Sådan undgår du at holde ferie midt i en naturkatastrofe

Det er svært at forudse en naturkatastrofe, og heldigvis er de meget sjældne.

Når uheldet er ude, er det godt at vide, hvad man skal gøre. Foto: City of St. Pete/Flickr Fold sammen
Læs mere

September måned har vist sin voldsomme vejrside og har været præget af adskillige naturkatastrofer rundt omkring i verden.

I løbet af september måned har naturen vist sig fra sin dårligste side. På Bali har 120.000 mennesker søgt tilflugt fra vulkanen Agung og alarmberedskabet er hævet til højeste niveau. Mexico blev ramt af et jordskælv, der målte 8,1 på richterskalaen og kunne mærkes af 50 mio. mennesker. Og så raserede den ødelæggende orkan Irma store dele af Caribien og Florida, og kort efter måtte Caribien endnu en gang kæmpe med en tropisk storm ved navn Maria.

Og i sommer kom et jordskælv så rigtig tæt på danskerne, da flere turister på Kos og Rhodos oplevede de skræmmende rystelser fra et skælv mellem Tyrkiet og Grækenland.

Men det kan være svært at generalisere, når det handler om naturkatastrofer, forklarer Martin Stendel, der er seniorforsker og Ph.d. hos DMI. Derfor er det også svært at vurdere, hvorvidt der er kommet flere naturkatastrofer i årenes løb. Men én ting er sikkert: Klimaet har ændret sig, og det medfører nogle forandringer i vejrmodellerne, siger Martin Stendel.

De ’sikre’ steder

Hvis man helt vil undgå naturkatastrofer, kan man ifølge Martin Stendel vælge at rejse ’sikre’ steder hen, selv om mange destinationer ligger i områder, hvor der er chance for klimamæssige ødelæggelser, fortæller han:

»Hvis man ser, hvad der er mest ødelæggende, så plejer det at være jordskælv, tropiske storme og vulkanudbrud. Jordskælv og vulkaner kan man undgå, hvis man holder sig væk fra pladegrænser, f.eks. fra den såkaldte ’ildring’ i Stillehavet. Vil man undgå tsunamier, skal man holde sig fra lavtliggende kystområder ved de store oceaner – altså der hvor vandet lidt væk fra kysten bliver meget dybt.«

Naturkatastrofer som vulkanudbrud og jordskælv kan man ikke forudse, hvorfor de også tit har en stor ødelæggende effekt. Til gengæld kan man bruge vejrprognoser til at forudse orkaner og hvirvelstorme, som vi har set i Caribien og Florida, forklarer Martin Stendel, og hvis man vil undgå dem, skal man holde sig fra varmtvandsregionerne i de ydre troper fra august til oktober. Problemet er bare, at mange vælger at tage på ferie i netop disse områder, fordi vandet er varmt eller landskabet er smukt, siger han og tilføjer, at det lyder en anelse kedeligt at lade sig styre på den måde.

Du skal ikke droppe rejsen

Selv om Jorden nogle gange viser sine kræfter frem, skal det ikke afholde en fra at rejse, mener kommunikationschef hos Spies Torben Andersen. Det hører nemlig til sjældenhederne og er ikke noget, man kan kontrollere. Desuden holder rejsebranchen godt øje med forholdene på alle deres destinationer:

»Når det gælder naturkatastrofer og den politiske situation i et land, holder vi os godt opdateret. Og skulle der ske noget, er et af de redskaber, vi bruger, mobilen. Så sender vi en sms til gæsterne, hvor der står, hvad der er sket, hvad de skal gøre, og hvor de skal holde sig opdateret,« siger Torben Andersen.

Skulle uheldet være ude, og man finder sig selv i en situation, hvor man er i tvivl om, hvad man skal gøre, skal man altid ringe til sin alarmcentral ved sin rejseforsikring, fortæller direktør for rejseforsikringsselskabet SafeAway Ole Ærthøj:

»I udgangspunktet er det altid Udenrigsministeriet, der bestemmer, hvornår det er så usikkert at være et sted, at man skal ud, men hvis de siger, der skal evakueres, er man dækket af sin rejseforsikring, og så er det os, der tager os af det,« forklarer Ole Ærthøj.