Ren forkælelse i Sankt Anton

Sankt Anton i Østrig er et af de mest populære skiområder i Europa. Og det med god grund.

Wellnesscenteret Arlberg Well blev oprindelig bygget i 2001 som et led i profileringen af Sankt Anton som værtsby for de alpine verdensmesterskaber i ski. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arlberg Well.
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Snesikkerheden er rekordhøj, mulighederne for offpiste er sublime, det samme er den vidt berømmede afterski. Men Sankt Anton har også et andet – og mere ukendt kort i ærmet – nemlig et af Alpernes mest udsøgte wellnesscentre. Rejseliv tog forbi og testede.

Læs også: Sov i frost og is

Benene værker som hos en gammel gigtplaget mand. Fødderne er kolde og sammenklemte efter en hel dag i et par lidt for små skistøvler. Og den danske kontorryg gør decideret ondt efter syv timer med foroverbøjet ryg, som skilæreren havde dikteret et par dage forinden.

Næst efter en kold øl er der ikke noget, jeg bedre kan forestille mig end en varm sauna og jacuzzi til at løse de spændte muskler op efter en lang dag på pisterne i Sankt Anton i Østrig, en af Europas bedste og mest snesikre skidestinationer.

Til alt held har Sankt Anton ikke bare nogle af Alpernes mest kendte afterski-barer og sublime pister og off-pister, siden 2001 har de også haft et af de bedste og mest eksklusive wellnesscentre – midt i byen med udsigt over bjergene, indendørs og udendørs pool, kæmpe saunaområde og mulighed for »skiers-massage«.

Der er bare mange skiturister, som aldrig har hørt om det, eller ikke under sig at tage forbi. Det er en skam, for Arlberg Well er bestemt et besøg værd, hvis kroppen skal lades op igen efter mange timer i akavet skistillinger, eller vejret ikke viser sig fra sin smukkeste side.   
 
»Get away from it all...« lokker en brochure fra wellness-centeret til billedet af en lokal Heidi med hvide tænder og vådt hår. Hvem kan sige nej til det? Og ubegrænset adgang til et af Alpernes største velværecenter? Ikke os, så efter at have betalt 16,50 euro (cirka 120 kroner, red.), der ellers skulle være gået til afterski-øl, er vi indenfor i det forjættede forkælelsesland.

Første overraskelse er en tyk tysk matrone, der står og vasker sig i det, vi fejlagtigt tror, er mændenes omklædnings- og bruserum. Desværre er det ikke hende fra brochuren, kan vi hurtigt konstatere, mens vi forlegne står og fumler med håndklædet. Den slags nypuritanisme ulejliger de sig ikke med i Østrig. I lighed med de fleste tyske spa- og velværecentre, er bade- og omklædningsfaciliteterne en »deler«, ligesom saunaerne og dampbadet er det. Så der er ikke andet for end at gå »Full Monthy« og hyle og glo som de ulve, man er i blandt.

Det bliver hurtigt naturligt at gå med røven bar, når alle andre gør det. Den umiddelbare forlegenhed bliver erstattet af en »aaaahhh-følelse« over at have fundet et så fantastisk sted, hvor kroppen kan få lov at fylde det, den nu engang gør, være udstrakt, når den vil det, og være fri for de mange lag tøj, der en time forinden har været den naturlige og nødvendige uniform i de minus 10 grader oppe i terrænet.

Kontrasten til det 31 grader varme vand i den indendørs pool kan næsten ikke være større. Og så alligevel. De to østrigske stjernearkitekter, der har bygget Arlberg Well, har dygtigt formået at integrere det ydre med det indre.

Store vinduespartier trækker de omkringliggende bjerge og skiområdet ind i selve bygningen, der huser wellnesscenteret, materialerne er træ, glas og lokale sten, der minder om naturen udenfor. Triumfen er imidlertid to udendørsbassiner, hvoraf man kan svømme direkte ud i det ene fra hoved-poolen inden døre.

Så snart man svømmer igennem det klare plasticforhæng og ud i den udendørs pool rammer den klare bjergluft og kulden ens hoved som en hammer. Uvilkårligt sørger alle for at have så lidt hud oven vande som muligt.

Men med en konstant vandtemperatur på 27 grader er det svært ikke at være tilfreds, når man samtidig har et imponerende vue ud over Sankt Antons bjerge og de nærliggende pister, hvor vinterklædte tumlinger nyder den nyfaldne sne og minusgraderne.
 
Arlberg Well har ikke uden grund vundet flere arkitektoniske priser – blandt andet den Østrigske Arkitektur Pris – for sine stramme linjer og modernistiske stil i den ellers så klassiske bjergby med romantiske østrigske bjerghytter og hoteller med et tykt lag sne på taget og ild i pejsen.

Wellnesscenteret blev oprindelig bygget i 2001 som et led i profileringen af Sankt Anton som værtsby for de alpine verdensmesterskaber i ski. Siden da har det fungeret som et yndet tilflugtssted for skitrætte turister og lokale, der trænger til et par varme timer væk fra alt, hvad der har med kulde og ski at gøre.

Godt 120 kroner koster det i entré. Det er muligt at købe en billet uden adgang til det veludstyrede saunaområde, men det vil være et dumt sted at spare, for er der noget, østrigerne og tyskerne kan, er det at lave sauna og spaområder. I generationer har den tysktalende del af Europa haft en forkærlighed for netop sauna- og spakoncepter i snart alle afskygninger. Arlberg Wellness er ingen undtagelse. Der er 460 kvadratmeter og mere end fem forskellige saunaer, spa- og dampbade at vælge imellem.

F.eks. den finske Kelo Sauna bygget af finsk træ og med direkte udgang til en tagterrasse fyldt med sne og is, som man kan rulle sig i, som det sig hør og bør, inden man pustende løber ind i den 95 grader varme og tørre luft igen.

Eller det eksotiske dampbad med hundredvis af lysdioder i loftet, der skifter i alverdens farver med faste mellemrum, alt imens halv- og helnøgne wellness-gængere sidder på bænkene og taler sagte sammen.   

Saunaområdet er ligesom bade- og omklædningsfaciliteterne fællesområde for både mænd og kvinder – og nøgenzone skal det tilføjes. Den slags går de meget op i, så glem alt om at snige dig ind i dampbadet med badebukser på. Og hvorfor skulle du egentlig?

Når alle løber nøgne rundt og svinger med det hele, vil man ikke alene falde uden for, de andre i saunaen vil også se skævt til dig, hvis ikke du følger trop og smider kludene. Kun et par enkelte danske og engelske turister har svært ved at forlige sig med deres kropsforskrækkethed og klamrer sig taknemmeligt til håndklædet, indtil den emsige bademester kommer forbi og med løftede øjenbryn peger på hylden til badebukser og håndklæder.

Inde i selve svømmehallen, i de store bassiner, er der til gengæld lige så streng dresscode, som der ingen er i saunaområdet. Det er derfor muligt at tage sine børn med i wellnesscenteret uden at de skal konfronteres med en masse nøgne mennesker, hvis ikke man ønsker det.
      
I umiddelbar forlængelse af wellnesscenteret er der et veludstyret fitnesscenter, solarier og café. Så i den markante hvide bygning er der rig mulighed for at supplere skiferien med andre former for motion og velvære, hvis vejret bliver dårligt, eller kroppen simpelthen trænger til en hviledag.

Men med de store glaspartier ud mod bjergene og pisterne er man aldrig i tvivl om, hvorfor man kommer hertil, og hvad det egentlig handler om her i Sankt Anton. Det er først og sidst det fantastiske skiløb, der trækker. Hvert år kommer mere end 40.000 danskere hertil. Med Arlberg Well har de fået endnu en grund til at lade skiferien gå til Østrigs mest snesikre område – Sankt Anton am Arlberg.