Ro og varme uden for højsæsonen

Uden for højsæsonen kan du opleve Kos i fred og ro. Ingen køer til seværdighederne, restauranter og barer har plads, og stemningen er nede i et gear så man forlader øen med ønsket om at komme tilbage.

Foto: Pascal Mischler_flickr
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den første følelse, der rammer mig, da jeg forlader flyet, er et lille frydefuldt chok, da varmen rammer, og ansigt og ryg med det samme bliver let fugtige.

Læs også: Charme, mad og lækker bold

Den anden er »wauww« ved synet af det solglitrende hav – og øen: Den lave bevoksning, bakker, bjerge og synet af en hvid kirke med den runde kuppel, bemalet med den typiske klare blå farve.

De græske øer har noget udefinerligt dejligt, som gør, at tusinder og tusinder af danskere hvert år valfarter hertil.

Det gælder også Kos, Hippokrates’ fødeø, og den tredjestørste i ø-gruppen Dodekaneserne. Øen er lille, omkring 40 km fra nord til syd og otte km fra øst til vest, og derfor nem at overskue. Men på de forholdsvis få kvadratkilometer finder man et overflødighedshorn af dejlige oplevelser. Fra flere tusind år gamle ruiner, små rolige landsbyer, en smuk og varieret natur og dejlige strande til et levende centrum i Kos by med en travl og moderne havn, hyggelige restauranter, barer og caféer.

Alt sammen krydret med den helt specielle stemning og duft, der findes på en ø, hvor man, i sagens natur, er omgivet af hav til alle sider.

Inden vi begiver os ud på øen, skal Kos by udforskes. Første stop er Casa Romana (det romerske hus), som er et palæ bygget af en italiensk rigmand 300 år e.Kr. Her er bygget et museum, hvor man vil vise, hvordan villaen har set ud i fordums tid med mosaikker og freskoer, søjler, værelser og så videre. Det er nærmest surrealistisk at gå der og prøve at forestille sig, hvordan det så ud i al sin nybyggede pragt. Den moderne verden bliver for en stund sat på stand by.

Efter det fascinerende besøg forlader vi fortiden for at trampe lige ind i nutiden: Biler på gaderne, turister på cykler, knallerter og scootere. Ikke fordi trafikken er voldsom, men det er noget af en kontrast.

Efter små 500 m står vi på Eleftherias Plads, centrum af Kos by. Her ligger Defterdar-moskeen og den høje og ranke minaret, der strækker sig mod den stærkt blå himmel, Rådhuset, Det Arkæologiske Museum og det overdækkede marked. Her bevæger folk sig til og fra, og her samles både unge og gamle, lokale og turister, hvor de kigger på folkelivet, mens de nyder en kaffe eller en drink på en af de mange små caféer.

Det gør vi også. En kold frappé gør underværker og giver kræfter til at daske videre (Frappé er pulverkaffe pisket op med mælk og sukker. Hvis du ikke vil have den hvinende sød, så husk at bestille den medium).

Vi stikker lige næsen ind på det lille, lokale marked, hvor oliven, nødder, frugt og grønt ligger og lokker, mens hylder bugner af lokale specialiteter som honning, sweet tomatoes, olivenolie, vin og winecheese (ost, der er lagret i bundfald fra rødvin). Synet af alle de lækkerier får maven til at rumle.

Men først en tur på havnen, hvor turbådene ligger og vipper, og barerne lokker med blød muzak, forbi Hippokrates’ træ, som det siges, at han sad under, når han underviste de studerende i medicin. Og op til ruinerne af borgen Neratzia, der er bygget omkring år 1400. Et kæmpe bygningsværk, der skulle tjene som forsvar for byen. Herfra er der en fantastisk udsigt over havnen og over til Tyrkiet, som ligger så tæt på, at man føler, man næsten kan røre ved landet.
 
Aftenen falder på, et varmt blødt mørke, der skaber en magisk stemning i de snævre og hyggelige gader i den gamle bydel. Souvenirbutikkerne ligger glimtende side om side, den kolde ouzo smager fantastisk, og middagen er bestilt: Frisk græsk salat og meze, som er den græske udgave af tapas, et overflødighedshorn af små lækre retter, der kommer i en lind strøm: Fra blæksprutter og små kødretter i forskellige saucer til aubergine- og bønneretter. Dejlig mad, der giver god energi til næste dags dasken. Alt sammen ledsaget af kold retzina og lokal rødvin.

Men hvad med dagen i morgen? Vi vakler mellem en tur til Asklepeion, en bådtur til naboøerne Kalymnos og Telendos eller en tur ud på Kos. Asklepeion er et arkæologisk område fra omkring 300 f.Kr., der ligger guddommeligt med udsigt ud over det blå, blå hav og med Tyrkiet i det fjerne. Det ligger små fem km fra Kos by og kan nås på cykel. Turen til naboøerne vil vi eventuelt gøre med en overnatning, så den gemmer vi.

Beslutningen faldt på Kos, og kort tid efter morgenmaden dagen efter sidder vi i en lejet bil. Der er meget lidt trafik på de små veje, som snor sig op og ned ad bjerge og bakker. Faktisk så lidt, at man begynder at tænke, at der må være et kæmpemarked eller noget, hvor alle øens 32.000 fastboende og de resterende turister er taget hen. Men nej. Vi er uden for sæsonen, og sådan er det bare.

I roligt tempo bevæger vi os opad, på vej mod den lille bjergby Zia, der ligger så højt, at man næsten har udsigt til hav hele horisonten rundt. Da vi runder den sidste kurve på vej op mod byen, taber jeg faktisk vejret. Udsigten er storslået. Og det bliver kun smukkere. Vi parkerer bilen og bevæger os opad, gennem en lille souvenirgade og videre mod et par små restauranter. Og så bliver der taget billeder.

En af de små restauranter er så typisk, at man kan blive helt nostalgisk: En lille gårdsplads overdækket af vin, der skærmer for solen og spreder kølighed. Små skæve stole i alskens farver og med fletsæde, let vaklende borde, blomster plantet ud i gamle tønder, og karme, døre og vinduer malet græsk-blå. Det er da lige her, vi skal nyde dagens første frappé.

Jeg laver en lille afstikker for mig selv, op forbi endnu en restaurant og pludselig står jeg foran kirken. Her er ingen andre end mig. Den totale ro får mig til at sætte mig på bænken, der står under et stort træ. Her er så stille, og det er som om, at bare synet af den kønne bygning beder en om at tænke lidt mere over livet, døden og kærligheden.

Rejseliv var inviteret til Kos af Spies.

En milepæl i lægevidenskaben
Hippokrates (460 til 370 f.Kr.) er en af de første lægekyndige, man kender til, og han regnes for en af lægekunstens grundlæggere. Han er født på Kos, og en af de vigtige seværdigheder i Kos by er et ældgammelt platantræ, som man mener, han sad under, når han underviste de unge medicinstuderende. Når læger i dag er færdiguddannede, afgiver de lægeløftet, der også kaldes »Den hippokratiske ed«, hvor de sværger at øve deres lægegerning i overensstemmelse med høje etiske og faglige principper. En af Hippokrates’ mest berømte læresætninger var »sygdomme har en naturlig årsag«. En anden af hans mange banebrydende konklusioner var, at »kroppens velbefindende kan ikke adskilles fra sjælens helse. Disse to elementer er uadskillelige og påvirker hinanden. Særlig de følelsesmæssige forstyrrelser påvirker nervesystemet og alt organisk liv.«

Det var bla. på grund af Hippokrates’ arbejde inden for lægevidenskaben, at Asklepeion, blev bygget, og viet til Asklipion, guden for helbredelse. Hele området fungerede dengang som center og skole for medicin og helbredelse.

Ø-hop

Snyd ikke dig selv for et besøg på naboøerne Kalymnos og Telendos. To små øer med masser af charme, fine strande og gode restauranter med frisk fisk. Båden afgår fra byen Mastichari, og efter ca. 35 minutter går du i land på Kalymnos. Fra Kalymnos kan du sejle – eller svømme – over til Telendos, der ligger kun 700 m væk. De to øer har hørt sammen, men et jordskælv i det 6. århundrede skilte dem ad. Tag en dagstur eller bliv på en af øerne natten over. Pris for en enkeltbillet ca. 7 euro.

En anden og anderledes tur er en udflugt til Bodrum i Tyrkiet. Færgen afgår fra havnen i Kos by og efter ca. 50 minutter står man i en anden kultur, hvor det tyrkiske flag vajer alle steder. Har du et shoppegen, er Bodrum stedet. Mærkevarer og det, der ligner, findes alle steder til mange priser. Og uden at man bliver trukket rundt ved håret af ivrige sælgere. Byen i sig selv er også et besøg værd: Havnefronten med de smukke tyrkisk byggede både, den gamle borg, gallerierne. Stemningen er eksklusiv, men for alle. Glem ikke et tyrkisk bad, nu du er der. Pris for en returbillet ca. 25 euro.

Læs også: Afslappet øliv på mexicansk