Se verdens 12 smukkeste søer

Den dybeste, den klareste, den højst beliggende - alle er søer, der er noget ud over det sædvanlige, og samtidig er de blandt de smukkeste i verden.

Nakuru søen, Kenya: Søen ligger midt i Lake Nakuru National Park og er i sig selv en køn blå sø omgivet af grøn natur. Men det, der gør den speciel, er de millionvis af lyserøde flamingoer, der spankulerer rundt på deres lange røde ben i det lave vand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kaspar Wenstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nyd synet - fra en båd, en kabinebane, en vandresti eller måske fra et slotstårn - synet af 12 af verdens søer, der kan lidt mere ud over at være blandt verdens smukkeste.
Søerne, som her præsenteres i alfabetisk rækkefølge, er samlet af nyhedssitet msnbc.com.

Se også: Her er naturen helt unaturlig

Annecy søen
Haute-Savoie, Frankrig
Lac d'Annecy, der er lige så smuk som byen Annecy, ligger midt i hjertet af De Franske Alper. Den er kendt som "Europas reneste sø".
Allerede i 1960'erne blev der indført strenge miljøregler, og søen er i dag den fineste badesø.
Bjergsøen er imidlertid kun egnet til stille reflektion uden for sæsonen. For om sommeren - især i august, hvor Paris "lukker" og franskmændene holder ferie - handler det hele om aktiviteter. Da er søen et mylder af sejlbåde, vandskiløbere og kajakroere. Og i bjergene omkring er der både vandrere og mountainbikere på stierne.
Tip: Den helt store fest på søen foregår første lørdag i august. Her oplyser et næsten to timer langt fyrværkeri søen. Nærmeste store by er Geneve i Schweiz, knap 50 km.
Info: www.lac-annecy.com

Atitlán søen
Højlandet, Guatemala
Ordet "atitlan" betyder på maya-sproget "stedet, hvor regnbuen får sin farve" - og mere poetisk kan det næppe beskrives.
Largo Atitlán, der ligger 1,6 kilometer over havet for foden af tre vulkaner ved søens sydlige bred, har de smukkeste omgivelser med små maya-landsbyer langs flodens bred og frodig natur med hundredevis af forskellige plantearter på de stejle bakker.
Dog er der en slange i paradis i form af et stadig stigende problem med alger i indsøen, der ikke har fraløb af vand. I efteråret 2009 blev der opdaget tyndt grønt skum i vandkanten, og siden er indholdet af blå-grønne alger steget i vandet. Men man forsøger fra forskellig side at løse problemet, skriver msnbc.com.
Tip: Søen ligger omkring 50 km vest-nordvest for Antigua, den største by i det centrale højland. Byen Panajachel , to en halv times kørsel fra Guateala City, ligger ved søbreden og var i øvrigt i 1960'erne hippiernes mødested.  Der er ikke noget enkelt must-see sted, men masser af udsigtssteder med åndeløs udsigt fra Highway 1 fra Panajachel.
Info: www.panajachel.com

Bled søen
Bled, Slovenien
Den mest imponerende udsigt over søen fås fra Bled Slottet, der ligger på kanten af en 140 meter høj klippe, lige ud til søen. Herfra kan man se bjerge i alle retninger og hele bjergsøen med Sloveniens eneste ø midt i søen.
Man kan vandre søen rundt på et par timer. Den er lidt over 2 km lang og ca. 1,3 km bred. Der er også udflugtsbåde til øen, hvor der ligger en kirke. Tidligere var den et slavisk kultsted, men i 1142 blev den første stenkirke bygget her.
Bledsøen ligger ca. 56 km nord for hovedstaden Ljubljana.
Tip: Om sommeren er det en oplevelse at bade i bjergsøen, underjordiske kilder sørger for, at vandtemperaturen når op omkring 26-27 grader. Og er det ikke nok, kan man søge til søens nordlige del, hvor tre hoteller har bygget pools omkring de naturlige varme termalkilder. Her er vandet endnu varmere.
Info: www.bled.si

Crater Lake

Oregon, USA
Det er tusinder af år siden, at toppen eksploderede af den høje vulkan, Mont Mazama i Cascade Range og efterlod det, der i dag er kendt som kratersøen i Crater Lake National Park.
Søen er berømt for sit klare vand og den dybe safirblå farve. Den fylder næsten krateret, der er over 600 meter dybt og mellem seks og otte kilometer i diameter. Med en vanddybte på 594 meter er søen den anden dybeste i Nordamerika og den niende dybeste i verden.
Er man ikke til vinter og landrend, så vent til juli, hvor vejene til søen er tørret op. Og før du bliver fristet til at bade i det indbydende vand, så husk, at det aldrig når over 12-13 grader.
Tip: Den lille afslappede bjergby Bend er et godt udgangspunkt for en tur til Crater Lake.
Info: www.crater.lake.national-park.com

Gardasøen
Lombardiet, Italien
Lago di Garda er Italiens største sø, og måske lidt for "kendt" i dansk opfattelse. Men med msnbc.com's friske øjne er søen, der blev skabt af gletsjere ved slutningen af sidste istid, en perle, som den ligger med Dolomitternes takkede tinder mod nord og de to regioner Lombardiet og Veneto på vest og østsiden. De to storbyer Milano og Venedig ligger henholdsvis 140 og 175 km væk.
Søen har varme kilde ved den sydlige bred og op mod 50 km småstenet strand og pittoreske småbyer med masser af overnatningsmuligheder og turister fordelt bredden rundt.
Tip: Fra byen Malcesine, der har smukke brostensbelagte gader og et middelalderslot, kan man tage en kabinebane op til Mount Baldo, hvorfra man har en af de allersmukkeste udsigter over søen.
Info: www.gardainforma.com

Loch Lomond
Skotkand, Storbritannien
Omgivet af vindblæste bløde bakker og gamle slotte er Loch Lomond som taget ud af en viktoriansk roman.
Den knap 40 km lange sø, som ligger i det centrale Skotland, er fyldt med småøer, hvor nogle er så små, at de forsvinder, når vandstanden er højest. De fleste færger lægger til ved den største af øerne, Inchmurrin, som har 11 faste beboere.
Her kan man besøge, hvad der er tilbage af et kloster fra det 7. århundre og Lennox Castle fra det 14. århundrede, der var jagtslot for landets konger.
Tip: Et besøg på Loch Lomond kan kombineres med en byferie. Der er 40 km. fra Glasgow og lidt over 100 km fra Edinburgh til søen.
Info: www.loch-lomond.net

Næste: Se de næste seks smukke søer