Sådan bruger du bedst 24 timer i Valencia

Spaniens tredjestørste by lider under at ligge lidt til en side. Valencia midt på middelhavskysten har ellers meget på menuen – kultur og oplevelser af høj klasse, historiske attraktioner og, ja, mundvands-aktiverende mad.

Silkebørsen er en bygning i karakterisk gotisk stil og har fabeldyr ved tagskægget, der leder regnvand væk fra muren. Foto: Regner Hansen Fold sammen
Læs mere

Kl. 08.30

Byens grønne lunge

Gør som mange af de lokale! Begynd med en løbetur eller en tur på cykel i Turia-parken – det er muligt at finde bycykler. Det er Valencias grønne lunge, der slanger sig otte kilometer gennem byen. Parken har plæner og prydhaver, som er gennemskåret af stier. Der er også legepladser, hvor småbørn boltrer sig under opsyn af abuelas (bedstemødre), boldspilbaner og andre mødesteder til fritidsaktiviteter. Oprindelig løb der en flod på stedet, men den blev afledt efter en særlig voldsom oversvømmelse i 1957. Franco fantaserede om en motorvej, men lykkeligvis endte den gamle flodseng som park.

Hvad: Turia-parken
Hvor: Den centrale del af Valencia

Turia-parken er et åndehul, der snor sig gennem det centrale Valencia. Fold sammen
Læs mere

Kl. 10.00

Europas største marked

Valencia er kendt for appelsiner. Gå ind i byens overdækkede centrale marked, og ret blikket opad for at beundre de mageløse udsmykninger med netop appelsiner. Nede i øjenhøjde i den modernistiske jernstruktur findes der også appelsiner. Samt et bugnende udbud af anden frugt, grønsager, kød, fisk og skaldyr. Ét sted er der et bjerg af rødlige krebs fra nede ad kysten. Pris: 30 euro for et kvart kilogram. Et andet sted står ældre i kø for at købe indmad fra dyr til spotpris. Markedet er det største med ferske fødevarer i Europa og dækker, hvad der svarer til to fodboldbaner.

Hvad: Mercat Central
Hvor: Plaza Ciudad de Brujas

Kl. 11.30
​Knudepunkt for silke

Som nabo til det centrale marked ligger et prægtigt gotisk bygningsværk, som var silkebørs, da Valencia fra 1400-tallet oplevede en storhedstid som silkeproducent. Valencia lå for enden af Silkevejen fra Kina og begyndte også egen fremstilling af silke, primært fløjl. Bygningen er udnævnt til FN-bygningskulturarv og anvendes nu til ceremonielle formål. Bemærk fabeldyrene, der afleder regnvand fra taget. Nogle af dem synes at være i færd med seksuel aktivitet. Det var arkitektens måde at udfordre kirkens magt på – vel vidende, at han var beskyttet af pengestærke mænd i byen.

Hvad: Llotja de la Seda
Hvor: Carrer de la Llotja 2

Loftet i den centrale sal i silkebørsen. Foto: Valencia Tourism Fold sammen
Læs mere

Kl. 14.00
Risret ved havet

Valencia ligger ved havet. Efter en slentretur på strandpromenaden er det en god idé at slå et sving ind om det gamle fiskerkvarter El Cabanyal. Stråtagshytter er afløst af smalle byhuse, hvis facader med kakler er som en herlig farvelade. Fortsæt til den kongelige lystbådehavn og den markante, hvide bygning Vels e Vents, der ligner fire stablede plader. Stedet har været hovedkvarter for America’s Cup-havkapsejladsen. Bygningen huser nu blandt andet restauranten La Marítima. Valencia er ophav til paella, så prøv gerne en af risretterne til frokost. Og nyd havudsigten!

Hvad: La Marítima
Hvor: Marina Real Juan Carlos I

Kl. 17.00
​Fisk fra hele verden

Gør holdt i Kunst- og Videnskabsbyen på vej tilbage til bycentrum. Det er en samling futuristiske bygninger i den sydøstlige ende af Turia-parken, hvor hovedparten er tegnet af Valencias helt egen hypede arkitekt, Santiago Calatrava. Der er blandt andet et operahus og et naturvidenskabeligt museum. Hvis der er børn med på rejsen, er det dog mest oplagt at besøge akvariet, der har form som en åkande. Akvariet er en rundtur til vandmiljøer på jordkloden og er det største af sin art i Europa. Hils på hvidhvalen, en delfinlignende basse på 1,3 ton og en af akvariets stoltheder.

Hvad: Oceanogràfic
Hvor: Carrer Ed. Primo Yúfera 1

Kl. 20.00
​Spansk topfodbold

Camp Nou og Santiago Bernabéu er populære mål, når fodboldglade turister er i Spanien. Men Mestalla-stadion i Valencia følger lige efter. Valencia CF er historisk et klassehold, og hvis der er hjemmekamp denne aften, så tag til stadion nær centrum. Der er 55.000 siddepladser, som er frisket op med orange farve (samme farve som appelsiner). Tribunerne er stejle, så det er en dejlig intim oplevelse at være tilskuer. Fodboldkampen kan suppleres med en guidet rundtur, som giver indblik i klubbens historie (Frank Arnesen spillede her) og adgang til spillerområder på stadion.

Hvad: Mestalla-fodboldstadion
Hvor: Avenida de Suecia

Kl. 22.15
​Stjernekokkens bistro

Spanierne spiser sent, så det er mad til tiden at tage hen på Mercatbar lige efter fodboldkampen. Det er en bistrolignende restaurant med borde uden dug og en smagsmenu til blot 22 euro. Mercatbar drives af kokken Quique Dacosta, som også står bag El Poblet, med én Michelin-stjerne, og Vuelve Carolina i Valencia samt et trestjernet etablissement i den mindre kystby Dénia. Blandt retterne: artiskok med trøffel og lam med kastanjer. Afslut en begivenhedsrig dag i Ruzafa-kvarteret, der ligeledes ligger syd for bykernen. Her vrimler det med både trendy og absolut alternative barer.

Hvad: Mercatbar
Hvor: Carrer de Joaquín Costa 27

 

Rejseliv var inviteret til Valencia af Den Spanske Stats Turistbureau.