Sæt gaflen i San Sebastian

Glem danskerfavoritten Barcelona og charterrejsen til solkysten og pak i stedet badetøjet og masser af appetit til det charmerende, lokalpatriotiske baskerland.

Det siges, at der i San Sebastian er flere Michelin-restauranter samlet per kvadratkilometer end noget andet sted i verden. Men også spisesteder uden en fransk stjerne og til en langt billigere pris er der masser af. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Maten i San Sebastian är bättre än sex.«
Et par skånske venner havde med entusiastiske rullende r’er skruet forventningerne godt op til den kulinariske del af rejsen til Spaniens stolte nordkyst Baskerlandet.

Se også: Her er verdens mærkeligste mad

Og vores naboer på den anden side af Øresund fik ret. Maden i San Sebastian er en uforglemmelig oplevelse, der længe efter hjemkomst kan få maven til at rumle af afsavn.

Det siges, at der i San Sebastian er flere Michelin-restauranter samlet per kvadratkilometer end noget andet sted i verden. Men også spisesteder uden en fransk stjerne og til en langt billigere pris er der masser af. 

Mens man i store dele af Spanien sværger til klassiske tapas som jamon (skinke), manchego (ost) og tortilla de patatas (æggekage med kartoffel) vælger Baskerlandet – ligesom på så mange andre punkter – sin egen vej i køkkenet. Områdets kulinariske stolthed er nytænkende og ekstravagante versioner af de spanske småretter.

Pinxtos er en tradition, som stammer fra denne nordlige del af landet. De små kunstværker præsenteres på uformel vis på bugnende fade på bardisken, så gæsterne frit kan vandre op og inspicere, hvilke retter, der skal bestilles ned til bordet eller spises direkte i baren.

Det gode ved en pinxto er, at den i størrelse svarer til omkring to mundfulde. Så man kan fylde sig med adskillige af dem. Og der er stort set ingen grænser for, hvad den kan indeholde.

Det kan være et lille stykke lyst brød toppet med den fineste lokale paté eller en grillet peberfrugt og ansjoser. Eller et par friske marinerede rejer på spyd, mini-blæksprutter eller en kødbolle med tomatsovs.

Møblementet på de små spisesteder i San Sebastian er ofte simpelt. Maden kan indtages stående ved en gammel vintønde eller man kan forsøge at skrabe nogle stole sammen omkring et bord. Og så er det bare om at følge den lokale skik og kaste tandstikker og servietter på gulvet efter brug – ligesom de lokale.

Vinglassene er fyldige i San Sebastian, og maden spises sent. Man opdager hurtigt, hvis man sætter sig ud til middag ved sædvanlig danske frikadelle-tid klokken 18, at restauranterne er tomme. Baskerne går ikke ulig resten af deres landsmænd først til bords ved 22-tiden. 

Stolthed, temperament og terror 

San Sebastian er langt fra kun interessant for sit kulinariske høje niveau. Baskerne anser sig selv for at være anderledes end resten af Spanien, og det opleves tydeligt ved besøg. De er et stolt folkefærd med eget sprog og eget flag.

Med den stærke lokalpatriotisme omtales byen således ikke San Sebastian blandt de lokale, men på baskisk »Donostia«.
Man skal derfor ikke tro, at man forstår det lokale sprog, selv om man taler spansk flydende. På vejskiltene – og endnu vigtigere menukortene – vil alting dog ofte være stavet både på spansk og baskisk.

Byen ligger på en tange i Atlanterhavet og er omkranset af bløde grønne klipper. Og med sin enorme Jesus-figur på toppen af en kirke på en høj bakketop, Monte Urgull, midt inde i byen kan byen endda minde om en ­lillebror til Brasiliens smukke storby Rio de Janeiro.

Motionsløbere vil formentlig være kede af ikke at have pakket kondiskoene, for der er nogle flotte ruter langs vandet, hvor man kan holde øje med, om de mange surfere fanger de store atlanterhavsbølger, når de slår ind mod stranden. Og i et godt tempo kan man på en lille halv time nå til det øverste punkt af Monte Urgull Parque og nyde udsigten over byen og kysten fra det gamle fæstningsværk heroppe.

Et sted på borgmuren står tre små bogstaver skrevet: ETA. Det minder om, at det baskiske temperament og stolthed over det smukke kystområde har en pris.

Bevægelsen ETA (EuskadiTaAskatsuna betyder løst oversat Baskerlandet og Frihed) har i årtier kæmpet for en selvstændig stat i det nordlige Spanien og dele af det sydvestlige Frankrig, hvis grænse kun ligger en kort køretur fra byen.

ETA har kostet hundredevis af menneskeliv i form af bombeangreb, og organisationen er på EU’s og USA terrorlister. I øjeblikket overholder gruppen dog en våbenhvile, som har varet siden 2010.  Mange ETA-medlemmer sidder fængslet i Spanien og flere steder i området ses opfordringer til og slogans om at løslade dem.

Luksusliv på strand og lærred 

I en helt anden boldgade er San Sebastian kendt for sin hang til luksus. Hver sensommer rykker den store San Sebastian Filmfestival til byen og viser landets ypperste produktioner på filmscenen.

I de dage forvandles byen til et spansk svar på Cannes med åbne biler, høje hæle og masser af champagne. Og den følelse bliver hængende en lille smule i byen resten af året. Specielt i og omkring de dyre internationale luksusbutikker, eller når man nærmer sig små butikker med lokalt producerede lædervarer, der ofte er af høj kvalitet.

Heldigvis koster det ingenting at ligge på en af byens lækre strande.

Playa de la Concha og Playa de Ondaterreta ligger i læ, og bølgerne er derfor knap så store som andre steder langs baskerkysten. I højsæsonen kan der blive tæt pakket i sandet, en mulighed for lidt privatliv er en svømmetur ud til den store tømmerflåde, der ligger og vugger i havet ud for stranden.

En anden strand er Playa de La Zurriola, der både har mindre lighed med fluepapir og er de lokales favorit. Stranden ligger fem minutters gåtur længere ude af byen og her ses det, at bølgerne kommer fra det store Atlanterhav.

Det har surferne opdaget, og Zurriola er i høj grad grunden til, at der overalt i San Sebastian ses campere med surfbrætter på taget.

For den besøgende kan det være underholdning nok i sig selv at sidde og kigge på de flade små skikkelser derude, når de forsøger eller lykkedes i at besejre bølgerne og ride på dem, indtil de bliver skummende hvide, og farten tager af. Og skulle man blive inspireret til selv at give øvelsen et forsøg, tilbyder flere surfskoler kurser til en overkommelig pris. 

Lokal mad og international mode

Når huden ikke kan tåle mere sol, er der ikke langt til flere af områdets andre seværdige steder. Som kunstbyen Bilbao, hvor et af Sydeuropas bedst kendte kunstmuseer, Guggenheim, ligger. Det er en fin lille dagsudflugt.

Eller man kan køre mod vest af N634 ind og ud af små baskerbyer, gennem frodige bjerge og på kystvej, hvor åbne bilruder byder på autentiske atlanterhavsstænk ind i bilen.

Særligt modeinteresserede vil måske have lyst til at stoppe op ved Balenciaga-museet i byen Getaria.

Cristobal Balenciaga var Spaniens måske bedst kendte tøjdesigner, og hans navn er efter hans død i 70erne blevet internationalt kendt. I dag sælges dyre lædertasker fra brandet til fans som modeikonet Kate Moss og skuespilleren Sienna Miller.

Er man knap så modeinteresseret, kan man sætte sig ned på havnen i Getaria på en af de små restauranter, hvor fiskekutternes ejere kommer gående med kasser fulde af friskfangede fisk, der afleveres til kokken.

Over en stor grill steges fiskene foran gæsterne og serveres hele. Der dufter af trækul, og den lokale hvidvin »Txakoli« der produceres i en lille landsby i bjergene, gør det godt til det lyse kød.

Det er også værd at besøge Getarias smukke gamle kirke Yglesia De San Salvador, hvor byens ældre kvinder bukker og slår korsets tegn for sig, før de finder en stolerække på det skæve kirkegulv og mumler en bøn frem for sig.

Dukker af helgernerne, kraftig røgelse og svag musik i højtalerne på stenvæggene gør det til en noget anden oplevelse end de mere sterile danske kirker.

Efter en dagstur kan man tilbage i San Sebastian lige nå et glas vin mere på et af de mange små udskænkningssteder i den gamle by. Baskerne skal nok stadig være oppe, selv om køreturen langs kysten trækker ud.

Og er appetitten vækket igen, kan man altid finde et lille stykke manchego til sin Rioja. Hvis man går sulten i seng i San Sebastian, er det ens egen skyld. 

Forskellige madoplevelser


En vifte af lækkerier

Hos Astelena på Calle de Inigo 1 fås en god indføring i alt det bedste, det baskiske køkken kan tilbyde. Regningen for maden bliver aldrig rigtig høj og vin fås på glas, så man kan smage en masse forskelligt.
Info: restauranteastelena.com

Trestjernet michelin-niveau
Arzak og Martin Berasategui Restaurant er begge gourmetrestauranter og koster derefter. De serverer begge den moderne udgave af det baskiske køkken, »nueva cocina vasca« og gør det så overbevisende, at de er blevet tildelt flere Michelinstjerner end selv Københavns verdenskendte NOMA: tre styks hver. Der skal bestilles bord i god tid begge steder.
Info: arzak.info og martinberasategui.com/es/inicio

Spansk morgenstund
Glem endelig ikke at spise som spanierne til morgen, »pan con tomate y aceite.« Man kan blive helt afhængig af det daglige stykke ristet brød med smagfulde solmodne tomater skåret i småstykker og dryppet med en smule olie efter behag. Det fås på ethvert lille spisested over hele byen. 


Se også: Delikatesser du kan dø af