Rundt i Norditaliens historiske bagland

Romagna-regionen er meget mere end badebyen Rimini. I sit bakkede bagland gemmer området på gastronomisk historie og fascistisk arkitektur.

Piazza del Popolo Fold sammen
Læs mere

Rustikke restauranter

Den lille middelalderlandsby Santarcangelo emmer af atmosfære. Byens snørklede middelaldergader løber spidsrod mellem huse bemalet med kunst og poesi. Højdepunkterne i byen er et besøg ved triumfbue fra 1770erne, og de mange lækre spisesteder, såsom Osteria La Sangiovesa opkaldt efter den ypperlige venusfigur, som regionens berømte filmmager Federico Fellini i sin tid selv tegnede.

Hvad: Mad på Osteria La Sangiovesa og Tonino Guerras poesi
Hvor: Santarcangelo

Piazza del Popolo Fold sammen
Læs mere

Fåreost fra kælderen

Den lille søvnige by Sogliano al Rubicone ligger skønt på en bakketop, men er mestendels verdensberømt for noget så specielt som en grubeost. Her har en krigerisk historie gjort, at befolkningen siden 1400-tallet har måttet gemme deres ejendele i kældre fra potentielt hærgende fjender. Kældrene blev udgravet under stuegulvet og foret med kampesten og hø, og man opdagede, at de gemte fåreoste var blevet særligt velsmagende, når de atter dukkede frem fra kælderen i fredstid. Det fik handlen med ’grotteosten’ til at blomstre, og endnu i dag lever ostemanien her i bedste velgående.

Man kender i dag til ca. 20 grotter, hvor familier laver osten ved at lagre den i 30 dage og derefter komme den ned i de ældgamle kældre. Du kan se gruberne ved et besøg i ’Fosse Brandinelli’, hvor Marino Brandinelli både serverer og sælger sin duftende grotteost, samt eksperimenterer med en særlig mild grotteost på komælk.

Hvad: Grotteost hos Fosse Brandinelli
Hvor: Sogliano al Rubicone

Dramatisk landskab

Romagnas landskab består af dramatiske bakker, der er bløde på den ene side og bratte og stejle på den anden. Midt i et sådant landskab ligger den ældgamle by Cesena, som bærer utallige aftryk fra Middelalderens hovedrige familie Malatesta. Blandt andet kan man se det bastante slot La Rocca Malatestiana og La Biblioteca Malatestiana. Sidstnævnte er Europas ældste offentlige bibliotek og verdens bedst bevarede af sin art.

Hvad: Ældgamle bøger på La Biblioteca Malatestiana
Hvor: Cesena

Predappio Fold sammen
Læs mere

Mussolinis fødeby

Vejen til Predappio, den by, hvor diktatoren Benito Mussolini blev født i 1883, er gudesmuk. Som nyslået premierminister byggede han byen op fra bunden, da jordskred i 1923 og 1924 fik byens huse til at glide ned ad en bakkeskråning. Resultatet er en spændende rejse ind i den fascistiske arkitekturs udvikling. Byen står forbløffende uberørt siden dengang, komplet med genopført kirke, lejekaserner, Mussolini-familiens gravmæle og det imponerende La Casa del Fascio – det fascistiske partis hovedsæde – som efter planen skal rumme et kontroversielt museum om fascismen. Sammen med Mussolinis fødehjem skal det give et blik ind i en tid, som byen nu vælger at fortælle åbent om.

Hvad: Fascistisk arkitektur
Hvor: Predappio

Miniatureparken

Det var sidste skrig inden for anderledes forlystelsesparker, da gæster i 1970 kunne opleve et Italien i miniformat bygget af sten, gips og blomster. Støvlelandet lå midt i en sø, der skulle mime Middelhavet, og var forbundet med broer, så gæsterne kunne besøge miniature-landet på kryds og tværs.

Havens ophav var den hittepåsomme blikkenslager Ivo Rambaldi, der på en sommerferie udenlands længtes usigeligt efter sit fædreland. Da han kom hjem samlede han et korps af ingeniører og geometrieksperter, og de rejste Italien tynd for at opmåle og tegne landets vigtigste bygningsværker.

Det var starten på Italia in Miniatura, en anderledes temapark i Viserba nord for Rimini, som indeholder 273 af Italiens vigtigste monumenter i miniature, inklusive en lille å, der mimer Canal Grande i Venedig, og som man kan sejle ned ad i små både. I dag fremstår parken noget slidt, men det er stadigvæk fascinerende at kunne slentre ned igennem et gips-Italien fra Alperne til Etna og samtidig blive en del klogere på landets byer og bygningsværker.

Hvad: Parken Italia in miniatura
Hvor: Viserba

Fotos: Cecilie Marie Meyer/PR