Rule Britannia – med kniv og gaffel

Verdensbyer er lig med alverdens mad, og når man er i den britiske hovedstad, må man naturligvis smage på alt det forskellige, victoriatidens imperium bød på.

Fra »Taste of London« festival 2012. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR

Det er ikke, hvad det var engang – Det Britiske Imperium. 

Da det var størst, omkring 1920, bredte det sig over knap en fjerdedel af jordens overflade og talte 458 millioner indbyggere. Det var dengang en femtedel af jordens befolkning.

Læs også: Her skal du spise i London

Selv om briterne selv var kendt for at holde fast i alt, hvad der hidhører britisk skik og levemåde, og indrette sig med det ude i kolonierne, så kom verden alligevel til Storbritannien. Indvandrere fra de mange besiddelser – tidligere som nuværende – sætter i dag deres præg på især London med etniske kvarterer og restauranter med et bredt kulinarisk tilbud. 

Her lever Imperiet fortsat, og det er lige til at sætte tænderne i. 

Herunder har vi fundet forskellige muligheder, fra det enkle billige take-away til det dyreste dyre med Michelin-stjerne fra det gamle imperiums forskellige køkkener.

Smag på Storbritannien:

Restaurant 3 Hereford Road

»Vi går helhjertet ind for det robuste og enkle britiske køkken og bruger det store udbud af britiske produkter,« erklærer chef Tom Pemberton på hjemmesiden om den restaurant, han åbnede i efteråret 2007 i en tidligere victoriansk slagterbutik på Hereford Road nær Notting Hill-kvarteret. Her er blandt andet lamb’s kidneys, Blythburgh pork belly og puddings på menukortet, men i en ny og opdateret version.

Hvor: 3 Hereford Road, Westbourne Grove
Info: herefordroad.org

Smag på Irland:

Corrigan’s Mayfair

A larger-than-life Irish chef, kaldes Richard Corrigan i en anmeldelse i den britiske avis Independent. Restauranten har ganske vist mere stemning a’la britisk gentleman-klub end irsk rustikhed med servering ved en lang bar, og runde borde dækket med stivede hvide duge og tungt sølvtøj. Men menuerne, som er i den dyre ende, har hang til det irske med lidt tunge kødretter og masser af skaldyr.  

Hvor: 28 Upper Grosvenor Street, Mayfair
Info: corrigansmayfair.co.uk

Smag på Canada:

The Maple Leaf

Man skal ikke sætte næsen op efter den store gastronomi, men til gengæld er pubben nær Covent Garden det sted, hvor de canadiske ex-pats søger hen, når de har hjemve, og ikke mindst når der er store sportsbegivenheder – canadiske forstås. Her serveres typisk pubmad, burgere, chickenwings og bagte kartofler, men også »all-day canadian breakfast« til fem pund.

Hvor: 41 Maiden Lane, Covent Garden
Info: themapleleaflondon.co.uk

Smag på Caribien:

Cottons

Der er flere Cotton-restauranter i byen, men denne i hjertet af Camden er den originale og kan med farvestrålende rom-cocktails og jerk chichen (jerk er grill på Jamaica) repræsentere de tidligere og nuværende britiske besiddelser i Caribien. Restauranten, som er en af de ældste caribiske i byen, serverer klassiske retter og bekender sig til den det fransk-jamaicansk inspirerede caribiske køkken.

Hvor: 55 Chalk Farm Road, Camden Town
Info: cottonscamden.co.uk

Smag på Guyana:

Umana Yana

Det guyanske køkken er ikke stort i London. Men en lille take-away restaurant med retter fra den tidligere britiske koloni på den sydamerikanske nordkyst findes lidt syd for Brixton. Her kan man købe bakker med lokale retter som Pepperpot, Cook-up rice, Metagee eller Roti og nyde herlighederne i den nærliggende Brockwell Park.

Hvor: 294 Croxted Road, Herne Hill
Info: umanayana.co.uk

Smag på Mellemøsten:

Honey & Co

»Food from the Middle East«. Så enkelt beskriver ægteparret Itamar Srulovich og Sarit Packer, som traf hinanden i Israel, deres lille café-restaurant, der har plads til tyve gæster. På menukortet er klassiske retter som lam, der har simret på lav varme natten over med blommer, serveret med couscous og pyntet med det drys blomsterblade.

Hvor: 25a Warren Street, Regents Park
Info: honeyandco.co.uk

Smag på Egypten:

Ali Baba

Den ser ikke ud af meget, men inden døre er der cairo-stemning og mad, der smager, som man var der. Typiske retter som kebab og tehina og pita-brød. Der serveres ikke alkohol, men gæster kan tage egen vin eller øl med. Er vejret til det, er der også udendørs servering.

Hvor: 32 Ivor Place, City of Westminster

Smag på Vestafrika:

The Gold Coast Bar & Restaurant

Det er med restauranten som med Afrika. Man kan aldrig være sikker på, hvad der venter én. Den ghanesiske restaurant i Croydon i det sydlige London svinger ifølge anmeldelser fra besøgende gæster fra frygtelig til fremragende. Men der er Nyama Choma, grillede lammestykker med afrikanske krydderier og Domedo, svinekød, med ghanesiske krydderier på menukortet.

Hvor: 224 Portland Road, South Norwood
Info: thegoldcoastbar.com

Smag på Sydafrika:

Jungle Braai

Som i USA fylder barbecue også i det sydafrikanske køkken. Braai hedder det på afrikaans, stegt kød, som optræder i flere variationer på restaurantens menukort. Der er boerewors, pølser, og sosaties, grilspyd med marineret lamme- eller fårekød. Men der er også burgers og den populære Chicken Congo Ciabatta, som er et ristet ciabattabrød med ost og grillet kylling.

Hvor: 28 Osborn Street, Whitechapel
Info: junglebraai.com

Smag på Indien:

Amaya Bar & Restaurant

Indien var Imperiets juvel, og Amaya må være kronen i Londons indiske køkken. Restauranten er en af de få indiske, der har fået en Michelin-stjerne. Glem alt om traditionelle sammenkogte curry-retter med ris og nyd i stedet en indisk version af tapas – delikate miniportioner, hvor grillen bruges mere end komfuret. Husk. at Michelin-stjerner ikke gør regningen mindre, og det gør adressen i Belgrave heller ikke.

Hvor: Halkin Arcade, Motcomb Street, Kingsbridge
Info: amaya.biz

Smag på Australien:

Granger & Co

Bill Granger er en af Australiens kendteste kokke. Han har skrevet flere kogebøger, optrådt i TV-udsendelser og har flere restauranter. Han står bag tre i Sydney, fire i Japan, hvor den seneste åbnede for et års tid siden i Tokyo, samt restauranten i Notting Hill. Her er både en morgenmads-, en frokost- og og en aftenmenu – og ingen af dem er kødforskrækkede.  

Hvor: 175 Westbourne Grove, Notting Hill
Info: grangerandco.com

Smag på New Zealand:

Kopapa Café and Restaurant

Kokken bag fusionskøkkenet måtte næsten komme fra New Zealand – landet der har det hele på den halve plads. I hvert fald var det Peter Gordon, født i den lille kystby Whanganui, der var først til at introducere retter, der blandede det bedste fra verdens køkkener i ét. Han er executive chef og medejer af restauranten i London-kvarteret Seven Dials, og det ses i menuerne. Her kan man fra morgenmad til efter teater-menuer smage New Zealand og resten af verden.

Hvor: 32-34 Monmouth Street, Seven Dials, Covent Garden
Info: kopapa.co.uk  

Læs også: Test: 9 guidebøger til London