Salzburg er kontrasternes by

Vel komponerede Mozart i Salzburg. Og vel smyger de lokale sig i grønne lodenjakker, når de kan slippe af sted med det. Men det er også her, man hører techno i nedlagte biografer og tilbereder innovativ gourmétmad i en glashangar med retro-flyvemaskiner.

Det nye Salzburg er blandt andet i glas og stål som her i Hangar 7. Fold sammen
Læs mere
Foto: Helge Kirchberger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»I år kan vi opleve værker af en halv snes nye komponister. Flere nulevende, sågar. Side om side med arvesølvet. Det er karakteristisk for Salzburg: Det traditionelle er stærkt, men giver plads for det nye. Inderlig kosmopolitisk, og samtidig fyldt med lokale traditioner,« fortæller den danske basbaryton Johan Reuter på vej til prøve på operaen »Sagen Makropulos«, der har premiere på Salzburger Festspiele 10. august.

Læs også: Hitler sælger billetter

Han er, sammen med alle de andre topsangere, dirigenter, scenografer og slige kompetencer, en del af helt store klassiske kulturshow netop i disse uger, i den charmerende, smukke og kontrastfyldte lille metropol.

Stjernespækkede Salzburger Festspiele har siden 1920 været en stærk eksponent for byens gyldne tradition, den klassiske musik. Hver sensommer fyldes Salzburg med et brus af opera, koncerter og skuespil. I ugevis er samtlige scener, teatre og koncerthuse fyldt til sidste plysklædte eller nydesignede stolerække. Hoteller og cafeer har gyldne dage, og køen til de mest eftertragtede billetter er lang som en russisk vinter. Salzburg er en fest-bikube med en atmosfære så intens, at man næsten kan gribe om noderne med hænderne.

»Jeg har oplevet mange musikfestivaler rundt om i verden. Men Salzburger Festspiele er en helt særlig kombination af en relativt lille by og et utrolig omfattende program. Det betyder, at alt og alle i byen er en del af festspillene: Butikkerne udstiller citater af hovedkunstnerne i vinduerne, og sidder du på en restaurant, har alle de andre også lige været til koncert eller opera, og drøfter engageret deres oplevelser. Byen koger af aktivitet, så man stikker virkelig hele hovedet ned i spanden og oplever det helt store musikalske udtræk,« siger Johan Reuter.

Her er alt fra traditionelle koncerter med Wiener Philharmonikerne og Mozarts »Cosi fan Tutte«, naturligvis, til ny, også eksperimenterende, musik. Hovedvægten er helt klart på det klassiske, men uanset stilart er det kultur på højt internationalt niveau. Og så er her masser af »navne«, masser af presse, masser af premierekjoler og gang i den. Nogle synes, at det hele er for meget af det gode, men de fleste finder det umådelig festligt.

Mens festspillene har 91 fornemme år på bagen, har manden bag Red Bull, den østrigske fartelsker, pilot og businessmand, Dietrich Mateschitz, muliggjort en helt anderledes og hip »Talk of the town«, i form af en drengedrøms-agtig flyhangar i glas og stål. Ja, faktisk byggede han to, nu han var i gang.

Den ene, Hangar 8, er til vedligeholdelse af Flying Bulls imponerende flyflåde, mens den anden, kaldet Hangar 7, er byens nye hippe kultur-, gourmet- og festmødested, hvor både alle flyene og et hobetal Formel 1 racere står frit fremme.   
Her kan unge talentfulde kunstnere bringe deres værker til torvs i stilede omgivelser. Omgivet af alt mekanikken.

Perler i samlingen er General Titos Douglas DC-6B, en Lockheed P-38 Lightning og lignende sølvskinnende lækkerier fra forrige århundrede. Men også en flot portion nyere fly.

The Flying Bulls, en gruppe dedikerede fly entusiaster med chefpilot Sigi Angerer i spidsen, viser jævnligt deres evner frem i shows rundt om i verden. Men til daglig står skønhederne her, sammen med adskillige, ligeledes Red Bull sponserede, Formel 1 racerbiler, der er »vildt syge«, som en teenager ville kalde dem. Og, indrømmet, de er godt nok labre, når man sådan står lige ved siden af dem, og ser ind på førersædet. Alt er funklende velholdt, smurt, tanket op og klar til at køre. Eller lette.

Det er hér, man mødes. Mellem karburatorer og cockpits. For Hangar 7 er rammen om koncerter, fester, kunstudstillinger og upscale kogekunst, samt en bar i 14 meters højde. Man tager glaselevatoren til øverste etage og tripper over en smal gangbro til baren, der har glasvægge, og hænger helt oppe under hangarens loft med kik til stjernehimlen. 

Restaurant Ikarus er hangarens mest eksklusive køkken med top-gourmetmad og kun én seating per aften, så reservér i god tid. Hver måned inviteres en ny gæstekok – af internationalt format, vel at mærke – til at piske køkkenstaben gennem et par intensive dage. De oplæres i en ambitiøs menu, som byens madører iler til for at afprøve. Alt gennemfotograferes, og måneden efter tager næste kok over. Når året er omme, udgives kult-kogebogen med billeder og opskrifter.

René Redzepi var med forrige år, og står nu på den prestigefyldte praleliste mellem de andre topkokke og unge Michelin-stjerneskud. 
På balkonen ovenover, også med vue over alle hestekræfterne, ligger Mayday Bar, der tilbyder 3 forskellige menuer. Den ene gør én klogere, den anden gør gladere, mens den sidste lover at gøre gæsterne smukkere. Det er delikat og ernæringsrigtigt, og serveres i høje glas.

Prøv dem endelig. Effekten er klar, hvis man tror på det, og ellers må man fokusere på den oktanmættede og trendy atmosfære under glashvælvingen på Salzburgs mest avantgardistiske hotspot.

Johan Reuters favorit steder – nyt og gammelt
»Salzburg rummer så megen forskellighed takket være placeringen i skellet mellem Nord- og Sydeuropa. Og samtidig med en snert østeuropæisk. Alle disse lande rundt om har indflydelse på byen, hvorfor også køkkenet kombinerer både det østlige, det italienske, og det robuste bjergkøkken,« mener kgl. operasanger Johan Reuter. Her er et par af hans favoritsteder, fra hver sin ende af skalaen:

Republic er et af byens bedste mødesteder med både kulturevents og moderne videoinstallationer. Det er en gammel biograf, midt i bykernen, ombygget til checket café. Om aftenen er her cool bar og i weekenden natklub med internationale top dj´s.
epublic.at

Café Tomaselli er en klassisk østrigsk café, helt fra Mozarts tid. Her er det helt store kagebord og det typiske hierarki mellem tjenerne, hvor nogle tager imod bestilling, andre serverer, og andre igen kun må rydde af… Gang i forretningen og masser af atmosfære!
tomaselli.at

Læs også: The Sound of Salzburg