Sicilien for store og små

I den nordøstlige del af Sicilien er der rig mulighed for at supplere sommerens pool- og strandture med at vandre på vulkaner, ride på hest blandt mandel- og appelsintræer eller sejle i kajak med udsigt til Etna.

Etna er over 40 kilometer i diameter, breder sig langs Middelhavet ved storbyen Catania og hæver sig 3.350 meter over havets overflade. Selv om vulkanen jævnligt er i udbrud, kan man sagtens bestige den og bevæge sig rundt på dens øverste plateauer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iben Albinus Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

At opleve Sicilien står øverst på mange menneskers bucket list, og det er ikke så mærkeligt. På øen i Middelhavet kan man se en forestilling på det græske amfiteater i Taormina med Etna og Middelhavet som bagtæppe. Man kan bade på den gyldne strand ved middelalderbyen Cefalú, hvor filmen »Mine aftener i Paradis« er optaget. Og man kan spise pasta med arabisk accent på Michelin-restauranten Don Serafino i den barokke by Ragusa.

Men Sicilien er trods sine varme somre også en oplagt destination, hvis man har lyst til at være aktiv under sin ferie. Til trods for øens sydlige placering ved foden af Italien føles temperaturerne ofte lavere end på det italienske fastland i feriemånederne. Det let vindblæste middelhavsklima, der præger øen, giver grobund for ferskner, druer og mandeltræer, men gør det muligt at være bevæge sig uden at smelte væk i sommersolen. Og det behøver ikke kun foregå på stranden eller i poolen.

Det gør Sicilien ideel som rejsemål, hvis man som familie drømmer om at kombinere en mere traditionel badeferie med børn med en aktiv sommer – og stadig nyde solrige dage og lune aftner på fortovscaféer og strandpromenader. Det gælder især den nordøstlige del af øen, hvor vulkaner og naturparker byder på aktiviteter for hele familien i uforglemmelige omgivelser.

Rejseliv viser vej til en aktiv ferie i skyggen af mandeltræer og vulkaner.

Aktiv ferie i appelsinplantage

Agriturismo kan være en fristende ferieform, og i Italien har mange små landbrug omlagt produktionen og åbnet for hoteldrift.

Sicilien er ingen undtagelse. Et kvarters kørsel fra lufthavnen i Catania har gården La Badiula integreret landbruget med ferielejligheder. Hovedbygningen blev i sin tid bygget til en tempelridder fra Malta som belønning for krigsbedrifter. Men siden har familien DiGiorgio, der har ejet La Badiula i tre generationer, udvidet med 30.000 økologiske appelsintræer, der breder sig over 88 hektarer.

Appelsinhøsten er dog ikke rentabel i sig selv, og familien forsøger sig derfor med at dele områdets herlighedsværdi med feriegæster, fortrinsvis familier.

Ved siden af den store fælles pool har de to DiGiorgio-brødre og deres fætre Giuseppe, Salvo og to gange Alfio opført ferielejligheder med små patioer i traditionel siciliansk byggestil. Omgivet af palmer og med lyden af cikader har stedet den sædvanlige sydeuropæiske kombination af bademuligheder og restaurant.

Foto: Iben Albinus Sabroe.

Hvad der imidlertid får La Badiula til at skille sig ud, er et opbud af aktiviteter, man kan supplere badeferien med. Ved siden af legepladsen er en boldbane, hvor man kan spille tennis og fodbold. I forlængelse heraf ligger ridebanen, hvor ridelærere underviser begyndere og øvede lørdage og søndage. Børn og voksne tilbydes lektioner i bueskydning i olivenlunden ved siden af La Badiulas store have. Det er også her, man kan plukke mandler og spise dem direkte fra træerne.

Ved bagsiden af gårdens jorder er en flod, hvor man sejle enten i La Badiulas båd eller – hvis man er over 12 år – i kajak hele vejen ud til badestranden og dyppe sig i bølgerne med udsigt til Etna.

For en familie af storbydanskere kan La Badiulas største charme være staldene med heste og køer, man kan klappe, og de enorme urtehaver, der afslutter appelsinplantagen. Her kan man gå blandt lange rækker af mørkelilla auberginer, knaldrøde chilier, tomater i alle afskygninger og blomstrende squash. Beder man om en rundvisning, kan man se – og smage – produktionen af soltørrede tomater og appelsinjuice.

At La Badiulas egen restaurant er knap så gastronomisk interessant, kan man råde bod på ved at købe gårdens landbrugsprodukter, selv kokkerere og spise alla siciliana på sin egen terrasse.

Info: La Badiula på badiula.it eller in-italia.dk

Krabbefangst på Kyklopernes Riviera

Selv om Sicilien er lidt af et mekka for turister, føles øen sjældent overrendt, og holder man sig væk fra charterrejsemålene, kan en ferie ved den ioniske kyst ind imellem føles som at tage en tidsmaskine tilbage rejse til Sydeuropa i slut-1970erne.

Turen hertil er derfor en oplagt anledning til at gøre, som Rejseliv havde held med, nemlig at pakke familiens tablets langt ned i kufferten og i stedet udstyre børnene med fiskenet. Sådan går en hel dag hurtigt med krabbefangst på lavastranden ved fiskerbyerne Acireale, Aci Trezza og Aci Castello.

Kyststrækningen kaldes også Kyklopernes Riviera, fordi de enorme lavaklipper, der ligger strøet ud for kysten, kan minde om de sten, kyklopen kastede efter Odysseus i den græske legende. Acireale, Acitrezza og Aci Castello ligger umiddelbart nord for Catania og hviler på såkaldte lava-terrasser formede af udbrud fra Etna.

Foto: Iris.

I dag blomster bylivet fredsommeligt i vulkanens skygge, og i eksempelvis Acireale ligger caféer langs vandet side om side med små butikker, hvor børnene kan vælge deres egne fiskenet, spande og de badesko, der er en nødvendig investering på Sicilien, hvor klippekysternes strande er lige så populære blandt lokale og turister, som øens sandstrande er.

Selv om det er sjovt at fange krabber og småfisk i byernes havneområder, er det, børnene fanger, næppe værd at spise. Heldigvis er området nord for Catania kendt for sine gode fiskerestauranter. Prøv gerne Trattoria La Grotta i bydelen Santa Maria La Scala, hvor I selv kan vælge jeres friskfangede fisk før tilberedelsen.

Info: trattorialagrotta.com

Vandretur på Etna

Kører man en aftentur langs den ioniske østkyst og forbi Etna, kan man få en mindre forskrækkelse. Vulkanen er ofte i udbrud, og betragter man den efter solnedgang, kan man tit spotte en stribe funklende lava på vej ned af dens kegleformede silhuet.

Det skal nu ikke afholde nogen fra at bestige Mount Etna, der troner over det nordøstlige hjørne af Sicilien som et pejlemærke, man kan navigere efter. Etna er over 40 kilometer i diameter, breder sig langs Middelhavet ved storbyen Catania og hæver sig 3.350 meter over havets overflade. Selv om vulkanen jævnligt er i udbrud, kan man sagtens bestige den og bevæge sig rundt på dens øverste plateauer.

Etnas top er næsten en kilometer i diameter, og man kan, som vi gjorde, vandre på den sydlige side, mens der er udbrud i et krater på nordøstsiden. Vulkanen er under nøje overvågning, og rangerne har styr på hvilke stier, der kan betrædes uden fare. Etna er verdens største aktive vulkan, men – som de siger i Catania – det er »en god vulkan«, fordi den ofte ’damper af’ i stedet for at ophobe et underjordisk tryk.

Foto: Iben Albinus Sabroe.

De hyppige udbrud har dækket den øverste del af Etna med sorte lavasten, men længere nede afløses de af grønnere naturområder og plantager med ferskentræer og vindruemarker,

Man kan vandre til toppen, men det vil tage det meste af en dag for en voksen. Og har man børn med, kan det anbefales, at man kører i bil til Rifugio Sapienza, et større plateau med hotel, restauranter og souvenirbutikker.

Rifugio Sapienza ligger i 2.000 meters højde, og herfra kan man tage turen til toppen ad de afmærkede stier, eller man kan tage liften, hvorfra man har udsigt over Catania og Middelhavet. Ved liftens endestation venter endnu en restaurant og souvenirbutik samt et udkigspunkt. Herfra går turen mod toppen i jeeps med traktorhjul.

Er man ikke meget tidligt på færde eller har god tid til selv at gå, kan det anbefales at købe billetten helt til toppen. Går man selv, bør man konsultere informationen ved Rifugio Sapienza på grund af sikkerheden.

Øverst viser guider vej til kratere, der var i udbrud for to og tre år siden, og hvor lavastenene stadig er varme. Tør man, kan man komme så tæt på, at man kan kigge ned i vulkanens indre.

Udflugten til Etna koster omkring 60 euro per voksen til det allerøverste plateau. Til gengæld kan besøget blive rejsens højdepunkt i mere end en forstand. Husk varmt tøj og planlæg gerne turen på en skyfri solskinsdag.

Info: funiviaetna.com og rifugiosapienza.com.

Vulkaner for begyndere

Besøger man det nordøstlige hjørne af Sicilien, bør man lægge vejen forbi mindst en af de æoliske øer. Her er Vulcano et godt sted at begynde for vulkan-vandrere. Selv om øen er en af de største i øgruppen, er den ikke den mest overrendte, idet naboøerne Stromboli og Panarea tiltrækker jetsettere fra ind- og udland.

Hvad Vulcano ikke har i glamour, har øen til gengæld i tilbagelænet backpacker- og bohemeliv, for her kommer feriegæsterne fortrinsvis for at bestige den buddingformede vulkan, der med sine brændte farver troner over Middelhavet fra midt på øen.

Fra hovedkrateret 499 meter over havets overflade siver en tynd, hvid røg mod himlen, men selv om vulkanen er aktiv, spyr den ikke lava, og den er et oplagt sted for begyndere at opleve vulkanens majestætiske natur.

En voksen med vandrefodtøjet i orden kan nå til tops på en lille time, mens man med børn med fordel kan sætte to til tre timer af i roligt tempo, afhængigt af om man vil lægge et pitstop ind på den lille café halvvejs på turen.

Foto: Iben Albinus Sabroe.

Vulcano breder sig over små 21 kvadratkilometer, og øens centrum udgøres af en lille hovedgade med caféer, restauranter og butikker. Her finder man også skilte, der viser vej til vulkanen.

Efter opstigningen kan det anbefales, at man fejrer sin bedrift med et besøg på restaurant La Forgia Di Maurizio, hvor ejeren fusionerer siciliansk seafood med retter med inspiration fra Indien.

Øen nås på par timer med færge fra Milazzo i det nordøstlige hjørne af Sicilien. Sejlturen koster 15 euro for en voksen og 7,5 euro for et barn for en enkeltbillet. De æoliske øer er stort set bilfri, så bilen lader man stå i en af Milazzos mange garagerservices til formålet.

Info: aeolianislandsvacations.com og laforgiamaurizio.it

Vandring i Nebrodis naturreservat

Selv om Sicilien bliver et stadig mere populært rejsemål for også danske feriegæster, er det stadig muligt at finde afsidesliggende natur- og madoplevelser i naturreservatet Nebrodi, som er et bjergområde, der breder sig på den nordøstlige del af øen.

Her finder man inden for køreafstand af feriebyerne på nord- og østkysten kvadratkilometer af uberørt natur omgivet af højtliggende enge, hvor geder, køer og heste græsser ved siden af områdets grise, der er leverandører af den berømte sortfodsskinke.

Ud over at have et rigt dyreliv med ørne og vildkatte er nationalparken Nebrodi – ligesom Siciliens vulkaner – et oplagt sted at introducere sine børn for et par vandrestøvler, hvis man eksempelvis vælger at gå turen til vandfaldet Catafurco. Terrænet er let fremkommeligt, og undervejs kan man spotte ørne og sommerfugle eller gætte navne på de æoliske vulkanøer, der ligger strøet på ujævn stribe i Middelhavet ud for nordkysten.

Foto: Iben Albinus Sabroe.

Fra landsbyen San Basilio snor en sti sig tre kilometer mod vandfaldet, hvor man kan belønne sig selv med et køligt bad i kildevandet, der strømmer direkte ned fra bjergenes højdedrag 1.200 meter over havets overflade. Der er også en god chance for, at man kan fange haletudser i vandfaldets udløb.

Vandreturen er på i alt seks kilometer på små stier og grusveje, så husk godt med vand. Turen kan risikere at være for lang for familiens yngste, men tager man snacks med til turen og lidt godt at nyde ved vandfaldet, er den relativ børnevenlig. Tag gerne en kop med, for børnene vil synes, det er sjovt at slukke tørsten med vand fra de forskellige kilder, man passerer undervejs.

Der er gratis adgang til Nebrodis naturområder. Indgangen til stien til vandfaldet Catafurco befinder sig ved svinget i kvarteret San Basilio i mikrolandsbyen Galati Mamertino.

Her ligger også Restaurant La Falda, der serverer sortfodsskinke – for eksempel i ravioli og som helstegt svin. La Falda har ikke nogen hjemmeside, men har telefonunummer +39 941 436056.

Ønsker man at opleve Nebrodi-bjergene over flere dage, er et godt udgangspunkt den lidt større landsby San Marco D’Alunzio. Byen ligger på bjergsiden med små torve og en legeplads med udsigt over de æoliske øer og inden for køreafstand af stranden ved Céfalu.

Info: parcodeinebrodi.it.