Rügen er Bornholms tyske fætter

Tysklands største ø emmer af historie og har smuk natur, strandliv og stemning fra en svunden tid. Her er der oplevelser for hele familien.

Königsstuhl er Rügens svar på Dronningestolen på Møns Klint. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

 - Tre kilometer! Så betaler vi for bussen!

Mine teenagere, Mira på 14 år og Max på 13, er ikke de store motionister, og her i nationalparken Jasmund på den nordtyske ø Rügen skal vi parkere bilen og transportere os ud til den store kridtklippe Köningsstuhl, der er på UNESCOs liste over verdensnaturarv.

Se også: Familieferie i nabolandet

Jeg beslutter, at vi tager bussen ud og traver retur, da turen går gennem den gamle bøgeskov, der også er på UNESCO-listen. 
Der er mange besøgende, så vi fravælger udstillingsområdet og går ud på »kongestolen«. Denne pendant til Møns Klint er nok et prægtigere syn fra havet, hvor flere både sejler forbi, men også her fra toppen betages vi af den blændende hvide klippeside.

Børnene får hver en friskbagt vaffel med æblemos til 2,50 euro fra en bod i skoven, så de er tanket op til gåturen.
Trods den store folkevandring i begge retninger er bøgeskoven utrolig smuk og stemningsfuld. Børnene belærer mig om, at vi befinder os i en naturskov i modsætning til en kulturskov, hvor træerne er plantet. 
Der er bænke undervejs på ruten, og mens børnene venter, kæmper jeg mig pustende op i et udsigtstårn ved en sø, men her i naturskoven er udsynet spærret af grønne bøgegrene. 

Balancegang i trætoppene
Senere er vi igen blandt bøgetræer. 
I Seilgarten Prora skal der klatres og balanceres mellem trætoppene i op til 10 meters højde. 
Der er 11 forskellige baner fordelt på fem sværhedsgrader. Instruktøren samler klatrerne i grupper, og sikkerhedsudstyr og procedurer forklares grundigt. 

Efter at have bestået et par øvelsesbaner avancerer  Mira og Max til næste niveau. Jeg har højdeskræk og bliver på jorden, mens børn og voksne i alle aldre bevæger sig rundt over mig. 
I bedste tyske stil, »ordnung muss sein«, er sikkerheden i top, og instruktørerne holder godt øje og råber klatrerne an, hvis for eksempel karabinhagerne vender forkert. 
En lille tysk purk svajer på en line fem meter oppe og vil ned, men forældrene får roligt talt ham videre, og ved banens afslutning er det svært at se, hvem der er mest stolt. 

Mira og Max klatrer lystigt og suser af sted i kabelbanerne med så stor begejstring , at selv ikke en rumpelanding i en jordbunke kan slå dem ud.

Desværre dukker mørke skyer op, og med tordenbrag og lyn i luften kaldes alle klatrere til jorden, og aktiviteterne indstilles. Børnene er nu også så våde, at vi fortrækker til bilen, hvor tørt skiftetøj venter, men der er ingen tvivl om, at det har været en sjov og udfordrende oplevelse.

Fine ferielejligheder
Rügen er dobbelt så stor som Bornholm, og naturscenarierne er næsten lige så smukke og varierede. 
De mange kilometer sandstrande trækker naturligvis de tyske turister til, så bilister skal væbne sig med tålmodighed og beregne god tid, da bilkøer let opstår på de gamle landeveje. Et par steder kører vi flere kilometer på brosten, så familien bliver rystet godt sammen. 

Vi kører mod vores rummelige toværelses lejlighed i Ferienresidenz Rugana, der ligger i Dranske-Bakenberg på nordkysten. Her ligger feriehusene som små bondehuse med fire fine lejligheder i hver. 
Hvis det ikke er strandvejr har Rugana en lille indendørs pool samt en finminigolfbane, og hvis mor ikke gider at svede ved komfuret, kan der hentes udmærkede pizzaer som take away i restauranten. 
For 55 kr. pr. dag kan man leje en cykel og for eksempel  cykle til Rügens nordspids, Kap Arkona med det flotte fyrtårn. 

Mondæne badebyer
På øens sydøstlige kyst ligger de gamle mondæne badebyer på stribe. Her emmer det af nostalgi, og de smukke gamle strandvillaer er supervelholdte. 
Vi er taget til Sellin og går ad hovedgaden mod havet. Butiksfacaderne stråler om kap med solen, og turisterne nyder livet på de hyggelige caféer. 

For enden af gaden åbenbares Seebrücke Sellin. Andægtigt nyder vi synet af Rügens længste mole med den betagende smukke restaurationsbygning. På stranden står strandkurve spredt i sandet, og sammen danner de en kulisse som fra det forrige århundrede. 

Der er både trappe og elevator ned til molen, og restaurant Palmengarten i jugendstil indbyder til en forfriskning. 
Den nuværende Seebrücke Sellin er dog slet ikke så gammel. Siden opførelsen i 1905 har brand, storm og isvintre ødelagt stedet, og i 1978 tog havet de sidste rester af molen. Først i 1996 begyndte genopbygningen, og Seebrücke Sellin genåbnede i 1998.

Se også: 5 lækre strande hos vores tyske nabo