Rejs foråret i møde

Afslapning, badeferie og stilhed. Rejs foråret og stille dage ved stranden i møde på den græske ferieø Kreta.

Foto: En af tre strande ved Agia Apostoli. Et perfekt sted at bare dase og nyde livet.
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark er så gråt og trist for tiden, så hvorfor ikke dagdrømme sig væk til en stille græsk badebugt og varme sommerdage?

Se også: Det koster taxaen på dit feriested

Drømmen om stille, solrige dage på et lille pensionat kan hurtigt blive til virkelighed.

Det græske øhav er danskernes foretrukne rejsemål, og Kreta er den mest efterspurgte i den samling af fine ferieperler.
Vi tog med rutefly til Chania og Vestkreta og derefter på egen hånd – og så alligevel ikke helt. Planen for afslapning var lagt på forhånd.

Den vestlige del af øen omkring Chania er så afgjort den mest populære destination, og kyststrækningen fra havnebyen ud til Platanias er tæt bebygget med hoteller.

Hjemme hos Amalia
Masseturisme er en smagssag, men vi vil gerne fred og ro, og det finder vi hos Amelia og hendes lille pensionat Amalia.
Fire kilometer vest for Chania ligger det lille bugtområde Agia Apostoli, og det er her, Amelias lille bygning med en god håndfuld ferielejligheder omgivet af en stor, grøn have med høje palmer ligger.
Hotel Nicolas Suites lyder finere, end tilfældet er med de spartanske – men absolut hyggelige værelser. Men her er ingen trafiklarm eller gigantisk pool-områder med tilsvarende infernoer af lyd.
Amelia tager imod med åbne arme og et »Welcome, welcome«. Hun er enke og der holdes på traditionerne. Nok er tøjet sort, men sindet er lyst og smittende.

Tre strande
Ved Agia Apostoli er der tre bugter, og hver enkelt strand ligger isoleret af store klipper, som gør dem børnevenlige og forskånet for de store bølger, som ellers ofte er en plage – eller glæde, alt efter temperament.
At netop de tre strande her er blandt øens bedste, lader grækerne ingen tvivl om. Efter fyraften eller på søndage daser hele familien Kreta på stranden eller hygger i træernes skygge, og efterhånden som solen går ned, er der bud efter de grillspyd, der serveres på de små strandbarer.

På tom mave dur ferien ikke, og her kommer masseturismen igen ind i billedet. For med tiden er det lokale køkken tilpasset turisternes smagsløg og madvaner.
Tommelfingerregel nummer et, hvis man er sulten efter de lokale specialiteter, er at holde øje med, hvor grækerne selv sætter sig og spiser, men da de sjældent går ud før midnat, bliver den sultnes tålmodighed sat alvorligt på prøve.
Tommelfingerregel nummer to: spørg!

Godt at spise
Chania ligger blot et kvarter med lokalbussen væk fra Agia Apostoli, og her fandt vi to restauranter, vi gerne anbefaler: Restaurant Apostolis og restaurant Faka.
Havnen i Chania er hjemsted for et væld af spisesteder, og Apostolis og Faka ligger noget afsides fra alfarvej. Gå derfor ned til det gamle skibsværft fra middelalderen; her ligger de to spisesteder på hver sit gadehjørne.

Faka folder sig ud med retter fra Chania, blandt andet indbagt lam med feta eller artiskokker i citronsovs.
Hos Apostolis er menuen alt godt fra havet. Friskfangede fisk med urter og citroner lægges på den store grill i det travle køkken, hvor overtjeneren pudsigt nok har lagt sig en dreven australsk accent til.
Og derefter hjem og slå mave på det lille pensionat, der meget passende ligger på Paradisvej.

Se også: Lær at svømme i ferien