Sådan overlever du et flystyrt

British Airways business-class passagerer får nu mulighed for at bruge deres bonuspoint til at lære at overleve et flystyrt.

De britiske luftfartsmyndigheder offentliggjorde i 2006 en undersøgelse, der viste, at passagerer faktisk kan overleve mange flystyrt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox.com

Det hele startede med selskabet BP, hvis ansatte rejser til fjerne og måske lidt usikre destinationer. De spurgte British Airways: Hvordan kan vi hjælpe vores ansatte til at klare en nødsituation, ja ligefrem et flystyrt bedre?

Læs også: 10 ting der gør flyvning farlig for dig

Det fik British Airways til at udvikle disse nye kurser - kunsten at overleve et flystyrt. Det er simpelthen en videreudvikling af de sikkerhedsprocedurer, som gennemgås i kabinen før hver flyvning: Redningsvesten ligger under sædet, sådan ifører du dig iltmasken og følg de lysende striber i gulvet ved en nødsituation, skriver The Independent.

Det største problem: panik
De britiske luftfartsmyndigheder offentliggjorde i 2006 en undersøgelse, der viste, at passagerer faktisk kan overleve mange flystyrt. Det største problem er, at folk går i panik og simpelthen ikke er i stand til at udføre den mest simple, men afgørende ting. Nemlig at løsne sikkerhedselen og komme hurtigt ud af flyet.

Udbryder der ild i flyet efter et styrt kan sekunder simpelthen være afgørende for om flere passagerer overlever. British Airways hævder, at hvis flere passagerer handler hurtigt, logisk og rigtigt, så vil flere af de andre panikramte følge deres eksempel.

Simuleret evakuering
Kurset kommer til at koste ca. 1.000 kr. og det varer fire timer. Man lærer at løsne sikkerhedsselen hurtigst muligt og iføre sig redningsvest på ingen tid. Også praktiske forsøg med iltmaske og en simuleret evakuering af et fly gennemføres.

Også flyselskabet Virgin Atlantic tilbyder et kursus i overlevelse af et flystyrt. Deres kursus varer tre timer og koster ca. 800 kr. Kurset hedder Forvent Det Uventede og "eleverne" lærer bl.a. i detaljer hvordan besætningen vil reagere i en nødsituation og hvad passagerer kan gøre for at hjælpe sig selv når det uventede sker. 

Se også: Klamme ting, folk gør i fly