Sådan bliver hele familien ferieglad

Ny bog guider til den gode ferie for både store og små. Kendte mødre giver deres bedste ferietips.

Foto: Colourbox

For mange familier er sommerferien årets højdepunkt. Endelig har man god tid til at være sammen uden hverdagens stress og jag – og ovenikøbet skal man ud og opleve verden sammen.

Læs også:  5 ferietips fra Min Søsters børn

Men ofte ender det alligevel med, at ferieoplevelserne blive skæmmet af småskænderier mellem urimelige børn og utålmodige forældre.

Hvad gik galt? Ja, ofte er det en kombination af dårlig planlægning og forskellige forventninger til, hvad man skal på ferien.

De mindste børn vil måske helst suse rundt og lege med andre børn, teenagerne vil ligge og være lækre ved poolen og så gå i byen om aftenen, mens forældrene gerne vil »opleve noget« og derfor slæber de modvillige unger med rundt.

Men nu er der hjælp at hente, så hele familien får en god ferieoplevelse og kommer hjem til hverdagen igen med gode ferieminder i bagagen.

I deres nye bog »Rejs med børn« guider de to journalister Martine Bentsen og Dorte Hansen til den gode familieferie. Bogen er en kombination af praktiske tips og underholdene beretninger fra en række kendte kvinder om deres gode og mindre gode oplevelser med børn på ferien.

Du kan eksempelvis blandt andet læse om skuespilleren Anne-Grethe Bjarup Riis’ oplevelser i Rom med børnene Osvald og Yrsa, eller salgsdirektør Malou Aamund berette, hvordan det kan være nødvendigt at sænke ambitionsniveauet lidt, når man har tre børn.

Hvilken ferieform skal man vælge?
»Rejs med børn« har en masse gode råd og tips, hvor de to forfattere dels tager udgangspunkt i deres egne erfaringer, dels har spurgt en række eksperter inden for både sundhed, samliv, økonomi og børneopdragelse.

Det kan umiddelbart virke tungt, men i bogen er eksperternes råd oftest sat op i overskuelig punktform eller i skemaer, hvor der eksempelvis rådgives om, hvilken type ferieform man skal vælge, alt afhængig af hvordan man gerne vil være sammen som familie.

Forfatterne lægger stor vægt på forberedelserne, inden man tager af sted på ferie. Og netop de er vigtige for at få den bedst mulige ferie sammen. Her fortælles blandt andet om, hvordan man sikrer sig, at feriebudgettet ikke sprænges af grimme overraskelser, hvordan man forbereder børnene på ferieturen, så de ved, hvad der venter forude, alt det man skal huske i forbindelse med pakningen og så videre.

Men her er også gode tips til, hvordan man klarer forskellige situationer, der kan opstå, når først man er kommet af stedet på ferien, og konkrete tips til alt fra storbyferier over campingferier til den store eventyrtur jorden rundt.

Ligesom der er et godt afsnit om sundhed og sygdomsbekæmpelse på turen samt en fin oversigt over hjemmesider på internettet, hvor man kan finde flere tips og mere inspiration til den gode familieferie.

Læs også: Backpacking med børn i Thailand