Ring til en gletsjer i Østrig

Hvordan får man gjort klimaet og forandringerne levende og vedkommende? Man ringer da til den - og hører en rislen af smeltevand eller en knagen af frostis.

Foto: Scanpix

Det var den tyske musiker og kunstner, Kalle Laar, som fik idéen, da han diskuterede klimaforandringer med sine venner.

Læs også: 7 steder du ødelægger naturen

Hvordan fik man gjort klimaet og forandringerne levende og vedkommende? Man ringer da til den - til en gletsjer, og hører med egne ører, hvordan det går.

Idéen blev forelagt den østrigske Kommissionen for Glaziologie, og her var ingen betænkningstid. Genial idé, og to dage efter var man i gang med at finde ud af at løse de praktiske problemer for at få etableret en telefonforbindelse til en af de højtliggende gletsjere, der er påvirket af klimaforandringerne.

Mikrofon på solenergi
Valget blev Vernagt-gletsjeren i Tyrol, som er en af de blot fem gletsjere i verden, der kun har ét udløb. Derfor er det muligt at måle mængden af smeltevand, og der var allerede videnskabelige undersøgelser på stedet. Det lå ligefor at installere en mikrofon, der fungerer på solenergi, som overfører til en sender, der er forbundet til en mobilmast i Italien, som videresender via mobilnettet, og af tekniske grunde er det et  telefonnummer i München, man kan ringe til.

Vernagt  ligger for enden af dalen, Ötztal. Ikke langt fra Tyrols højeste bjerg, ”Wildspitze”, på 3.768 meter og det populære skisportsområde, Sölden.

Her er man naturligvis ikke specielt glade for,  at sættes fokus på den globale opvarmning. I hvert fald ikke, hvis den får skituristerne til at vælge andre rejsemål af frygt for manglende sne.

Beskytter mod solen
Der kan konstateres en vis tilbagetrækning af Vernagt siden 1600-tallet, hvor man begyndte at følge gletsjeren, erkender man.

"Men vi er ikke bekymrede. Vi trækker i den rigtige retning med vores store anlæg til kunstig sne, også i forårssæsonen,” siger de på turistbureauet og forklarer, hvordan man både lægger masser af sne ud på områdets anden gletsjer, der anvendes til skiløb. Og endda lægger hvid kunstfolie ud som beskyttelse af de steder, hvor solen bager særlig meget.

”Det gør vi for at forlænge sæsonen for gletsjerski, men det har en klar positiv effekt i form af nedkøling af gletsjeren. Så vi arbejder faktisk imod global opvarmning,” lyder det fra turistkontoret i Ötztal.

Manden bag projektet, Kalle Laar, forsikrer, at han ikke vil skræmme nogen.
”Jeg er kunstner, og skal ikke løbe rundt med en hævet pegefinger. Journalister må tage sig af at informere, det er ikke mit formål. Jeg fandt blot temaet ”Klimaforandringer” spændende, og ville skabe en følelsesladet tilgang til emnet ved at sætte fokus på gletsjeren,” forklarer han i turistforeningens magasin ”Wildspitze".

Hør gletsjeren
Skræmme, bekymre eller oplyse. Kunstprojektet og telefonforbindelsen er klar, og netop nu kan man tydelig høre lyden af smeltevand, der rinder fra gletsjeren: Nogen gange bruser det voldsomt, andre gange er det en stille rislen. Og til vinter vil den klage og knirke med en svag gurglen, for ind imellem er der også lyden af smeltevand - den globale opvarmning sætter sine spor.

Læs også: Verdens smukkeste gletsjer