Senior passagerer må beholde skoene på

USA har lempet sikkerhedsreglerne for de yngste og de ældste flypassagerer.

Foto: Bjarne Lüthcke

Det er ikke fleksibilitet sikkerhedspersonalet i de amerikanske lufthavne er mest kendt for. 

Læs også: Hobbitter og orker i ny sikkerhedsvideo

Her er en regel en regel - uanset hvad, hvilket med jævne mellemrum skaber de mest absurde situationer. Som her i efteråret, da en 12-årig pige i en kørestol blev tilbageholdt i en time i sikkerhedskontrollen, mens personalet undersøgte hende for sprængstoffer.

Den efterfølgende kritik fik Transportation Security Administration (TSA), der står for sikkerheden i USAs lufthavne, til at udsende nye mere lempelige regler for de yngste og ældste passagerer. Nu er hedder det, at børn under 12 år og ældre over 75 år ikke skal smide skoene og sende dem gennem scanneren, og de må også beholde en let jakke på, når de selv går gennem personscanneren. 

Kun hvis skoene udløser alarm i scanneren, eller sikkerhedspersonalet mener, der er mistænkelig adfærd, skal de ældre og yngre passagerer bøvle med af få skoene af.

Laptop kan blive i håndbagagen
Og her før jul har TSA præsenteret flere nye lempede regler. Denne gang for de meget rejsende flypassagerer, som har en forhånds sikkerhedsgodkendelse som medlem af "CBP's Trusted Traveler" enten Global Entry, SENTRI eller NEXUS. 

Disse amerikanske og canadiske passagerer kan nu med det nye såkaldte "TSA Pre" program få lov til at beholde ikke kun skoene, men også livremmen og en let jakke på, ligesom de heller ikke skal hale deres laptop ud af håndbagagen, inden den scannes.

Foreløbig er "TSA Pre" programmet indført i 30 amerikanske lufthavne for passagerer rejsende med Alaska Airlines, American Airlines, Delta Air Lines, United Airlines og US Airways.