterne er korte, men varierede. Står man pludselig uforvarende over for nedfart gennem en half pipe med tre meter vægge eller et hop med afsætsflader på 12 meter, er der altid en smutvej forbi. »Det er ingen skam å snu,« en fjeldregel, som nordmændene smilende og kækt på fjeldet opfordrer knap så erfarne skiturister end dem selv til (snu betyder at vende om, red.).

Læs også: Idre Fjäll: Så godt som snesikker

Ned til centrum

Sneen høvler ned i store flager, og vi vælger at bumle med ’Trikken’ ned til centrum. Her falder nedbøren som silende regn og gør vejret velegnet til museumsbesøg. En offentlig bus bringer os videre ud på halvøen Bygdøy, hvor det i løbet af forbavsende kort tid føles, som om vi er på landet. Sceneriet på vejen består af marker og gårde. Målet for busturen er Kon-Tiki Museet og Frammuseet. De ligger lige over for hinanden og skildrer begge søfarende nordmænds banebrydende ekspeditioner i hele verden. På vejen derud passerer vi blandt andet Vikingeskipshuset og Norsk Maritimt Museum, og vi fornemmer, at Norge ikke kun er en stor skiløbernation, men også en nation af stolte sejlere. Et lille og fredeligt folk, som har brugt vandvejene til at indtage den store verden. Kon-Toki Museet gennemgår minutiøst den opdagelsesrejsende Thor Heyredahls banebrydende ekspeditioner på de store verdenshave i primitive fartøjer.

Udstillingen er opbygget uden nævneværdig brug af moderne formidlingsgreb, men selve fortællingen om Thor Heyredahls fantastiske færd er så fængende, at hele familiens opmærksomhed bliver fastholdt udstillingen igennem. Hovedattraktionen på Frammuseet er det imponerende polarskib Fram, som vi går om bord på og udforsker i alle afkroge både under og over dæk.

Kon-Tiki Museet er en stor oplevelse med patriotisk begejstring. Fold sammen
Læs mere

Livet sætter vi også næsten på spil, da vi med Trikken tilbage på bjerget lejer kælke og kører vanvidsræs ned ad den 2.700 meter olympiske kælkebane, Korketrekkeren. Aking (kælkning, red.) bliver dyrket i Norge på konkurrenceniveau, men alle med mod nok kan prøve det på den illuminerede bande, Korketrekkeren. Angiveligt skulle farten kunne komme op på 60 km/t og de hjelme, som obligatorisk følger med lejekælkene, virker som en god idé at bære. Gnister fyger fra kælkenes meder, og sneen sprøjter os i ansigtet på vejen ned ad bakken.

En hel uges vinterferie i Oslo flyver nemt afsted. Vil man udvide vintersportspaletten, er der i Oslo også nem offentlig adgang til mindst to skøjtebaner. Men vi er mætte og vender hjem til Danmark ad samme søvej, som vi kom. Ved udsejlingen gennem fjorden ligger havnefronten badet i lyset fra solnedgangen. Fra dækket får vi et sidste glimt af det store skihop over byen. Synet samler billedet af en ualmindelig skiferie som en slags oplevelsesrejse i norsk folkesjæl udtrykt gennem skiløb og søfart.

Rejseliv var inviteret af DFDS Seaways, Scandic Holmenkollen Park og Visit Oslo.