Rio er klar til sambafest

Højdepunktet i karnevallet i Rio er paraden med op til 70.000 deltagere fra byens bedste sambaskoler. Se billeder af, hvordan skolerne forbereder sig til fest.

Gracyanne Barbosa, samba-skolen Unidos de Vila Isabels ukronede dronning, øver sin dans til det berømte Karneval i Rio de Janiero. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Karnevallet i Rio de Janeiro, som starter 12. februar, er verdens største og mest spektakulære karneval.
Det er fest i 100 timer.

Det er dans, sang, udklædning, det er en vild ventil fra hverdagen for turister og især lokale, hvor de normale normer er sat ud af kraft og hvor man ikke skal bekymre sig om andet end at ryste i rytmer og sitre i samba.

Næste: Sådan forbereder skolerrne sig

Et af de absolutte højdepunkter i løbet af den fire dage lange karnevalsfest er paraderne, som byens sambaskoler står for.
12 af de allerbedste sambaskoler i hele Rio rykker ud og danser og synger sig gennem det specialbyggede samba-stadion, Sambódromo.

Hver skole stiller med op til 5.000 deltagere i sit optog - heraf udgør de op til 400 af dem det band, som trommer de insisterende sambarytmer, som får festen til at boble, mens resten er iført farverige kostumer og danser og synger sig selv og publikum til kogepunktet.

Træner benhårdt
Skolerne er rygraden i karnevallet i Rio, og at blive kåret som samba champion er en kæmpe - og vigtig - ære for skolerne.

De ligger i de fattige kvarterer i Rio, og for de involverede er paraden til karnevallet ikke kun en 4-dages fornøjelse - de træner benhårdt hele året med dans, sang og kostumer, der passer til det tema, skolen har valgt til næste års parade.

Skolerne og paraden
Op til 14 kvalificerede skoler deltager i paraden

Hver skole vælger et tema, som skal tænkes ind i kostumer, musik, sang og dans

Hver skole går parade i mellem 60 og 75 minutter

En dommerkomite giver hver skole point i ti kategorier, som bl.a. er kostumerne, sangen, om skolerne udtrykker temaet, om de følges ad, osv. 

Systemet med dommere og regler styres af det statslige turistbureau, RIOTUR. 

Sambisterne, sambaskolernes deltagere, består af lokale, ofte landets fattigste indbyggere. Skolerne hører til Rio's forskellige bydele og deltagerne "fødes ind i" skolerne - dvs. man bliver i den samme skole, også hvis man flytter til en anden bydel.

Hver sambaskole har en "sambahal", hvor de underholder i løbet af året, og hvor alle kan komme og se dem træne til karnevallet

Man har som turist i Rio mulighed for at se sambaskolerne træne til karnevallet - men er du ikke lige i Rio, kan du se billederne og læse mere på næste side om nogle af sambaskolerne og deres forberedelse til karnevalsfesten.

Næste: Sådan forbereder skolerne sig