Sådan angriber du Grand Canyon

Grand Canyon er stor og overvældende. Rejseliv guider til, hvordan man ser dette vidunder uden at miste pusten og overblikket.

Foto: Iris
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nogle gange kan billeder fra rejser vise den ferievirkelighed, man har set, på en nogenlunde realistisk facon. Det gælder bare ikke for et sted som Grand Canyon. Kløften er 30 kilometer bred, 446 kilometer lang og over halvanden kilometer dyb. 

Læs også: Europas svar på Grand Canyon

Det er tal, man tror, man forstår. Indtil man står der.

Uanset om man er naturfreak eller byhøne, er første møde med Grand Canyon - den store kløft - imponerende. Men kan også være overvældende, hvordan får man det hele med? Især når man skal dele oplevelsen med de godt fem millioner øvrige turister, der hvert år - og primært i juli og august - besøger Grand Canyon, og sætter så meget pres på området, at der er indført specielle fast-entry vognbaner til de gæster, der har betalt entréen til nationalparken på forhånd. 

Hvordan
De fleste inkluderer et besøg ved Grand Canyon i et roadtrip rundt i det sydvestlige USA. Regn med fem timers kørsel fra Las Vegas til Grand Canyon og knapt fire timer, hvis man kommer fra Phoenix i Arizona

De allerfleste turister besøger den sydlige del af kløften, South Rim, som er langt mere tilgængelig end den nordlige.

Der er flere indgange, Man må gerne køre ind i nationalparken, men for ikke at spække nationalparken med biler er det forbudt at køre i egen bil langs Hermit Road, vejen, der strækker sig langs godt halvdelen af den farbare vej langs den sydlige kløft.

I stedet kører der shuttlebusser, som stopper ved ni udsigtspunkter, hvor man kan hoppe af og på, som man lyster. 

Det er ikke nødvendigvis en ulempe – at tage bussen giver en pause til familiens chauffør, og bussen stopper ved alle de store udsigtspunkter, så man kan hoppe af og på efter lyst. 

Alle stoppestederne er smukke – man behøver ikke køre med helt ud til endestationen for at få det meste ud af turen.

Et par af stoppestederne er dog uomgængelige i de flestes øjne – på Powell Point kommer man ud på en art halvø af klipper, så man får et lidt bedre syn på kløften end de fleste andre steder.

Hopi Point er et godt sted at se solen stå op fra, og hvis det gælder om at få set Colorado River, der befinder sig nede i bunden af kløften, skal man af ved Mojave Point eller Pima Point. Og vil man se de mest stejle fald i klipperne, er det The Abyss, man skal af ved. 

Der er ikke mere end mellem en og tre kilometer mellem stoppestederne, så man kan droppe bussen og bare vandre langs kløften mellem nogle af stoppestederne. 

Bussen kører mindst hver halve time (oftere i højsæson), og det er gratis. Den starter fra Grand Canyon Village. 

Man kan også lade bilen stå og tage en shuttlebus (der er to forskellige ruter) på den del af vejen langs kløften, som ikke er lukket for biler. 

Hvor
Der er syv »lodges« (hoteller) inde i selve nationalparken, de seks af dem i Grand Canyon Village eller Market Place, det syvende, Phantom Ranch, i bunden af kløften, som man kun kan komme til med æsel eller på gåben.

Derudover er der en række campingpladser.

Det er dog ekstremt populært (og dyrt - regn med op til 2.000 kr. per nat) at bo inde i parken, hvorfor mange vælger en base i en af de nærmeste byer udenfor parken.

Tusayan er den nærmeste, den ligger 11 km fra Grand Canyon Village, men man kan risikere at havne så langt væk som Flagstaff, 129 km fra parken, hvis der er fuldt optaget i de øvrige byer. 

Inde i parken, i Grand Canyon Village og Market Place, findes der butikker og restauranter. 

Hvornår
Grand Canyon National Park er åbent hele året.

Det er dog kun på South Rim, at hoteller m.v. holder åbent hele året - sæsonen på North Rim er fra midt-maj til midt-oktober. 

Temperaturerne om sommeren – fra juni til august – er høje, nede i kløften kan det snildt blive over 30 grader, men det er også i denne periode, man skal dele oplevelsen med flest andre turister. 

I forår og efterår – marts til maj og september til november – er de bedste tidspunkter at besøge Grand Canyon på. Det er ikke for hedt og der er god plads. 

Husk 
Vand. Grand Canyon ligger i Arizona og 40 grader i sommermånederne er ikke ualmindeligt. Og der er kun ganske få steder langs kløften, det er muligt at tanke op. Redningsfolk rykker hvert eneste år ud, fordi gæster ikke undervurderet varmen og nødvendigheden af at have vand nok med, især hvis man vil vandre ned i kløften. 

Kikkert. Der lever både hjorte, pumaer, klapperslanger og bævere i kløften, selv om man formentlig ikke ser dem. Til gengæld kan man sagtens være heldig at se egern, småfugle og en del store rovfugle, og det er, når man ser en ørn svæve over kløften, at sceneriet løfter sig til det magiske. 

Tålmodighed. Grand Canyon besøges årligt af over fem millioner turister, heraf kommer langt de fleste i juli og august. Forvent kø.  

Sund fornuft. Man behøver ikke lede længe på nettet for at finde rædselsartikler eller endda YouTube videoklip med turister, der falder ned i Grand Canyon og omkommer. Det sker desværre jævnligt, så følg altid de anviste stier og veje og lad være med at kravle ud på sten, hvor der lige bagved er mange hundrede meter ned. 

Vandring
Der findes en bunke vandreture i og omkring Grand Canyon, fra de helt lette, der kan gøres på et kvarter over halv-dages ture ad varierende sværhedsgrad til fler-ugers ture ned til bunden af kløften. 

Hvis man er typen, der har pakket vandrestøvlerne og gerne vil gå ned på bunden af kløften og campere, har man brug for en tilladelse fra Backcountry Office.

Der er begrænsninger på, hvor mange tilladelser, der udstedes, så det er en god idé at have booket den hjemmefra mindst et par måneder inden afgang. 

Den mest populære dagstur er Bright Angel Trail, som fører til Indian Gardens 7,2 km nede i kløften, og som er den eneste vandrerute, hvor man kan tanke vand undervejs. 

Der findes kort over alle vandreruter på besøgscentret, og er man ikke tryg ved at gå selv, er der masser af muligheder for at booke sig ind på en guidet tur. 

Rafting 
I bunden af Grand Canyon løber Colorado River, og mulighederne for at whitewater rafte på floden er uendelige. Der findes ture i alle sværhedsgrader og både dagsture og ture, der varer flere uger. 

Æselture
Vil man gerne ned i kløften, men helst ikke gøre arbejdet selv, kan man hoppe på et æsel. Det er voldsomt populært, så husk at booke i forvejen, og regn med cirka 1.000 kr. per person for en dagstur. 

Info
Entrépris: Det koster 25 dollars for en bil inkl. passagerer at komme ind i parken. Entrébilletten gælder syv dage.  
nps.gov/grca, grandcanyon.com, grandcanyon.org, grandcanyonlodges.com

Læs også: 10 turistfælder, som du alligevel skal se