Pristjek: Du sparer mest i luften

Billig parfume, spiritus og slik lokker de fleste af os ind i taxfree-butikken i lufthavnen. Men det kan faktisk slet ikke betale sig. Se her, hvor du gør de bedste handler.

Foto: Iris
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For de fleste af os er en tur i taxfree-butikken i lufthavnen nærmest et fast ritual, når vi er ude at rejse. Ud over at det får ventetiden til at gå lidt hurtigere, så er der jo også altid muligheden for at gøre en god handel. Uanset om det handler om parfume, spiritus, tobak eller slik.

Læs også: Hotellers duft-trend gør gæsterne syge

Eller – det tror vi i hvert fald.
For  selv om taxfree-shoppen er en del billigere end butikkerne udenfor lufthavnen, så er det ikke her, du kan gøre den bedste handel.
Det er derimod, når du er i luften.

Det viser et pristjek, som rejsebureauet Spies har foretaget ved at sammenligne priser  på en række populærer varer i henholdsvis den taxfree butik i Københavns Lufthavn i Kastrup og hos charterselskabernes taxfree-services, hvor man forudbestiller de varer, man ønsker, og så får dem udleveret, når man sidder i flyet og er på vej mod enten sit rejsemål eller er på vej hjem igen.

En del af ferieoplevelsen
Som du kan læse i skemaerne her på siderne, kan du blandt andet spare 50 kr. på en flaske Absolut Vodka ved at købe den hos Thomas Cook Airlines, som Spies flyver med, i forhold til taxfree-butikken i Kastrup.
Du sparer 27 kr. på en  Lancôme Génifique Youth Activating Cream hos Inflight Service, der leverer til blandt andre Star Tour og Apollo, og 90 kr. på en karton Prince Rich Taste hos Thomas Cook Airlines.

Generelt er priserne lavest hos  netop Thomas Cook Airlines, og det er ikke spor tilfældigt, siger Torben Andersen, der er informationschef hos Spies.

- Det er en helt bevidst strategi, at vi vil være markant billigst både i forhold til lufthavnens butikker og til de andre charterflyselskaber. Det taxfree salg er for danske chartergæster en vigtig del af den samlede ferieoplevelse, og når de kan gøre et godt køb og dermed hente en pæn del af rejsens pris hjem igen, tror vi på, at de vender tilbage. Og det gør de, siger han til BT Rejser.

Ville stoppe grænsehandel
Og hvordan får man så fingrene i de billige varer?
Ja, her er det nødvendigt at  gå lidt tilbage i tiden. I 1999 besluttede daværende økonomiminister Marianne Jelved (R) at sætte en stopper for danskernes ivrige grænsehandel, der havde som følge, at statskassen gik glip af enorme indtægter i form af moms og diverse afgifter.

Ved på EU-plan at indføre et forbud mod salg af taxfree varer mellem EU-landene, mente Jelved, at priserne i EU ville blive så ens, at folks tilskyndelse til at tage over grænsen og købe ind dermed ville forsvinde. I stedet ville de blive hjemme og lægge deres penge i de danske butikker – og sikre pengestrømmen til statskassen.

Køb via nettet
Men flyselskaberne svarede igen ved at rykke salget op i flyene i stedet.
I en butik på landjorden skal man betale afgifter og moms til det land, butikken ligger i, men når man er i luften, skal man betale afgifter til det land, man flyver til, og da afgifterne her oftest er meget lavere, kan man altså sælge varerne billigere.  

Når man køber en rejse hos de danske charterselskaber, får man tilsendt et katalog – typisk to uger før afrejsen – med de taxfree varer, man kan købe, og går enten på nettet og bestiller varerne eller sender en afkrydset liste tilbage til rejseselskabet.
Man kan betale ved bestillingen eller ved leveringen om bord på flyet, og Thomas Cook Airlines garanter, at ingen af deres varer kan købes billigere i den danske lufthavn, som gæsten rejste fra.

Vi har tjekket alkohol, dufte, hudpleje, tobak og slik her: