Sådan tackler du børn i flyet

Kan du ikke døje andre rejsendes børn eller holde styr på dine egne poder? Familieterapeut Lola Jensen kommer med 8 gode råd til flyturen.

Foto: Iris
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Børn sparker i stoleryggen og larmer, og forældrene har ikke styr på deres afkom - de øvrige rejsende mangler forståelse og bliver irriteret over det mindste.

Se også: Fri os fra børn

De to parter synes i disse år at stå skarpere - i hvert fald er der er en stadig stigende efterspørgsel på ferier, hvor man kan være fri for børn - både på hotellet, i restauranten og på flyrejsen.

Det overrasker ikke familieterapeut Lola Jensen.

"Det er jo en udvikling, vi har set de sidste fem-seks år. Der bliver mere og mere opdeling i med eller uden - for eller imod børn. Vi har glemt at vise hensyn, og det går begge veje," siger familieterapeut Lola Jensen.

Tiden har en vis skyld i situationen, mener Lola Jensen.

Vi lever mere og mere adskilt i generationer, hvor man ikke blandes på tværs af aldersgrupper, og i øvrigt helst heller ikke ud over interesse- eller andre tilhørsgrupper. Vi får ikke øvet os i at tage hensyn til andre.

Konsekvensen bliver endnu mere søgen til "egen slags", endnu mere opdeling, og endnu mindre hensyntagen.

"Vi bliver nødt til at lære at tage hensyn til hinanden. Det gælder overalt, men i denne sammenhæng både familierne og de øvrige passagerer i flyet. Og både familierne med børn og de andre gæster på hotellet eller på restauranten," siger hun.

Lola Jensens fem råd til flyveturen med små børn

Rygsæk
Glem alt om at se smart ud med fiks taske osv. Med en god rummelig rygsæk kan du have hele rejseudstyret med, og du har samtidig begge hænder frie til at tage dig af barnet.

Slap af indvendig
Det gælder både for forældre og passagerer, der sidder omkring. Tænk ikke automatisk på timer med barnegråd og lad være med at vise nervøsitet over, hvordan det vil gå. Nervøsitet smitter af på barnet - og så kommer problemerne. Og vigtigt: Husk at vise hensyn til hinanden.

Ro og rationalitet
Vær forberedt op alt. Har du gennemtænkt alt, hvad der kan ske, og forberedt dig på det, har du overskud til at handle både rationelt og roligt, og eventuelle kriser afværges eller løses så hurtigt, at de ikke når at blive kriser. Jeg kalder det fly-ro-genet. Øv dig i det.

Tasken fyldt med udstyr
Det er en "forsikring" for hele rejsen, og man skal have med, så man kan klare enhver situation. Skiftetøj, ekstra trøje og småting, der kan underholde. Glem det med en pakke hver time, så bliver timen det centrale. Men hav legesager, små dåser, som man også kan lege med, fyldt med f.eks. æblestykker, rosiner, tranebær. Pas på med slikket. Det er ganske vist ikke videnskabelig dokumenteret, at for meget sukker giver hyperaktivitet. Men..

Trygheds-tæppet
Man kan som regel få et tæppe udleveret på flyet, men ellers hav dit eget med, som barnet kender som sit. Det kan barnet putte om sig, føle sig tryg i og lettere falde i søvn.

Lola Jensens tre råd til passagerer ved siden af små børn

Slap af indvendig
Det gælder både for passagerer, der sidder omkring, og forældre. Tænk ikke automatisk på timer med barnegråd, og lad være med at vise nervøsitet over, hvordan det vil gå. Nervøsitet smitter af på barnet - og så kommer problemerne. Og vigtigt: Husk at vise hensyn til hinanden.

Ro og rationalitet
Øv dig i fly-ro-genet. Er der optræk til gråd, så tag det roligt og overvej, hvordan du kan hjælpe med at afhjælpe situationen. F.eks. ved start og landing, hvor små børn skal sidde fastspændt på skødet af en forælder, som de ikke kan se. De skal sidde sådan i en halv time eller mere. Hjælp med at lege med barnet, som jo kan se dig, og få tiden til at gå på en god måde.

Tasken fyldt med udstyr
Ud over bog eller anden læsestof, så forbered dig på at kunne "melde dig ud af omgivelserne". Hav musik og gode høretelefoner med, så du eventuel kan holde en pause. Og tag det så helt roligt. Du har også været barn engang.

Se også: Sådan får du dit barn til at holde mund på rejsen