Se New York – uden ventetid

Rockefeller Center er et fremragende alternativ til Empire State Building, når det handler om at se New York fra oven.

Udover den kortere ventetid er en af de helt store fordele ved udsigtsplatformen på Rockefeller Center, at man kan se Empire State Building. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jesper Møller
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ingen tur til New York er fuldendt uden en visit i en af byens højeste skyskrabere, hvorfra man kan falde i svime over Manhattens storbyjungle af monstrøse højhuse.

Læs også: København-New York på under 5 timer

Indtil den 11. september 2001 havde besøgende to muligheder – Empire State Building og World Trade Center. Men da tvillingetårnene sank i grus, skulle Empire State Building pludselig dække hele efterspørgslen, og det har efterfølgende sat sine spor.

Siden hen har den statelige bygning på Fifth Avenue nemlig jævnligt været plaget af alenlange køer, hvor et par timers ventetid på at komme op på et af de to udsigtsdæk er billigt sluppet. Værst er det i weekender, på helligdage samt i sommersæsonen.

Et glimrende alternativ

De færreste turister er imidlertid opmærksomme på, er der eksisterer et ganske glimrende alternativ til Empire State Building. Det handler om Rockefeller Center, der også ligger i den centrale del af Manhattan. Bygningen havde frem til 1986 et stort udsigtsdæk på toppen, og det genåbnede i 2005 som det hypermoderne Top of the Rock, hvorfra udsigten er intet mindre end fabelagtig.

Deres udsendte ankommer til Rockefeller Center en formiddag, og jeg stryger gennem både billetsalg og elevator-adgangen uden et sekunds ventetid.

Turen op foregår med en highspeed-elevator, der har glastag. Samtidig er elevatorskakten oplyst, så man kan følge med, når man tordner op gennem skyskraberen – en lidt spooky oplevelse.

Rockefeller Center har 70 etager, hvoraf Top of the Rock udgør de tre øverste. Det nederste af de tre udsigtsdæk er indendørs, mens udsigten fra de to øverste etager er udendørs.

Og hvilken udsigt. Jeg nyder blandt meget andet Chrysler-bygningens smukke og særprægede tårn, den såkaldte Lipstick Building med det meget skrå tag (Citigroup Center) samt panorama-viewet til den grønklædte Central Park.

Flere fordele
Det går hurtigt op for mig, hvor mange fordele Top of the Rock har i sammenligning med Empire State Building. Udover meget mindre ventetid er der med hele tre udsigtsdæk også væsentlig bedre plads.

Fra Top of the Rock kan man tydeligt se Central Park, hvilket er svært fra Empire State Building – blandt andet fordi Rockefeller Center står i vejen. På de udendørs etager er der monteret plexiglas, så selve viewet er væsentlig bedre end gennem trådhegnet på Empire State Building.

Top of the Rocks største force – og Empire State Buildings største mangel – er dog, at man fra førstnævnte kan se sidstnævnte. Empire State Building er ikke blot New Yorks højeste bygning, den er også utrolig smuk, og det syn får man i sagens natur ikke, når man befinder sig oppe i den.

Fra tidligere besøg ved jeg, at New York er mindst lige så smuk at betragte fra oven ved aftenstide. Så næste dags aften tager jeg atter turen op i Top of the Rock. Igen er der overhovedet ingen kø, og jeg falder i svime over det imponerende syn af de oplyste højhuse samt gaderne, der ligger hen som lange lysstriber dybt under mig.

Selv om Rockefeller Center i den grad kan anbefales frem for Empire State Building, er der sikkert mange, der ikke vil forlade New York uden at have besøgt toppen af byens højeste bygning. Til dem findes der en smart lille genvej, hvor man på de travleste dage kan spare adskillige timers venten.

Der findes en genvej
New York Skyride er en relativ ny attraktion, der befinder sig på anden etage af Empire State Building. Det er en 22 minutter lang såkaldt virtuel præsentation af byens største attraktioner. Forlystelsen er både larmende og poppet, men det kan man godt se gennem fingre i forbindelse med sidegevinsten.

Har man også købt billet til udsigtsdækket, bliver man nemlig efter skyriden lukket ud et sted, hvor man undgår trefjerdedele af køen. Og så er New York Skyride pludselig værd at købe billet til.

Efter grundige udsigts-studier er deres udsendte ikke i tvivl om sine anbefalinger. Hvis du under et besøg i New York blot vil til tops en enkelt gang, så vælg Top of the Rock i dagtimerne. Vil du også gerne nyde byen fra oven om aftenen, så vælg også Rockefeller-bygningen.

Insisterer du på at komme op i Empire State Building, så gør det om aftenen eller om morgenen, hvor der ikke er så mange gæster som midt på dagen. For eksempel kunne du snuppe Top of the Rock i dagtimerne og Empire State Building om aftenen.