Roms bedste marked

Tag med på Campo dei Fiori, som bugner af lækker mad og dramatisk historie.

Foto: Jan Hedegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Campo dei Fiori ligger i Roms hjerte og er et af byens hyggeligste markeder.

Næste: Campo del Fiori-pladsen rundt

På kejser Augustus’ tid – perioden omkring år 0 – var det her, romernes store Venus-tempel lå. I vore dage er fugtbarheden vendt tilbage med kasser af bugnende madvarer – frugt, kød og fisk og andre lækkerier til det gode, romerske køkken – foruden blomster og krydderier.

I århundreder blev pladsen brugt til henrettelser. Her brændte romerkirken de kættere, der afveg fra dogmerne. En af dem var forfatteren og filosoffen Giordano Bruno, der måtte lade livet her i år 1600 under grufulde omstændigheder. I dag står hans statue midt på markedspladsen formummet under en kutte, hvis der da er nogen, der kan få øje på den under parasolerne, der dækker alle boderne.

Gør uvurderlige fund
Markedet er en opdagelsesrejse for kulinarisk interesserede, og her kan gøres mange uvurderlige fund, men man skal være på færde fra morgenstunden, for ved 14-tiden pakkes det hele atter ned. Herefter kan du passende besøge de små butikker i kanten af pladsen, og så spise frokost resten af eftermiddagen i restarant La Pollarola i parallelgaden lige bag markedet i Piazza della Pollarola 24-25, hvor engang fjerkræmarkedet lå. Find din egen favorit på menu-kortet eller prøv deres »spaghetti alle vongole« – spaghetti med venusmuslinger i olivenolie med chili, hvidløg og persille.

Nyd de fint istandsatte omgivelser og tænk på, at her lå i hine tider Pompejusteatret, hvor Gajus Julius Cæser blev myrdet den 15. marts år 44 f.Kr. Ifølge historieskriveren Sueton skulle Cæsar, før han sank om i sit eget blod, ved synet af sin egen søn blandt morderne, have udbrudt et »også du min søn, Brutus!«.

I dag lyder et mindre dramatisk »mere suppe?« i lokalerne, men går man ind i restaurationslokalet til venstre ses i væggen en fritlagt søjle, og tjenerne kan fortælle, at det netop var ved den, at den mægtige Cæsar blev stukket ned, og at venusmuslingerne er perfekte i dag.

Perfekte til en perfekt dag i Rom.

Næste: Campo del Fiori-pladsen rundt