Se verdens største julemand

36,5 meter høj og med Guinness Boook of Records ord for at have rekorden knejser St. Nikolaus i de schweiziske alper.

Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Normalt er det ikke det lille velhavende alpeland, man forbinder med reklamer for "verdens største".

Læs også: Sov i verdens største akvarium

Men i den lille alpe- og skisportsby Grächen i det sydlige Schweiz mod grænsen til Italien - nabo til det større og mere kendte skiområde Zermat - reklamerer man især i denne tid med byens verdensrekord.
Her finder man nemlig verdens største julemand.

Det er nogle år siden, at idérige borgere fik den indlysende idé, at spiret og tårnet på byens St. Nikolaus kirke kunne blive en mega-julemand.

 "Nikolaus" var oprindelig biskop i Myra i Lykien i Lilleasien i det 4. århundrede. Ifølge legenden skaffede biskoppen anonymt medgift til tre fattige piger, så de kunne blive gift og undgå at blive solgt til prostitution - En beretning, der senere har ført hans navn ind i julemandstraditionen. Santa Claus - eller Nikolaus, som julemanden hedder i Schweiz og omegn. 

Fest for julemanden
Men som tænkt, så gjort i Grächen.
Det 350 år gamle kirketårn fik "nissetøj" på, og spiret blev en enorm nissehue - og i 1998 blev byens julemand optaget i Guinness Book of Records som verdens største.

Siden er den store julemand blevet en fast del af Grächens image. Hvert år sidst i november dukker han op, og i dag, 1. december samles byens borgere på torvet, hvor de med marked, arbejdende værksteder, musik og sjov fejrer, at deres helt specielle julemand er tilbage.

Og den levende julemand kommer til børnenes jubel naturligvis også, og han har overraskelser til "alle artige børn".

Læst også: På toppen af Europa