Rio - den vidunderlige by

Hvide sandstrande, nogle af verdens smukkeste mennesker, lækker mad og et fantastisk byliv under åben himmel - tag med til Rios Zona Sul, velhavernes sydlige bydel.

Bedre udsigtspost fås ikke, når det handler om at få overblik over byen Rio de Janeiro, beretter vores skribent, der her hænger i en hangglider sammen med instruktøren Benito 500 m over millionbyen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Eva Jung
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Brasilianerne kalder byen »Cidade Maravilhosa« – den vidunderlige by – og dem, der har været der, ved, det er sandt.

Side 2: Rios fedeste natklubber
Side 3: Her spiser du bedst i Rio

Fuglene undrer sig sikkert over, hvad det dog er, der svæver rundt i deres territorium – 500 meter over den sydlige del af Rio de Janeiro.

Min krop er spændt sikkert fast til hangglideren med stropper, men jeg klamrer mig alligevel febrilsk til ryggen af instruktøren, der prøver at berolige mig.

Udsigten til de enorme frodige bjergskråninger, det krystalblå hav og den brede hvide stribe langs med vandet, får de kæmpestore højhuse og den myldrende millionby til at virke fjern og svag langt dernede.

Hvis badevægten peger under 100 kilo, og højdeskrækken ikke tynger for meget, er en tur i en hangglider en fantastisk måde bogstaveligt talt at få overblik over Rio.

Fra afsatsrampen i Tijuca Nationalpark højt oppe over bydelen Ipanema indser man, hvorfor byen kaldes »den vidunderlige«. Pejlemærkerne er de berømte strande Ipanema og Copacabana, den store saltvandssø midt i byen, Lagoa Rodrigo de Freitas, de høje bjerge Sukkertoppen, Pão de Açucar, og Corcovado, hvor den enorme Kristus-figur våger over sine bysbørn.

Vovehalse kan bestille en tur med hangglideren hos langt de fleste turistbureauer. Det koster omkring 500 kroner, og udsigten i de 15-25 minutter er hver en krone værd.

Danske turister fremstår i brasilianernes øjne som eksotiske og møder stor opmærksomhed og venlighed fra de lokale, der vil høre navn og nationalitet – og vigtigst: hvad du synes om Rio. Indbyggerne, cariocaerne, er meget stolte af deres by, og det er ikke svært at forstå. Særligt strandene og befolkningen fremhæves ofte for deres skønhed. Uanset hvor mange gange, jeg hørte det inden afrejse, blev jeg alligevel overvældet ved ankomsten.

Byens måske bedst kendte turistmål, Copacabana, blev verdenskendt i 1970erne som stranden med den perfekte krumning. Men lad være med at dvæle for længe i dén bydel. Stranden er bred, og bølgerne ofte meget høje, og så er det umuligt at gå på den lange boulevard uden konstant at blive stoppet af gadesælgere.

Så er Ipanema et bedre valg. Her er vandet klarere og mere roligt, og sælgerne er knap så aggressive. Det er de lokales hang-out-sted, og de er en attraktion i sig selv.

Både mænd og kvinder elsker at vise sig frem. Solens evige stråler og landets gode gener har bestemt en stor del af æren. Indianere fra Amazonas, sorte fra Afrika og hvide immigranter fra Europa går op i en højere enhed i ansigtstræk og kropsbygning. Men langt fra det hele er naturligt.

Privathospitalerne i Brasilien er kendt for at have nogle af de bedste plastikkirurger i verden. Derfor er det ikke usædvanligt at se kvinder gemme sig bag en bredskygget hat med store blå mærker på kinderne og en forbinding, der dækker over et omskåret næseben. Nye næser og bryster kan endda fås på afbetaling, hvis der ikke er råd til den kontante betaling.

Omvendt er der masser af muligheder for selv at arbejde for formerne. Man kan løfte vægte og træne på løbebånd overalt, selv i udendørs træningscentre på Ipanema. Turen rundt om den store saltvandsø eller langs stranden er også populære løberuter for sparsomt klædte, svedige cariocas, der forbereder sig til næste strandtur.