Sådan kurerer vi vinterdepressionen

Mange kurerer ansats til vinterdepression med en tur sydpå til sol og varme. Kanarieøernes turistråd støtter ikke overraskende rådet.

Foto: Judith Betak
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ny undersøgelse viser, at en ud af fem  danskere lider af vinterdepression.

Se også: Syv rejser til solen

En ud af ti oplever symptomerne regelmæssigt. Og mange danskerne mener, at en tur ned i Solen er den rette medicin mod det triste humør.

"Danskerne burde få en årlig tur sydpå på recept," siger Volanda Perdomo fra De Kanariske Øers Turistråd, Islas Canarias. "Sollys giver rigeligt med D-vitaminer, og tilfører kroppen energi til at modvirke træthed og vinter blues."

Hun mener at flere danskere kunne have godt af et afbræk fra den mørke tid og det dårlige vejr. Det er turistmyndighederne på Kanarieøerne, som har gennemført undersøgelsen baseret på 5.113 interviews med personer mellem 25 og 70 år i Danmark, Norge, Sverige, Frankrig og Tyskland.

Den foretrukne kur

Undersøgelsen bekræfter, at vinterdepression er et relativt omfattende problem i Danmark, men viser også, at danskerne har en foretrukken kur mod vintertristhed; en solskinstur sydpå.

"Undersøgelsen viser, at danskerne foretrækker en tur sydpå for at kurere vinterblues," siger Perdomo. "Næsten hver anden dansker svarer, at de vil foretrække en tur til et solfyldt sted, mens bare 16 procent svarer, at varmt tøj er den foretrukne kur. Seks procent oplever solariummet som et middel mod vinterblues," siger Perdomo.

En ud af fem danskere siger, at de allerede har måttet rejse sydpå for at modvirke det triste humør. Og her er det specielt mændene, som tager initiativet.

Vi mangler sol

"Af danskerne som deltog i undersøgelsen, svarer tre ud af ti at de har taget en tur sydpå for at kurere vinterblues. Bare to af ti kvinder har gjort det samme. Kvinder derimod, er mere tilbøjelig til solarium, varmt tøj, varme drikke og varmere rum for at holde vintersymptomerne nede," siger Perdomo.

Danskerne er ikke de mest triste. Det er franskmændene derimod. Og nordmændene har det dårligste vinter humør i hele Skandinavien. På spørgsmålet om, hvad der er den hyppigste årsag til vinter blues, svarer 98 pct. ikke overraskende, at mangel på sol er den hyppigste faktor. Også mørket og det kolde våde vejr er udslagsgivende.

"Jeg hører ofte at danskere bruger kosttilskud og vitaminpiller som alternativ til sollys. Men en uge med sol, strand og afslapning fungerer nok betragteligt mere effektivt mod en vinterblues," siger Perdomo.