Sådan dækker det blå sygesikringskort på ferien

Det blå sygesikringskort er vigtigt at have med på både ski- og storbyferien, men det har også sine begrænsninger. Få overblikket her.

Skiferie - 20181129150851358_o
Kommer du alvorligt til skade på skiferien, så dækker det blå sygesikringskort ikke hjemrejsen. Her skal du i stedet have tegnet en rejseforsikring. Colourbox/Free Fold sammen
Læs mere

Har du planer om en skitur til Alperne eller en smuttur til Paris i de kommende måneder, så bør du undersøge, om dit blå sygesikringskort fortsat gælder.

Ifølge Udbetaling Danmark, der udsteder kortene, vil omkring to millioner af de blå sygesikringskort udløbe næste år. Derfor skal du huske at få det fornyet, inden ferien begynder.

Det blå kort er nemlig vigtigt at have med, da det dækker dig i alle EU-lande samt i Norge, Island, Schweiz og Liechtenstein, der går under betegnelsen EØS-landene.

Det fortæller Lars Baadsgaard, der er ansvarlig for finansielle test hos Forbrugerrådet Tænk.

»Det blå sygesikringskort sørger for, at du er dækket, på samme måde som borgerne i det pågældende land vil være dækket,« siger Lars Baadsgaard.

Er behandling og medicin på offentlige hospitaler gratis for borgerne i landet, så bliver det også gratis for dig. Til gengæld kommer du til at betale, hvis medicin eller visse typer behandling koster penge.

Selv om det blå sygesikringskort er vigtigt at have med på ferien, så kan det ikke klare alle opgaver, fortæller Lars Baadsgaard.

»På en skiferie kan du komme så meget til skade, at du skal ligge ned på flyveturen hjem, og måske skal du også have en sygeplejerske med.«

»Her kan det ende med at blive rigtig dyrt, for det er nemlig ikke dækket af de blå sygesikringskort,« siger han.

I stedet skal du have en rejseforsikring, fortæller Anja Lintrup Sørensen, der er konsulent hos Forsikringsoplysningen.

»Problemet opstår, når man forveksler det blå sygesikringskort med en rejseforsikring. Nogle tror fejlagtigt, at det kan dække hjemtransporten, hvis de kommer til skade og skal have en specialtransport hjem,« siger hun.

Når du supplerer med en rejseforsikring, skal du være opmærksom på, om den dækker ordentligt, siger Anja Lintrup Sørensen.

»Passer den til den rejse, du skal ud på? Dækker den eksempelvis det land, du skal rejse til? Og skal du på en aktiv ferie eller en charterferie?,« siger Anja Lintrup Sørensen.

Har du planlagt den store skitur i december eller det nye år, er det vigtigt at få kigget rejseforsikringen efter i sømmene.

»Skal du holde en aktiv ferie - som en skiferie - kan det være godt at lave et tillæg, som dækker dig,« siger Anja Lintrup Sørensen.

Nogen rejseforsikringer kan også have et loft for, hvor store udgifterne til hospitalsregningerne må blive.

Derudover skal du være opmærksom på, at alvorlig sygdom inden afrejse ikke dækkes af forsikringsselskaberne.

»Rejseforsikringen dækker kun den sygdom, der opstår under rejsen og ikke sygdom, du er ramt af, allerede inden du tager afsted.«

»Derfor vil nogle selskaber kræve en godkendelse inden, hvis du har været syg mindst to måneder inden afrejse. Og her taler vi mere alvorlig sygdom end bare en forkølelse,« siger Anja Lintrup Sørensen.

/ritzau fokus/