Sådan tager du billeder under vand

Se hvordan du får kameraet med under havoverfladen og tager billeder, der er værd at vise frem.

Foto: Søren Hebsgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er nogle ferieoplevelser, som vi aldrig får taget billeder af, fordi de ikke passer så godt sammen med et fint stykke elektronik, som et kamera er.

Læs også: 10 gode iPhone apps til rejsen

Så når vi kommer hjem fra ferien, og minderne er samlet i albummet eller på computeren, er der ofte huller i den kollektive, fotografiske hukommelse: Hvor er den legesyge søløve? Hule-ekspeditionen i New Zealand og børnene, som tumler i brændingen? Den vanvittige regnskylle, som ramte jer under vandreturen, eller videoen fra offpiste-turen?

Med et undervandskamera eller et undervandshus til dit kamera kan du få de sjove oplevelser med hjem fra de steder, som normalt er no-go-zone for dit kamera.

Og det er danskerne ved at opdage, siger Jesper Frøkjær Skjærbæk, som sælger grej til undervandsfotografi hos Danish Divers.
»Der er flere og flere, som gerne vil have deres undervandsoplevelser med hjem. Der er jo ikke noget bedre end at kunne vise et billede af en stor havskildpadde på skærmen derhjemme,« siger han.

Men det er ikke kun dykkerfolket, som vil have glæde af at kunne knipse i de ellers kamerafjendtlige omgivelser.
»Undervandskameraer kan bruges til alt muligt, til lidt snorkling i overfladen eller til badeferie på stranden. Men også hvis man skal en tur i junglen, hvor der jo er fugtigt,« siger Jesper Frøkjær Skjærbæk.

Og hvilket grej skal man så have? Der er mange løsninger – afhængigt af hvor mange penge, man vil kaste efter det, og hvad man skal bruge det til. Rejseliv guider her til det grej, du har brug for. 

Den nemme: Vandtæt kamera

Pris: 800-2.500 kroner
Fordele: Kan være familiens allround-kamera, kan vaskes under hanen, er rigtig nemt at have med.
Ulemper: Det kan ikke gå så dybt, billedkvalitet kan halte
Gode bud: Olympus Tough. Pris ca. 2.000 kroner.

Det allernemmeste er selvfølgelig at få et lommekamera, som i sig selv er vandtæt. De fleste modeller kan holde vandet ude ned til mellem tre og ti meters dybde og er ofte også sikret mod stød og slag.
De fleste af dem passer lige i lommen og er både klar til brug på basaren og i brændingen, og det er det gode valg, hvis du ikke er foto-feinschmecker, der kræver super billedkvalitet.

For de kræfter og penge, som producenten bruger på at gøre kameraet vandtæt, bliver ikke brugt på chippen og optikken, og ofte er kameraerne også langsommere til at stille skarpt. Men der er sket store fremskridt de sidste par år, og nu er det muligt at finde undervandskameraer, som tager ganske fine billeder – men du skal holde øje med, hvor hurtigt kameraet er, og hvordan det tager billeder i dårlig belysning uden blitz.

Den billige Storm-P-løsning: Undervandsposen

Pris: 200-2.500 kroner
Fordele: Posen er billig, du kan bruge dit gode kamera i posen, posen er nem at have med i bagagen.
Ulemper: Du kan med de fleste poser ikke gå så langt ned under overfladen, betjening af kameraet gennem posen er lidt besværlig
Gode bud: Ewa-Marine eller Aquapac

Hvis du har et kamera i forvejen, kan du putte det i en undervandspose. Du kan få poser både til kompakt- og spejlreflekskameraer, og linsen stikker så ud gennem en port med glas foran.

Kameraet betjenes ved at trykke på knapperne gennem plasticen – det er lidt en Storm P-løsning, men den virker, og med undervandsposen kan du gå ned på 5-20 meters dybde. Det er ikke, fordi posen bliver utæt på større dybder, men på grund af vandtrykket bliver posen mast sammen, så du får et vakuumpakket kamera, hvor plasticen begynder at trykke på knapperne. Og det er jo noget bøvl.

Der findes dog enkelte modeller, hvor der er mere luft i posen, og på den måde gør det muligt at tage kameraet med ned på hele 50 meters dybde.

Den holdbare løsning: Undervandshuset

Pris for undervandshus til kompakt kamera: 1.500-2.500 kroner
Fordele: Du kan tage kameraet med på større dybder, kun kameraet sætter grænsen for billedkvaliteten, kan udbygges med lys og blitz
Ulemper: Kameraet kan være klodset at have med. Undervandshuset passer kun til én model
Det gode bud: Ikelite laver holdbare løsninger med metalknapper i modsætning til f.eks. Sony og Canon, hvor alt er af plastic og nemmere går i stykker.

Hvis du ved, at du skal dybere ned end 10 meter på dykning eller snorkling, så er et undervandshus til dit kamera det bedste valg.
Undervandshuset er simpelthen bare en plastic-kasse, som er lavet lige præcis til din kameramodel, så du med knapper på kassen kan betjene knapperne på dit kamera. Og det virker rigtig godt.

Der findes undervandshuse til stort set alle kameramodeller – så hvis du har et godt kompaktkamera, kan du med et undervandshus tage kameraet med ned på 30-60 meters dybde og tage flotte billeder. Her er det kameraets formåen, som sætter grænserne. Der sidder ofte en blitz-diffuser på kassen, så du kan tage billeder med kameraets indbyggede blitz, og hvis du bliver bidt af undervandsfotografi, kan du også købe for eksempel farvefiltre, undervandslys og undervandsblitz, som kan sættes på undervandshuset.

Med et undervandshus bliver kameraet dog lidt mere uhåndterligt at have med – så hvis det skal bruges til f.eks. skiløb eller surfing, kan det godt virke en anelse for stort og klodset. Og da undervandshuset ofte kun passer til én kameramodel, skal du være sikker på, at du ikke vil skifte til en anden kameramodel i morgen.

Er du fotoentusiast, kan du også få et undervandshus i hård plastic til dit spejlreflekskamera. Men her skal du være forberedt på et større udstyrsstykke og være parat til at lade de lange, smalle sedler flyve frit ud af foret. Undervandshuse til spejlreflekskameraer koster 10.000-30.000 kroner for de store aluminiumshuse.

Læs også: Jorden rundt uden bagage