Ramsay-restaurant i Heathrow

Den verdensberømte Gordon Ramsay bereder dig et gedigent måltid i Heathrow Lufthavn. Det er »Value for Money« og venlig service.

»Dagens specialitet er en juicy Casterbridge Rib Eye steak fra Yorkshire i Nordengland. Med bagt hvidløg. Den kan være hos dig om 12-15 minutter,« frister den rare tjener, mens flyene kører omkring som radiobiler, derude på pladsen.

Se også: Madglæder i Montpellier

De giga-store ruder i Heathrows terminal 5 udgør nemlig underholdningen og udsigten fra restauranten, og der går ikke mange sekunder, fra gæsten har indfundet sig, til man er bænket med menukort, drikkevarer, nybagt brød, endnu lunt, og fuld attention fra personalet. 

Hvis du lige kunne se en sprød salat med lun gedeost og valnødder for dig – eller måske en gyldenstegt havbars – frem for en drøndyr og kølig-klæg sandwich på fly-klapbordet en halv time senere, så skaf dig en flybillet, der bringer dig gennem terminal 5, næste gang du runder London.

Michelin-kokken rejse-restaurant
Det er nemlig her, for enden af butiksstriben, at Gordon Ramsay – den alt andet end diskrete Michelin-kok med en halv snes top-restauranter i London city og det, skal vi sige, sydeuropæiske temperament – åbnede sin rejse-restaurant, kaldet Plane Food, forrige år.

Som storartet eksempel på den engelske nationalsport, leg med ord: Det udtales ikke bare som »fly mad«, men betyder også »enkel mad« på den gode måde: Menuen er godt tænkt med relativt få delikate, men ikke over-dullede retter, der kan færdiggøres i en ruf til den evigt boardingcard-checkende flok, der som bissende gnuer strømmer gennem terminalen, her i en af Europas travleste lufthavne.

Efter en tidlig morgen i Mayfair er jeg således i frisk trav på vej til min lavprisplads i British Airways-flyet og en, ganske vist gratis, kop te. Ikke et ondt ord om dén sag. Men eftersom maven kommunikerer »rigtig frokost«, passer konceptet hér fortræffeligt.

Forret, hovedret og dessert
Der er hovedretter som braiseret lam, ristet torsk med polenta chips, ærter og krydder-ketchup eller pastaretter: Oricchiette med vilde svampe og røget bacon eller penne med tomat, courgette og pecorino. Det burde ikke kunne gå helt galt. Forretter er, for tiden, dampede asparges, løgsuppe med rosmarin croutoner, en parfait af kyllingelever eller salat af brøndkarse med sprød and. Med mere.
Tillige en del lækre desserter, hvis man er forsinkelsesramt og vil gå linen ud, rent kulinarisk.

Men eftersom en ulige kamp med »check in«-automaterne har opslugt broderparten af min reservetid, kan det kun blive til en hovedret denne mandag. Jeg vælger den anbefalede steak, der lander – endda et par minutter før lovet tid – gyldenbrun, duftende og sydende velstegt. 
Al bekymring om boardingtider og forsinkelser kan man trygt overlade til tjeneren, der aldeles på eget initiativ beder om mit flynummer og derefter holder øje med skærmen, der er genialt anbragt ved døren ud til køkkenregionerne. Der må være proppende fyldt med kokke og andet personale derude  for at holde tempoet på et niveau, der sikrer, at ingen skal spurte af sted mod gaten med håndbagagen i den ene hånd og en grillet Suffolk-svinekotelet i den anden…  

Plane Food er, sin lufthavnsstemning til trods, krydret med vanerne fra en London City-restaurant: Nystrøgne servietter i kurven med det gode brød, smørret stukket ud i cool cylinderform, tunge skinnende krystalglas, friskpresset orange juice og høflig tale fra den opmærksomme stab. Alt, hvad der er lækkert, uden at tage ekstra tid.

Til gengæld er her ikke meget romantisk dvælen ved måltidet i skæret af blide bivokslys og den slags. Lyset er klart og udskiftningen i sagens natur ganske kvik. Men pyt, hver ting til sin tid.

Keep cooking, Gordon – næste gang når jeg også lige en crème brûlée med citronkage til dessert.

På tur med Gordons madkasse
Hvis du er i seriøs tidnød, kan du snuppe et komplet måltid »to go« i form af tre retter, pakket i en, af uvisse grunde, rustfarvet thermotaske. De 12 £ for hele molevitten er fundet for de penge og »Plane Picnic« er mægtig populær blandt flittigt rejsende stamgæster. Morgenmaden, især.

Men konceptet fungerer fra 7 morgen til 21 aften, og man vælger sine favoritter blandt fire forretter – som for eksempel salat med tigerrejer – samt tre hovedretter og fire desserter. Der er også en børne-pakke, ligesom morgenmaden fås hele dagen. Man ved jo aldrig, hvad klokken er inde i hovedet på de mennesker, der traver gennem Heathrow.

Har du ikke booket sommerrejsen endnu?
Søg billige charterrejser fra alle store danske bureauer her!