Se Marokkos smukke oase-land

Rejselivs fotograf har besøgt de eventyrlige omgivelser syd for Atlas-bjergene i Marokko, som adskillige gange har lagt land til store Hollywood-film.

Foto: Jens Henrik Nybo
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Her blev »Gladiator« optaget,« siger guiden Mostafa, mens han peger ud over en enorm kløft med en grøn oase i bunden, omgivet af golde, barske klipper. Nede langs floden vandrer en flok farveklædte kvinder med brænde på hovederne og store sække med grønsager på ryggen.

Se billedserien ved at klikke på billederne herover

De krydser den lavvandede flod over et par brædder og når tørskoede over på den anden side til deres lyserøde landsby omkranset af en dadelpalme-lund, hvor alle husene er bygget i pisé – et byggemateriale af tørret mudder, ler og palmefibre, som har været anvendt i årtusinder.

Vores rejse de kommende dage byder på endnu flere af Mostafas udpegninger af lokaliteter, hvor de helt store internationale film er optaget igennem tiderne. Hans trumf er dog, da han fortæller, at han var chauffør for nogle af stjernerne i »Sex and the City«, som han skulle køre helt ud til Marokkos største sandklitter, Erg Chebbi, hvor optagelser skulle foregå.

Blot for at hindre en eventuel tvivl om udsagnet viser han sit badge, som ganske rigtigt bevidner hans metier.

Det sydlige Marokkos oase-land er en rejse ind i et eventyrligt område, som byder på så mange storslåede syn, spændende og fremmedartede kulturer – og i tilgift enormt afvekslende. Fra de evige dadelpalme-oaser med rislende vandløb, hvor dromedarer og æsler stadig er transportmidlerne, til den ægte forestilling om Sahara med 150 meter høje klitter af sand i nuancer, som veksler imellem kobberrød og gullig creme.

Langs panoramavejen, De 1000 Kasbahs Dal, har man hele tiden til den ene side Atlas-bjergenes høje snedækkede tinder og til den anden en uendelighed af stenørken. Her og dér troner vældige kasbahs – de oprindelige berber-borge, opført af simple materialer.
Ikke underligt, at Hollywood for længst har »opdaget« lokaliteten.

Læs også: Marokko set fra en saddel