Rejs med god samvittighed

I dag er det FN's internationale dag for turisme. I år er emnet miljøet - Rejseliv.dk guider til grønne rejser.

Foto: Colourbox.com
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 1980 var temaet fred, i 1991 kommunikation, i 2004 sport.

27. september har siden 1980 været World Tourism Day - FN's Internationale Dag for turisme. I år er temaet i takt med tidens ånd biodiversitet. Rejseliv.dk har i den anledning fundet en række økorejser og -hoteller. 

Tee ud på den bæredygtige måde
Man kan sagtens gå 18 huller med ren samvittighed. Nær Portugals hovedstad har 23 arkitekter slået hovederne sammen og kommet op med et økologisk golfresort. Hotellet er femstjernet og består af bl.a. en spa-afdeling og 1.070 villaer og rækkehuse med små, grønne haver på tagene. Samt naturligvis golfbanen, som også er anlagt med miljøet for øje - der bruges organisk gødningsstof, skiltene på teestederne er i træ, og selv trappen ned til en lille øvegreen er lavet af planker og træflis.  

Læs reportagen fra det økologiske golfresort her

Økotur i regnskoven

Blot 2.000 af de oprindelige harakmbut-indianere i Amazonas-junglen i Peru findes den dag i dag. Indtil for 50 år siden levede de uden kontakt til det omgivende samfund, men i takt med, at olieselskaber, guldgravere og nybyggere rykker ind på deres territorium, har de grebet til et nyt våben for at overleve: Økoturisme. Der i korte træk går ud på at bevare deres land og junglen ved at tilbyde turister at opleve det. 

Indianerne har dannet deres eget rejsebureau, og alle rejser ind i denne fjerne del af junglen er 100 procent bæredygtigt, her er hverken aircon eller dieselmotorer.

Læs reportagen fra Rejseliv.dk's tur ind i urskoven her.

5 steder for klimaturisten

Nogle truede steder på jorden har de mest positive fremtidsudsigter ved at lade turisterne komme til.

Ud fra tesen om, at turister er mere villige til at smide penge efter at redde regnskoven eller forhindre polernes smeltning, hvis de med egne øjne har set den ulyksagelige situationen. Og ud fra den om muligt endnu mere vigtige tese, at turister på besøg får de lokale i nærområdet til at indse, at der er flere turistpenge i levende dyr og planter. 

Se fem truede steder, som du kan hjælpe på den klimarigtige facon ved at holde ferie her.

Bo grønt

Et hotel kan sagtens være luksuriøst og lækkert, selv om der er tænkt på miljøet. Over 250 hoteller over hele verden har levet op til mindst tre af FN's krav om bæredygtig turisme, som gør, at de nu figurerer på en liste over certificerede grønne hoteller.

FN's krav handler bl.a. om at der skal tænkes og handles økologisk, arbejdskraften skal være lokal, genbrug er et kodeord, og informationen om området skal flyde i stride strømme, så gæsterne forstår, at det eventuelt nærliggende koralrev er skrøbeligt, og at det er dårlig idé at stjæle et stykke af den ældgamle ruin med hjem.

De fleste af de 250 hoteller ligger på amerikansk grund, men også bl.a. Dubai og Singapore er repræsenteret. 

Se listen her