Rejsetendens: De ældre tager festen med på ferie

Store mærkedage blev tidligere fejret med suppe, steg og is for venner og familie. Men sådan er det ikke længere. Nu vil de ældre hellere bruge pengene på en ferie med familien, viser ny undersøgelse.

En ferie med familien er bedre end en fest, når man skal fejre. Sådan prioriterer flere og flere ældre. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvor mærkedage tidligere blev fejret med en traditionel fest, er tendensen nu, at de ældre hellere vil invitere børn, børnebørn og oldebørn med på ferie, hvor der er tid og ro til at være sammen. Det erfarer Jysk Rejsebureau, der sammensætter pakkerejser til rejsende i alle aldre – også den ældre generation.

Bureauet hjælper nemlig i højere grad end tidligere familier med at sammensætte ferier, der passer til flere generationers behov, fortæller direktør Niels Amstrup.

»Flere og flere vælger at bruge pengene på at give de nærmeste familiemedlemmer en rejseoplevelse frem for en stor fest, hvor man alligevel sjældent har tid til at tale sammen. Med en fælles rejse får man minder for livet og god tid til at styrke relationerne – der ellers kan være svært i en travl hverdag, hvor man måske ikke ses så meget, som man gerne ville,« forklarer han.

Børnebørnene trækker

Også hos Spies oplever man en stigende interesse fra de såkaldte tregenerationsrejsende, der vil ud at rejse sammen.

»Man vil gerne være sammen med sine børnebørn og sin familie,« fortæller Torben Andersen, der er kommunikationschef hos Spies.

»Flere synes, man bruger hele opsparingen på en fest, der er brændt af på syv timer, hvorimod hvis man tager af sted tre generationer, får man en længere oplevelse ud af det – man føler simpelthen, man får mere ud af at fejre sin fødselsdag på denne her måde. Det bliver en fest i festen,« mener han.

Hos Ældre Sagen oplever man ligeledes, at de ældre er blevet mere ressourcestærke og har fået mere overskud og derved har mulighed for at rejse mere nu, end de gjorde tidligere – alene, men også sammen med familien.

Og at rejse med familien giver de ældre en glæde, der ikke kun ses på hotellet på Mallorca, men opstår, allerede inden man tager af sted – og varer ved, længe efter ferien er slut, fortæller Olav Felbo, der er chefkonsulent hos Ældre Sagen:

»Det er en proces, hvor planlægningen af turen giver en glæde i sig selv, allerede før man tager af sted. Familien bliver glade for invitationen, og man snakker om turen måske allerede et halv eller et helt år inden. Og når man så kommer hjem, har man noget sammen i familien, man refererer tilbage til,« forklarer Olav Felbo, og fortsætter:

»Oplevelsen i sig selv betyder mere tid sammen med familien. I dag har mange ældre også ret travlt, og det samme har deres børn, og på en ferie sammen er der mulighed for et helle – et lille frirum – hvor man kan snakke sammen og tage del i hinandens liv,« siger Olav Felbo.