Saalbach – ét stort cirkus i Alperne

Det er ikke uden grund, at et af de største skiområder i Østrig ofte benævnes Skicirkus Saalbach Hinterglemm Leogang.

Med 200 kilometer pister, der alle er forbundne, er Saalbach det skiområde i Østrig, der har det største sammenhængende net. Fold sammen
Læs mere
Foto: Saalbach-Hinterglemm Turismus
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvert år i januar afvikles et af de absolut mest krævende udfordringer i Alperne – Saalbach Mountain Attack – og sidste fredag, da dagslyset var ved at blive afløst af tusmørke, lød startskuddet endnu engang for omkring 600 langrendsløbere af forskellig nationalitet. Forude ventede dem 40 kilometers hårdt arbejde, seks bjergtoppe og en total højdeforskel på over tre kilometer.

Læs også: Giv dit skiløb et sundhedstjek

Begivenheden er simpelthen så stor, at den følges af alle – også de skiløbere, der ellers foretrækker det alpine skiløb på pistere og normalt ikke skænker langrendsløbere mange minutters opmærksomhed.

På torvet i Saalbach samles tusinder af tilskuere, når starten går ved 16-tiden. Mens deltagerne går i krig med de 1.000 højdemeter op mod løbets første top, Schattberg, omdannes torvet til en stor festplads med livemusik, boder og barer. Ved det andet glas glühwein har de færreste mulighed for at forestille sig de strabadser, atleterne gennemgår, når de kæmper sig op ad bjerget med stigninger på 70 pct.

Knap tre timer efter start kommer de første løbere i mål – ofte i måneskin.
Løbet betegnes som en af verdens førende mountaineering-begivenheder, hvor topløbere fra Alperne, USA og Skandinavien strømmer til.

For hovedparten af de gæster, der hvert år besøger Saalbach, er det dog de alpine udfordringer, der først og fremmest lokker. Og dem er der nok af.

Med 200 kilometer pister, der alle er forbundne, er Saalbach det skiområde i Østrig, der har det største sammenhængende net. 

Når man først har klikket sine støvler i bindingerne, kan man køre rundt mellem de forskellige områder uden at skulle tænke på andet end en 100 procents oplevelse af det gigantiske cirkus. 

Man finder simpelthen alt i Saalbach skiområdet. Store brede pister, der er beregnet til carving, Funparks med blandt andet rails, kickers og hop ud over klippesider, en storslalompiste med tidtagning, oplyste kælkebaner og masser af pukkelpister.

Måden, som pisterne er forbundet på, betyder, at man også nemt kan arrangere heldagsudflugter i terrænet.
Fra Saalbach, der ligger i 1.000 meters højde, er der lidt over 1.100 vertikale meter op til områdets højeste skistart, og af de i alt 123 pister er der stort set lige mange lette blå og lidt sværere røde pister.
Der er kun seks af de sværeste sorte pister. Men de er alle stejle, og flere af dem er lange – i hvert fald udfordrende nok for de fleste.

Men den løber, der hver dag søger nyt og grænseoverskridende skiløb, vil forholdsvis hurtigt komme igennem udfordringerne, og derfor er det primært øvede løbere, der søger til Saalbach.

En perfekt måde at starte skiferien i området, er at tage liften fra Hinterglemm op til Zwölferkogel, der ligger i 1.984 meters højde. Herfra er der – med tre vidt forskellige muligheder – nærmest frit valg på alle hylder.

Kan man ikke få udfordring nok, vælger man den halvanden kilometer lange sorte World Cuppiste, der går direkte ned mod dalen.

Er man til en lidt mere behersket udfordring, men stadig med fart på, tager man den tre kilometer lange røde piste, som blev anvendt, da man i 1991 afviklede VM i de alpine discipliner.

Og endelig kan man, hvis man fore eksempel har mindre børn med, køre ad den fire en halv kilometer lange blå piste. 

Fra Saalbach er det oplagt at tage turen op til et af områdets højeste toppe, det 2.020 meter høje Schattberg Ost. 
Med over 1.000 meters faldhøjde ned til selve Saalbach kan man virkelig få mælkesyren frem i lårene, hvis man vælger den fire kilometer lange sorte »Schattberg Nordabfahrt«.

Fortryder man, er der mulighed for et syv kilometer langt og roligt cruise ned ad den blå »Jausenerabfahrt«.

Det med cirkuset er ikke bare en smart markedsføringsformulering, for der sker hele tiden noget i Saalbach, og listen over årligt tilbagevendende begivenheder er lang, og den spænder vidt.

Udover føromtalte Mountain Attack afvikler man »Rave On Snow« for de danseglade. Ti forskellige steder i området kører technomusikken nonstop i 48 timer i træk. Børnene har deres FILA Sprint Euroskicup, og man lægger ofte sne til World Cup-arrangementer.

En virkelig spektakulær oplevelse er det årlige snescooterløb – det såkaldte »Swatch Snow Mobile Race«.

Rundt i Saalbachs gader anlægger man en snedækket racerbane, hvor tilskuerne står helt op ad barriererne og har tæt kontakt til kørerne. Selve løbet afvikles i bedste »Le Mans-stil« med flere kørere om én snescooter, og i skiftezonen er der livlig aktivitet under det 60 minutter lange løb.
En anden festlig begivenhed er »Nostalgi-VM«, hvor mange tidligere professionelle skiløbere deltager. De fleste stiller op i det udstyr, de brugte, da de selv konkurrerede, og både ski og dragter er originale, så blandt tilskuerne trækkes der af og til på smilebåndet.

Østrig og afterskiing hører sammen, og her er Saalbach absolut ingen undtagelse. Faktisk regnes området som et af Alpernes bedste, når lifterne lukker ud på eftermiddagen, og restauranter og barer invaderes af tørstige turister i skistøvler og store jakker.

Til tonerne af »Anton aus Tirol« går der ikke lang tid før de første gæster danser rundt på bordene med øl, vin eller glühwein i glassene. Det lokale Goass-Stall blev i 2005 kåret som det bedste afterskiingsted i Alperne, men også Hinterhog Alm, er berømt for sin gode stemning, når mørket sænker sig over pisterne.

Har man lyst til at gå i byen for at spise, er der mange muligheder. Man kan vælge mellem 60 restauranter, der spænder fra prisbillige pizzeriaer over internationale gourmetrestauranter til spisesteder, hvor det traditionelle østrigske køkken er i fokus. Og østrigsk gastronomi er heldigvis meget andet end knödelsuppe og wienerschnitzler. For eksempel serveres der gode fiskeretter, og østrigsk vin når i dag et meget højt niveau.

Alle de ingredienser, der skal til for at skabe en god skiferie, findes i Saalbach. Terrænet, liftsystemerne, afterskiingen, hyggen og det mangfoldige aktivitetsudbud – og sneen, den ligger klar og venter.

Læs også: Her er Norges bedste skiløb