Ski og sauna i franske Vaujany

Halsbrækkende glideture eller fredelig sne-fun med familien. Skøjtebane, svømmepøl og sauna. Lille Vaujany ved Alpe d'Huez har det hele.

Uanset om du er til ski eller snowboard, så er der mulighed for super aktiviteter i Vaujany. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ove Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sneklædte bjerge over mørke fyrreskove. Og et frossent vandfald, der smyger sig ned ad vilde skråninger. Landsbyen Vaujany gemmer sig under Belledonne-kædens høje tinder i et storslået alpe-landskab 50 km syd for franske Grenoble.

Læs også: Drømme-skiløb med forkælelse

Her er gamle bondehuse og bjerghoteller af træ og sten. Og moderne feriehytter, der klamrer sig til klipperne langs de stejle gader og stræder.

På torvepladsen, Galerie Marchande, dyster en håndfuld børn med snebolde og højt humør mellem skibutikker, caféer og restauranter, børnehave, bager og bladkiosk.

Her er gæster i alle aldre. Unge med snowboards og fun-hatte. Sammenbidte fædre, belæsset med ungernes ski. Bedsteforældre med glade børnebørn i snedragter og tunge støvler. Alle finder vej til den lange overdækkede rulletrappe, der på få minutter fører dig ned til liftstationen i bunden af landsbyen.

Kabinelift til himlen
- Allez! Allez! råber kabineføreren. Så er der afgang!
140 passagerer klemmer sig sammen i den store kabinelift med ski og solbriller og sved på panden. Få sekunder senere glider den grågule metalkasse op mod bjergtoppen Dôme des Petites Rousses, 1,5 km tættere på himlen.

Her bliver vi sluset ud i et storslået bjerglandskab i 2.800 m højde i strålende solskin og med bidende kolde vinde. Og så dukker skibyen Alpe d’Huez (1.850 m.o.h.) op under vore fødder under et brus af våde vatskyer. Store betonhuse, der blusser op under solglimt, midt i et mylder af pister og lifter og mikroskopisk små mennesker.

De skrappeste tager på opdagelse i bjergene over Alpe d’Huez med liftkortet Grand Domaine i baglommen. Snup den røde Dôme-pist fra Petites Rousses ned til endnu en kabinelift, der svæver op til bjergtoppen Pic Blanc i 3.300 m højde. Herfra er der frit valg mellem nogle af Alpernes mest imponerende glideture, som den 16 km lange sorte pist Sarenne, der dykker ned over Pic Blancs gletsjer og videre ad Sarenne-dalen til Alpe d’Huez.

Eller prøv Tunnel-pisten, der efter en uhyggelig stejl start skærer sig vej ind i bjerget gennem en smal tunnel. Kører du videre ad pisterne Chamois, Poutran og Olmet, ender du i den lille skistation Oz (1.350 m.o.h.). Det er et enkelt langt glid med et niveau-fald på to kilometer.

Det kolde Bjerg
Børnefamilier finder gode udfordringer på pisterne omkring Vaujany og Oz. Følg Belvedere-løjpen fra Petites Rousses. Den starter som en lige landevej, men forvandler sig hurtigt til lækre bakker for øvede skiløbere. Efter et rapt sving til højre ad Bartavelles-pisten og ned forbi liftstationen Alpette ender du på de milde, blå løjper omkring liftstationen Montfrais – Det kolde Bjerg - i 1.650 m højde.

Montfrais er Vaujany-områdets hjerte. Her byder tre restauranter på pølser, kartoffel-gratin og lette Savoie-vine. Du kan også hvile lårmusklerne på en solfyldt terrasse med en espresso, mens familiens yngste tester den lokale tallerkenlift, der langsomt kører op ad en baby-bakke.

Teenagerne morer sig med box rails og table tops i Vaujanys snowpark. Et majestætisk spring og – vupti! – en klassisk mavelanding. Og så af sted pr. træklift op til toppen af Myrtille-pisten og ned igen til de fristende snowpark-fornøjelser.
Når sulten melder sig, kan I tømme madpakkerne i den såkaldte hors sac-hytte, der byder på borde og bænke, radiatorer og toiletter. Men sørg for at komme videre inden kl. 14, hvor Vaujanys skiskole ESF sender horder af sneglade børn af sted med lifterne fra Montfrais.

Sauna, pøl og hotspot
Den tredje ski-dag er ofte den længste, med trætte muskler og dumme uheld. Her kan du tage børnene med til svømmehallen. Pjaske i pølen, mens morlille slapper af i den lokale hammam. Åbne hudens porer i den lille sauna og fortsætte slap-af-dagen i Vaujanys bibliotek, der har bunker af billedbøger.

Du kan også tage de mindste med til Alpernes dyreverden  – gemser, murmeldyr og vildsvin – i naturhuset Maison de la Faune, mens de større børn går på internettet via hotspottet, der dækker det meste af landsbyen.

Vaujany er en lille skistation, men det skorter ikke på faciliteter. Skøjtebane. Gratis minibus mellem liftstationen og landsbyens fjerneste afkroge. Og fra 2012 et stort sportscenter med olympisk ishockey-bane, bar, bowling, koncertsal og børneparkering.

Vaujany er en rig kommune på grund af elektricitetsselskabet EDFs dæmning, Grand’Maison, og den store kunstige sø oppe i bjergene bag Vaujany.

EDF betaler 15 mio euro om året i skatter og afgifter, fortæller borgmester Yves Genevois
I gamle dage var Vaujany en kummerlig bjerglandsby, hvor de lokale bønder måtte ud som sæsonarbejdere i lavlandet. Eller agere bissekræmmere med træsko, knapper, trøjer og tingeltangel.

- Min bedstefar drog helt til Sankt Petersborg for at sælge sine varer, fortæller Yves Genevois.
Men den årlige pose penge fra EDF gav nye perspektiver. I 1989 kunne man åbne en moderne skistation med lækre feriehuse, Europas største kabinelift og direkte adgang til skiområdet Alpe d’Huez.

Sort zigzag
Og Vaujany byder ikke bare på begynderpister.
Når ungerne har vænnet sig til de lette løjper omkring Montfrais og de røde under Petites Rousses, så prøv La Phare, en stejl, sort piste i zigzag mellem mørke fyrreskove. Isglat om formiddagen, men overkommelig når solen har gjort overfladen blød. Og når basisteknikken er i orden.

Man lander langt nede i en dal under Vaujany, og sidst på eftermiddagen er der en lang kø foran den sirlige gondollift op til landsbyen.
Men pludselig dukker en bus op. Den snupper ganske gratis 40-50 skiløbere i et hug og farvel til gondol-køen. Service-niveauet fejler ikke noget i den velhavende familiestation Vaujany.

Læs også: Fem gange spa på skiferien