Sjællands oversete hjørne

Man kommer ikke lige forbi Skælskør. Men det burde man. For det er den rene kur at være par dage i byen, der har vand til næsten alle sider.

Foto: Judith Betak
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvordan får man turister til en by, der vel mest er kendt for marmelade og billige Harboeøl?

Læs også:
Flyt ind i en hel gade i København

Det tænker de lidt over i Skælskør.
I turistbrochurer har man i mange år brugt navnet »solskinsbyen«. Så mange, at navnet måske er blevet lidt slidt. Men det ér faktisk med rette, for her er flere solskinstimer og et mildere klima end så mange andre steder i landet. Det har blandt andet været medvirkende til, at et af landets få gigthospitaler ligger i byen.

Netop det, at hospitalet med sit center for sundhed- og træning ligger her, og at der også findes et andet kursted i byen, Villa Fjordhøj, har nu fået folk i turisterhvervet til at lancere Skælskør som kurby.

Og det er ingen dårlig idé, for et ophold i Skælskør er i sig selv en kur. En lise for sjælen med masser af meditativt vand omkring byen – fjorden ind til byen og noret bag den – og masser af muligheder for afstressende vandreture ad velafmærkede stier i den smukke natur rundt om byen, samt et bredt udbud af kulturelle oplevelser.

Skælskør er en overraskelse af de behagelige, som den ligger der lidt uden for alfarvej i Sjællands vestlige hjørne.
Byen har omkring 6.500 indbyggere, der i et omfang, som ikke ses mange steder i landet, brænder for deres by og vil gøre en aktiv indsats. Det vrimler med foreninger, og rigtig mange med det formål at skabe noget for andre. For eksempel Skælskør Blomstrer, hvor medlemmerne hvert forår strømmer ud i byen og planter blomster i bede og krukker, så byen kan tage sig ud fra sin bedste side.

Der er Omstigningsklubbens medlemmer, der sommeren igennem kører Sporvognen mellem Skælskør Havn og Remisen til turisternes fornøjelse, mens medlemmerne af Skælskør 5 holder udflugtsbåden sejlende i fjorden, og senest er Veteranbus Selskabet kommet til, så man nu kan købe kombi-billetter til sporvogn, en sejltur på fjorden ud til Vasebro og en tur tilbage igen i veteranbus.
Alt sammen kan det lade sig gøre, fordi der er lokale, der gør en frivillig og gratis indsats.

Sådan er det også med kulturen. Der er det Skælskør Kunstforening, der er aktiv i Magasinet i herreborgen Borreby – den fra »Baronessen på Benzintanken« – og en anden forening holder med frivillig arbejdskraft liv i byens biograf Kosmorama.
Der er Borreby og Vindebroen kulturforening, der står bag sommerens forestillinger i den gamle herreborg lige uden for byen, og Foreningen bag Guldagergård står bag alle de keramiske værksteder i gården, hvor blandt andre udenlandske kunstnere arbejder i perioder.

Der er Rod i Rocken, foreningen bag den årlige rockkoncert, og foreningen Kulturkaj-en, der arbejder for at skabe liv i havnen og få håndværkere og kunstnere i de små huse på kajen.

For 17 år siden overtog Ina Wendt sammen med Elin Hansen den store, hvide rigmandsvilla, der blev bygget i 1915 af familien Lotz på byens bedste grund ned mod Skælskør Fjord.

De døbte huset »Villa Fjordhøj« og indrettede det store hus til et refugium og et sted, hvor man kombinerer kursus og kur. Deres idé var, at man ikke kun skal bruge hovedet, men have helheden med, så der er noget for både krop og sjæl.

Idéen fangede, og stedet har udviklet sig som ved knobskydning. Der er nu bygget seks nye, moderne værelser til de 15, der er i hovedbygningen. Alle værelser er forskellige og indrettet af hver sin »gudmoder«. Der er bygget et romersk bad i kælderen, den gamle badebro ved fjorden er genetableret med en ny finsk brændesauna som nabo, og senest er der kommet et »elverbad« i haven – et stort træbadekar med indbygget »brændeovn«.

I hovedbygningen er en række behandlingsrum; Villa Fjordhøj har 42 forskellige kurtilbud og har tilknyttet omkring 60 forskellige behandlere fra området. Synergieffekten er nemlig målbar. I de år, Villa Fjordhøj har udviklet sig, er der flyttet rigtig mange behandlere til Skælskør, og der er åbnet flere forskellige klinikker i byen og i omegnen.

Det er her på Villa Fjordhøj og blandt behandlerne, at visionen om at gøre Solskinsbyen Skælskør til »Danmarks Kurby Nummer Et«, er udsprunget.

»Vi har, hvad der skal til. De mange muligheder for behandling og wellness, og vi har naturen og kulturen. Her er et godt bymiljø med både aktiviteter, caféer og restauranter. Noget for enhver pengepung, også når det drejer sig om overnatningsmuligheder. Her på Villa Fjordhøj har vi især i sommermånederne, hvor der ikke er kurser, gode muligheder for individuelle ophold. Men i byen er der tilbud fra camping og vandrehjem til byens gode hotel,« beretter Ina Wendt.

Her tænker hun på Hotel Postgården ved havnen, hvor Jette Søndergaard rykkede ind i 2007 og siden har renoveret med kærlig hånd, så de 13 værelser nu fremstår moderne, mens stuerne stadig er »det rene Matador«, som hun selv kalder det. Men der er også plads til nyt. Sidste år åbnede hun café med gårdhave.

Skælskør er på alle måder mere, end man tror. Selv om Bähncke, som nu ejer marmeladefabrikken uden for byen, vist ikke mere producerer de søde sager derude, så står frugtplantagerne stadig i flor omkring Skælskør.

Og de billige øl fra Harboe, byens største virksomhed, strømmer i kassevis ud fra det 150 år gamle bryggeri. Men som byen Skælskør kan man også her overraske. Når du lægger vejen forbi byen, så smag den lokale øl, »Skælskør Bryghus Original Black« – dyr, men herlig – og så er den fra Harboe.


5 ting at gøre

Kobæk Strand
Et par kilometer fra byen ligger den fine sandstrand, Kobæk, ud til Storebælt. Omkring 100 meter af stranden har fået tildelt »Blå Flag«.
Den er meget børnevenlig og lavvandet, men har en lang badebro ud til lidt dybere vand. Der er udsigt til Storebæltsbroen mod nord og øerne Agersø og Omø mod syd.
Stranden har borde, bænke, toilet og kiosk, men ikke livredder.

Besøg på øerne
Fra Stigsnæs, som kigger ca. otte km syd for Skælskør, går færgerne til de to småøer, Agersø 15 min sejltid, og Omø 50 min. sejltid. Begge øer er et besøg værd. Efter man på Omø har haft succes med at sælge guidede vandreture på øen, hvor en lokal beboer viser rundt og fortæller om naturen, historien, og om hvordan det er at leve på en ø, er der planer om at etablere samme turisttilbud på Agersø. Turen bookes på Skælskør Turistinformation.
visitsydvestsjaelland.dk

Vandreture
Der er flere vandreruter ud fra Skælskør, langs fjorden og omkring Borreby Mose. Ruterne er afmærket, og flere af dem har deres egen lille brochure med kort og rutebeskrivelse samt informationer om område og natur. Den klassiske rute er noret rundt. . Man kommer gennem skov og strandenge og områder, der er vildtreservat og fuglebeskyttelsesområde. En ca. otte km rundtur i »Skælskørs baghave«.

Nostalgisk transport
Tag på rundtur med båd, bus og sporvogn på en fællesbillet. Turen tager halvanden time. Først sejler man fra Skælskør havn med turbåden »Skjelskør V« ud gennem fjorden ud til Vasebro. Her venter en veteranbus, på at køre passagererne ud på en lille rundtur og tilbage til havnen, hvor sporvognen har endestation ved havnen, og kører derfra til Remisen, hvor det er muligt at købe kaffe, inden sporvognen kører passagererne tilbage til havnen. Der skal reserveres billetter, som koster 140 kr. for en voksen og 70 kr. for børn.

Borreby Slot og historien
To km syd for Skælskør ligger Borreby. Herreborgen er en af de bedst bevarede bygningsanlæg fra renæssancen – hovedbygningen er opført i 1556. Siden 1783 har Borreby været i Castenschiold-familiens eje.

Der er ikke offentlig adgang til hovedbygningen, men man kan spadsere i parken. Og Borreby Galleri udstiller i Tinghuset fra 1553, i den tilstødende herskabsstald og i porthuset fra 1610. Her vises ud over den aktuelle kunstudstilling også kunsthåndværk og antikviteter. 

Hvert år i august rykker »Vindebroen« – Vestsjællands kulturelle kraftcenter, som foreningen selv kalder sig – ind på Borreby. Hvert andet år med en stor forestilling (i 2009 var det »Cabaret«), og hvert andet år med musik, sidste år med en Musicalkoncert.
Info: borrebygalleri.dk og vindebroen.dk

Læs også: 10 bornholmertips til børnene