Rejsereportage: Vi har været til stjernekigning på stjerneøen

Den kanariske ø La Palma er af UNESCO udnævnt til »stjernelys-reservat«, og her er der på grund af de særlige lysforhold enestående muligheder for at opleve en spektakulær stjernehimmel.

Stjernehimlen over observatoriet på øens top fås ikke flottere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Abián San Gil

Mon ikke alle, der drager på ferie, håber på at få en stjernegod rejse. På den kanariske ø La Palma er mulighederne for dette i bogstaveligste forstand helt i top.

Få steder i verden er så perfekte som her, når det handler om at kombinere varierede ferieoplevelser med muligheden for at nyde en enestående stjernehimmel. De formidable forhold skyldes flere ting. Dels er der ingen forurenende industri på La Palma, ligesom øen er relativt tyndt befolket, og begge dele sikrer en klar luft. Dels er der vedtaget den såkaldte »Ley del Cielo« – himmelloven – der udstikker strenge restriktioner for brugen af lyskilder om aftenen og om natten.

Når månen er gået ned, er stjernehimlen endnu mere imponerende end ellers. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nordic Optical Telescope.

Ifølge himmelloven – af de lokale også kaldet lysloven – er der regler for, hvor meget gadelygter, offentlige bygninger og private hjem må lyse. Loven forbyder også fly at lande og lette om natten. Himmelloven beskytter med andre ord himlen over øen mod luft- og lysforurening.

Alle disse forhold var medvirkende til, at La Palma af UNESCO blev udnævnt til verdens første »starlight reserve« – »stjernelys-reservat« frit oversat. Senere er flere andre steder fulgt efter, og titlen gives til lokaliteter, hvor de naturlige lysforhold bevares intakte.

Af samme grund kaldes La Palma også for »stjerneøen«, og her oplever man en spirende industri for den såkaldte astroturisme, hvor astronomisk interesserede turister kommer hertil for at studere stjernehimlen.

Se månens kratere

Astroturismen har givet næring til flere mindre firmaer på La Palma, der tilbyder aftenudflugter med stjernekigning – blandt andet gennem teleskoper.

Vi drager afsted en aften fra vores hotel på øens sydlige del op til besøgscentret ved San Antonio-vulkanen, som ligger i cirka 750 meters højde. Her er luften lidt klarere end nede ved havoverfladen, og her er bulderravende mørkt. Man kan overhovedet ikke se, hvor man sætter fødderne, så vi priser os lykkelige for at have medbragt en lille lommelygte.

Vores guide, Antonio, er ved at opstille sit mobile teleskop. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Jesper Møller.

Vi er i selskab med vores stjerneguide – amatørastronomen Antonio. Han sætter sit mobile teleskop op, indtaster nogle koordinater, og kalder os så hen til et helt forrygende syn. En ad gangen får vi lov til at se ind i teleskopet, hvor Antonio har stillet ind på månen. Det rødbrune månelandskab står helt skarpt, og teleskopet er så stærkt, at man kan se flere af månens kratere – forrygende!

Næste teleskop-udsigt gælder Mars, men ifølge Antonio står den ikke så klart denne aften, så planeten optræder blot som en prik i det fjerne, og det er svært at ane dens rødlige overflade.

Månens overflade med diverse kratere kan tydeligt ses gennem teleskopet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nordic Optical Telescope.

Dernæst følger »De syv søstre,« og gennem teleskopet kan vi se, at denne stjernehob består af langt flere end syv stjerner. Faktisk indeholder hoben over 1.400 stjerner. Årsagen til dens navn er, at det menneskelige øje blot kan se syv stjerner, så det er fascinerende pludselig at se så mange flere.

Suveræn stjernehimmel

Og netop det menneskelige øje og håndholdte kikkerter kommer herefter i brug, da Antonio går i krig med stjernerne.

Han har en meget stærk laserpen, og med hjælp af denne udpeger han diverse stjerner og stjernebilleder på den kulsorte aftenhimmel. La Palma ligger så tilpas tæt på ækvator, at vi kan se både de nordlige og sydlige stjernebilleder, hvilket gør oplevelsen endnu større.

Store Bjørn, Lille Bjørn, Løven, Orion, Cassiopeia, Tyren og Tvillingerne er blandt de mange stjernebilleder, som vi får udpeget. Gode gamle Karlsvognen ser vi også og får fortalt, at den er en del af Store Bjørn. Himlen er opdelt i 88 stjernebilleder, hvoraf mange på dansk har dyrenavne.

Antonio guider på engelsk. Derfor er det en fordel at have en stjernekyndig deltager med, der kan oversætte de engelske navne på stjerner og stjernebilleder til de tilsvarende danske.

Et teleskop er stillet op, og deltagerne i en stjernekigning-udflugt flokkes om at få et kig. Fold sammen
Læs mere
Foto: J. Antonio Glez Hernandez.

Pludselig ser vi et stjerneskud, hvilket mange tror forekommer, når en stjerne dør. Men faktisk er et stjerneskud en sten, der brænder op i atmosfæren – også kaldet en meteor eller en meteoroid.

Vi er heldige at være på tur blot få dage efter nymåne. Over to tredjedele af månen ligger derfor i skygge, og jo mindre månen skinner, jo bedre kan man se stjernerne. Nogle venter derfor med at drage på stjernekigning, til månen »er gået ned« om natten. Det giver bedre stjerneforhold, men til gengæld kan man ikke se månen gennem teleskopet, og så går man i den grad glip af noget.

Ud over stjerner kan vi på himlen også se en lysbræmme, der umiddelbart ligner skyer eller lidt tåge. Det drejer sig dog om Mælkevejen – vores egen galakse – og »tågen« skyldes, at de milliarder af stjerner ligger så tæt, at det ligner en masse fremfor enkeltstjerner.

Selvom et fyr her lyser godt op, er stjernehimlen stadig flot. Bemærk Mælkevejen som en bræmme tværs henover himlen. Fold sammen
Læs mere
Foto: luis. perez /La Palma Tourist Board.

Øm i nakken

Turen med Antonio er ved at være forbi, og lettere ømme i nakke og ryg af at bøje nakken så meget bagover drager vi tilbage til hotellet. Næste gang må vi have en liggestol med.

Vil du under en rejse til La Palma have den store stjerneoplevelse, kan det absolut anbefales at tage med på en guidet stjernekigning. Men mindre kan også gøre det. I mange af øens byer har man sin egen lille stjernekigningsplatform på et sted, hvor det er helt mørkt. På flere af disse platforme er der opsat informationstavler, hvor man kan blive klogere på stjernehimlen.

Når månen er gået ned, er stjernehimlen endnu mere imponerende end ellers. Fold sammen
Læs mere
Foto: H.DAHLE/ Nordic Optical Telescope.

Uanset hvad, kan man på La Palma i klart vejr se en stjernehimmel, der er helt usædvanlig tydelig og overstrøet med stjerner. Selv om man ikke har forstand på stjerner, forstår man udmærket, hvorfor La Palma er et af de bedste steder i verden til stjernekigning.