Rio ryster i rytmer

Den ene fest har afløst den anden, og i weekenden topper karnevallet med de store optog. Se videoer af pigerne fra de forskellige sambaskoler før tilskuerne.

Foto: Antonio Scorza & Vanderlei Almeida
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Samba er en livsstil. I hvert fald i Brasiliens mest kendte by, Rio de Janeiro. Her glemmes fattigdommen i favela'en i farver og musik, for i sambaskolerne handler om mere om danseevner end økonomisk formåen. Der trænes, der danses, der forberedes, planlægges, sys kostumer og bygges "flåder" til årets store karneval.

Video: Søndagens sambadanserinder
Video: Mandagens sambadanserinder

Allerede i august holder skolerne målrettet træning til det kommende års karneval. Grupperne indøver deres danse til egne sambasange, og der trænes flittig, for målet er også at rykke op i "næste klasse" på skolerne.

Lige nu sitrer byen i samba og karneval, og i de sidste uger har Rio rystet i rytmer. Hver bydel holder sin gadefest - banda - med sambagrupper, musik og dans. Og i weekenden topper festen, for da rykker sambaskolernes A-leauge ud med årets "foretilling" - de bedste af de bedste med de rene artisterier - i de store optog. Og det handler ikke kun om at vise sig frem. Der er dommere, som kårer årets bedste optog ud fra musik, dans, kostymer, tema og fremtræden, og det er en ære der næppe kan overgås i Rio.

Sidste års vinder: Beija-Flor

Sidste år vandt Beija-Flor. Sambaskolen er næsten suveræn med sejre de sidste fem år, og scorede 399,3 point hos de strikse dommere i 2008. Nummer to med 398,0 point blev Salgueiro, og på trediepladsen kneb Grande Rio sig med 396,9 point sig lige foran Portela, der fik 396,8 point.

Hvordan placeringerne bliver i år, ved vi på mandag. Men allerede nu kan du se, hvad der venter de tusindvis af tilskuere til Imperio da Tijuca paraden på søndag og Academicos de Grande Rio på mandag, og give dine karakter til dansepigerne fra de forskellige sambaskoler.