Se lyset, du kan høre

Nordnorge er et oplagt sted at opleve aurora borealis, nordlys, og naturfænomenet er blevet stor turisme og en god forretning i de mørke måneder i Tromsø og Finnmarkens småbyer. Følg med på jagten efter »lyset, du kan høre«.

Dancing aurora Fold sammen
Læs mere

»Det bliver en kodak moment oplevelse.«

Jeg studser lidt over guidens udmelding. Vi står i aftenkulden i det nordlige Norge, væk fra distraherende gade- og bylys, og spejder op mod himlen, hvor nogle hvide skygger synes at samle sig til brede bånd. Det er nordlyset, vi ser, men det er diffust og ikke de lysende klare grønne bølger hen over himlen, som man har set på billeder.

Men da er det netop, at det er bedst for fotos, forklarer guiden Francesco.

Se også: Nordlys i Nordnorge

»Se,« siger han.
På det billede, han lige har taget af det diffuse lys på himlen, ser man hvide sneklædte bjerge, en mørk himmel – og et grønligt bølgende nordlys på tværs.

Kameraer er mere lysfølsomme end vores øjne, og kan med lang lukkertid få nordlysets farver med på billedet. Og billederne bliver især gode, når lyset på himlen ier så svagt, at vi med det blotte øje hverken kan se lysende grønne eller rødlige farver. For så må kameraet så langt ned i lukketid, at de ellers mørklagte omgivelser også kommer med på billedet.

Besynderligt – som nordlyset selv. Eller aurora borealis, som fænomenet også hedder.

Det lysende fænomen undersøger vi nærmere den følgende dag, hvor vi er på sightseeing i Nordnorges »hovedstad«, Tromsø.

Vi ser de traditionelle træhuse langs Storgata, som Tromsø stadig har, fordi byen undgik nævneværdig ødelæggelsen under 2. verdenskrig, og vi betragter polarforskeren Roald Amundsen, der står foran domkirken – den eneste i Norge af træ – på sin søjle og skuer ud over havnen. Det var herfra, han i 1928 begav sig ud på sin sidste ekspedition for at lede efter den italienske polarforsker, Umberto Nobile, men selv havarerede, og aldrig er blevet fundet.

Og så møder vi nordlyset i Tromsø Museum. I form af en af Kristian Birkelands terella-maskiner. Birkeland var norsk professor i fysik og var manden, som løste gåden om fænomenet nordlys, og fremstillede en maskine, der kan simulere den proces, der fører til det bølgende lys på himlen.

Museet har også en udstilling om samer – og nordlyset har ikke overraskende også været en stor del af samernes hverdag. Samerne, denne befolkningsgruppe, der i tusindvis af år har boet heroppe på toppen af Norge, troede, at nordlyset repræsenterede deres forfædre. Når lyset svævede over himlen mente de, at forfædrene på denne måde kom tilbage for at tale til dem og give dem råd og vejledning.

Måske derfor kaldes nordlyset også »lyset, man kan høre«.

Vi besøger Roar Nyheim og hans kone Karen, de er samer og bor små 100 kilometer nord for Tromsø i landsbyen Lyngsfjord. Her er Nyheim-parret gået sammen med andre udbydere af vinteraktiviteter i et større adventure-firma, Roar Nyheims bidrag er hans rener.

Han er her med nogle af dem, resten af flokken på et sted mellem 5.000 og 10.000 dyr er inde i landet. For mens vinteren er fugtig her tæt ved vandet, så renerne har svært ved at lugte sig frem til lavet under sneen, kan de på grund af den løse sne længere inde i landet finde føde. Fortæller Roar, mens hans kone spænder dyrene for slæderne.

Her sidder vi så på lunende rensdyrskind i minus 18 grader, mens renerne i sindig gang trækker os ud på den frosne sø, og vi forgæves spejder op i den store mørke aftenhimmel efter nordlys.

Forgæves, for det er overskyet, og det bliver ved den afstressende oplevelse.

»Mærk naturen,« opfordrer Roar.

Og vi mærker, helt ind i vores efterhånden lidt frysende krop.

Senere fortæller han, mens vi kaster os over rygende varm fiskesuppe inde i firmaets store opvarmede lavo, om at være same og om sin tilværelse. Om hvordan han har arbejdet med turisme siden 2005, om de to børn, som går i skole, og om deres og den samiske kulturs fremtid.

Dagen efter er der en hel anden fart på vores nordlys-jagt. I slæder efter fire ivrige hunde haster vi ad stier gennem skovene, og har mere end nok at gøre med at navigere rundt om træer og holde fast over hop og bum.

Vi er rykket langt længere mod nord, til Alta som er den største by i Finnmarken omkring 500 km nordøst for Tromsø.

Hele Finnmarken, som er på størrelse med Danmark, har 70.000 indbyggere, lige så mange som Tromsø, og i Alta bor omkring 12.000 af dem.

Selve byen Alta er ikke noget at skive hjem om. Den blev som Finnmarkens øvrige byer totalt ødelagt efter den tyske besættelsesmagt brændte alt af for ikke at efterlade noget til eventuelt fremrykkende russiske tropper. I dag består byen af sjælløse huse, lejlighedsblokke og hoteller.

Men omgivet af vildmark og med masser af aktivitetsmuligheder lige uden for døren. Blandt andet jagten på nordlys.

Efter en sen frokost, en opdateret version af rensdyr-biksemad, i »Omega Kafferi og Spiseri«, er mørket faldt på – det gør det ved 16-tiden her først i februar – og vi er klar til at køre lidt uden for byen til Trines »Northern Light Husky«.

Trine er en sej musher – hundespandfører. Hun har gennemført Finnmarks Race fem gange, 1.000 km i hundeslæde, og træner i øjeblikket til dette års løb, der skal afvikles om et par uger.

Vi følger senere på hjemmesiden, hvordan det går. Hun gennemfører ikke 2013-løbet, men må trække sig halvvejs af hensyn til hundene.

Vi har fået udleveret en seddel med fire hundenavne og pandelamper, så vi kan se navnene på hundehusene. Så er det ellers bare med at finde vores spand og få dem i sele og foran slæden. Hundene er venlige og samarbejdsvillige, og de dirrer af løbelyst og suser ud i nattemørket efter Trine og hendes spand.

Hundepoter pisker sneen op, og den fryser i vores øjenvipper. Igen er det omkring minus 18 grader, men den tørre kulde føles ikke kold på samme måde, som vi kender den hjemme.

Efter endt tur tager vi selerne af hundene, og de får lov til at løbe rundt, gø og hyle mellem hinanden i hundegården, inden de bliver sat i kæde ved hver deres hundehus.

Måske er det slædehundenes hyl, der har kaldt det frem. I hvert fald er det der, da vi går ud til bilen for at køre ind til Alta, hvor middagen venter.

Det hvide lys i bælter over himlen.

I restauranten løber vi ind og ud mellem retterne for at se nordlyset, og da vi har spist, kører vi med en taxa lidt uden for byen og væk fra dens generende lys.

Og dér på himlen over os samler de hvide bånd sig, bliver stærkere og stærkere, får et tydeligt grønligt skær og bølger til sidst hen over himlen – det nordlys, jeg har drømt om at opleve.

Hvis hylende huskier kunne få det syn frem, hvad vil en flok oktan-larmende snescootere så ikke kunne klare? tænker vi dagen efter.

Det er formiddag. Himlen er helt klar, og det er bidende koldt: minus 22 grader. Men solen skinner og snelandsskabet er uendelig smukt. Jeg kan slet ikke overskue at kombinere disse omgivelser med diesellugt og motorlarm. Så jeg lader andre om maskinerne og giver mig i kast med en for mig ny disciplin: sparkstøtting. En slags rollator-kælk på smalle metalmeder, så den kan skære sig fast på iset underlag.

Man står på en mede, sparker sig fremad med det andet ben og kan skyde en pæn fart. Og fremfor alt har jeg frisk luft i næsen og lyden af fuglekvidder og rislende vand fra floden i ørerne.

Om aftenen er vi igen på nordlys-safari. Guiden har en aurora-app og har tjekket både aurora-udsigten og diverse vejrudsigter. Den første er god, de andre ikke så gode. Det er skyet til.

Vi tager chancen og kører alligevel med bussen ud af byen. Ser et par stjerner og en hvid skygge. Er nordlyset der?

Guiden har kamera med, og her kan han se, at det er nordlys oppe over skyerne. Desværre kommer der flere og flere skyer.

Det bliver farvel til Alta uden flere kodak-moments og uden aurora borealis.

Men sådan er det. Nordlyset bestemmer selv, hvornår det vil tale til os.Rejsen var betalt af Visit Norway

Nordlysjagt: 5 til 7 timer med afgang fra Rica Ishavshotel i Tromsø. 950 nkr. (ca. 875 kr.) pr. person inkl. varm chokolade, cookies og elektroniske billeder overført til din facebookside.
arcticguideservice.com
Rensdyrsafari: 4,5 timer (7 timer med transport til fra Tromsø) 1.595 nkr. (ca. 1.470 kr) pr. person inkl. varm mad og transport.lyngsfjord.comHundeslædetur: 2,5 timer, 1.250 nkr. (ca. 1.150 kr.) pr person inkl. kage og transport til og fra Alta.
northernlightshusky.com
Snescootersafari: Med to personer på scooteren, formiddagstur inkl. frokost 1.395 nkr. (ca. 1.280 kr.) pr person, eftermiddagstur 1.250 kr. (ca. 1.150 kr.) pr. person inkl. transport til og fra Alta.
sorrisniva.no

Guide: 5 rejser med nordlys