Ren harmoni i indiske Goa

Prøv at forestille dig, at din største bekymring i dag er, om du kan nå at få din lassi – indisk smoothie – inden yoga?

Der er noget helt unikt over at dyrke yoga med udsigt til det arabiske hav. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sussanne Johansson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Og her skal ikke rystes overbærende på hovedet. For har man valgt at tilbringe to uger på et yoga retreat i det sydlige Goa, er livets problemer reduceret til bekymringer i den målestok.

Næste: 3 oplevelser i Goa

Her er luften 34, vandet 28 og næsten øde sandstrande så langt øjet rækker. Krop og sjæl i total harmoni.

Dem var der dog en del af, da jeg satte kurs mod den indiske delstat ombord på Scanways lettere ramponerede fly. Med møtrikkernes raslen og skrogets ikke helt betryggende klagen som lydspor havde jeg knap 11 timer til at fundere over, hvad jeg havde kastet mig ud i.

En tidlig nattetime
På egen hånd at rejse til et så fremmed, larmende og bombastisk et land, som jeg hidtil havde nægtet nogensinde at sætte en fod i. Og nu var jeg på vej. Ovenikøbet til et tilfældigt valgt spot på det store Indiens-kort. Uden tryghed at hente i charterpakkens sociale kåbe.

Ville jeg blive hentet i lufthavnen som lovet? Var det trygt nok at rejse alene? Ville det blive for ensomt? Hvad hvis jeg blev syg?

Og da jeg og min overdimensionerede kuffert - godt råd: rejs minimalistisk! - i en tidlig nattetime i buldrende mørke nåede frem til mit bestemmelsessted, Patnem beach, og min strandhytte var roen endnu ikke helt etableret.

Alt omkring hytten var sort og udover bjæffende hunde var eneste lyd de uforsonlige brag fra det arabiske hav, som i mørket virkede enormt truende!

Men knap var øjnene slået op og benene svinget ud af hytten næste morgen, før det stod lysende klart, at bekymringerne var ubegrundede og at jeg – indrømmet helt tilfældigt – var havnet midt i paradis.

»Go’morgen og velkommen!« lød det smilende fra Claudia, som sammen med sin mand Rama på tredje sæson kører Lotus Yoga Retreat. Parrets europæiske baggrund - hun er fra Schweiz, han fra Spanien – sætter deres spor i konceptet.

Alt er økologisk, hensynsfuldt overfor miljøet og det lokale personale oplært grundigt i vestlige standarder. Såsom at vaske hænder før madlavning og skylle frugt og grønt i mineralvand fra flaske. Til glæde for de fleste turistmaver.

Blandet landhandel
Lotus Yoga Retreat spreder sig med sine 12 hytter over et lille strandareal og oser af harmoni, indre og ydre ro. Både omkring den skyggefulde chill-out lounge - som er perfekt til henslængt læsning eller stirren ud på det smukke blå hav – og de to udendørs yoga-arealer, heraf det ene med havudsigt.

»Pres de hæle i gulvet. Mærk de stærke ben. Uden dem ingen balance i kroppen. De er som fundamentet på en bygning. Hvis de ikke er stærke, skrider resten sammen!« siger Pem, som trods sine kun 24 år oser af gammel visdom, når han hver morgen i toenhalv time hegler vores stadig søvnige kroppe igennem med iyengaryoga.

Vi er en blandet landhandel fra hele verden. De fleste nogen der har et mellem kendskab til yoga, og så begynderne. Som jeg klart vil betegne mig selv. Trods sporadisk flirten med yoga er mine lemmer stive og umedgørlige.

Men takket være Pem og de øvrige lærere og to daglige yoga-klasser når fingerspidserne gradvist længere og længere mod måtten og min krop former sig mindre og mindre som en krum banan. Og i takt med smidigheden spreder velværet sig i min krop.

Ligesom kunsten at dyrke yoga kræver øvelse, kræver det også øvelse at lade seværdigheder være seværdigheder. Men belønningen udebliver ikke. Livet reduceres til det helt enkle. Morgenyoga kl. 8.30. Frokostbuffet kl. 12.30. Et par timers afslapning på stranden. Aftenyoga kl. 17. Middag med nye yoga-venner. Og under dynen kl. 23.

Et sandt fluepapir
Goa forvandles fra et sted til en tilstand. Og pludselig er det nemt at forstå, hvorfor hippierne i 70erne forelskede sig i området og dannede kolonier.

Hvorfor technofolket tog over i 80erne og 90erne, indtil myndighederne sagde stop og nedlagde forbud mod strandfesterne. Den tids invasion har sat mærkbare spor i det nordlige Goa, hvor mange strande i dag er det rene fluepapir og overbroderet med hoteller. Men sydpå findes der stadig mange perler.

Patnem beach er én af dem. Så længe det varer.

Næste: 3 oplevelser i Goa