Sig nej til kronen på rejsen

Spar penge ved at vælge euro fremfor kronen, når der skal afregnes på restauranter og i hæveautomater på feriestederne.

Foto: Jacky Naegelen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God vin, lækker mad, dejlig kaffe, fløjsblødt mørke, sydlandske temperaturer. Ferie.
Og så kommer regningen.

Se også: Mest ferie for pengene

"Skal det være i euro eller danske kroner?" spørger tjeneren, da han tager imod jeres kreditkort.

Det kan være fristende at nikke ja til den gode gamle danske krone. Men faktisk bliver dét en en dyrere fornøjelse for dig at end at gå europæisk og vælge at afregne for middagen i euro.

Forklaringen er, at den lokale bank på feriestedet opererer med en højere kurs, når det beløb, du har købt for, omregnes til danske kroner, end hvis du havde holdt dig til euro og dermed var blevet trukket for din middag til den officielle kurs, Nationalbanken hjemme i Danmark bruger.

Det samme gælder, når du hæver penge i en automat på Gran Canaria, på Mallorca, på Kreta og på en række andre af de feriemål, rigtig mange danskere vil styre mod de kommende måneder.

Dyrt på sigt
Beløbet, det koster dig ekstra at være patriotisk mod dit fædreland, er ikke astronomisk. Hæver du 500 euro i en automat på f.eks. Gran Canaria og trykker ja til at afregne i danske kroner, skal du (med den gældende kurs 20. april 2009) slippe 189,50 kroner mere, end hvis du havde valgt euro.

Men selv små pengestrømme kan bekendt blive til rivende floder, og bl.a. Eurocard, som administerer kreditkortet Mastercard anbefaler klart, at man så vidt muligt altid afregner i den lokale valuta.

Det samme gør Spies, hvis guider ifølge informationschef Torben Andersen dagligt modtager spørgsmålet om krone eller euro fra selskabets gæster. Og kvitterer med det enkle svar: Afregn altid i lokal valuta.

"Oplever man, at tjeneren på en restaurant allerede har omregnet beløbet til danske kroner, når han kommer med regningen, skal man afvise og kræve at få den i den lokale valuta, altså euro, hvis man er i et land, hvor møntfoden er euro", siger Torben Andersen. "Et ja til kronen er alt for dyrt".

Se hvornår det også er dyrt at være turist - det koster bøderne på ferien.