Portugals paradis for fuglekiggere

Algarvekysten er ikke kun et super sted til sol- og badeferie.

Algarvekysten i det sydligste Portugal har med sine smukke strande, hyggelige byer og gode klima været et populært chartermål i mange år. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fuglelivet i det sydlige Portugal byder på fantastiske farver: Lyserøde flamingoer, lilla kæmpe-blishøns og spraglede blåskader – for nu blot at nævne nogle af de mere farvestrålende »lokkeduer«...

Læs også: En gemt perle i Portugal

Turistorganisationerne i Algarve har da også for alvor fået øjnene op for, at det rige og usædvanlige fugleliv langs den portugisiske sydkyst er et effektivt salgsargument, når udenlandske turister skal vælge rejsemål.

I det sydvestligste hjørne af Europa finder man et imponerende stort og spændende udbud af interessante fugle, som vil give mange fuglekiggere fra ikke mindst et land som Danmark lyst til straks at pakke kikkerten og rejserygsækken.
Og de tiltrækkende fugle kan findes i så godt som alle områder af det sydlige Portugal.

I de vidtstrakte engområder langs kysten yngler og især overvintrer ande- og vadefugle i enorme antal. I baglandet finder man lokale ornitolog-delikatesser som blåskade, spansk kejserørn samt både stor- og dværgtrappe. Og mod vest giver det brusende Atlanterhav god mulighed for at se eksotiske havfugle som stormsvaler, skråper og kjover.

For slet ikke at tale om de titusindvis af rovfugle, der i træktiden om efteråret kan opleves omkring halvøen ved Sagres – Europas sydvestlige finger ud i Atlanterhavet. De hyppigste arter er dværgørn og gåsegrib, men blandt de godt en snes registrerede rovfugle-arter på stedet er også kikkertguf som blå glente, eleonorafalk og sågar lannerfalk og rüppels grib.

Fuglekiggere er populære gæster
- Vi er meget opmærksomme på, at det varierede fugleliv i Algarve er en af de ressourcer i regionen, som vi med god grund kan slå på i den internationale konkurrence om at få succes med turisme. Rigtig mange mennesker vil gerne komme til Algarve for at udnytte muligheden for at få en god oplevelse ved at se på vores fugle, siger den lokale turistmanager Antonio Almeida Pires, da BT Rejser møder ham i Algarve.

Han peger desuden på, at fuglekiggende turister er ekstra attraktive, fordi de i mange tilfælde hellere end gerne vil komme udenfor den traditionelle højsæson i sommermånederne. I Algarve er både vinteren og træktiderne om foråret og især efteråret rigtig gode besøgstidspunkter for ornitologer.

I forvejen tiltrækker det lune og solrige klima et meget stort antal golf-turister blandt de besøgende, men nu satser  turistorganisationerne i Algarve-regionen altså målrettet på også at give besøgende turister god og nem adgang til at se på fuglelivet i det sydlige Portugal.

I flere af regionens naturreservater tilbydes der særlige fuglekigger-ture med lokalkendte guider, og eksempelvis i de 60 km brede Rio Formosa-vådområde langs Portugals sydkyst er mange af sejlturene skræddersyet til, at gæsterne på nærmeste hånd kan studere storke, hejrer, ænder og vadefugle.

Fuglene bliver tillidsfuldt stående på ganske tæt hold, når udflugtsbådene glider forbi. Lidt på samme måde, som når fugle ofte først bliver skræmt af en bil, når man stiger ud af den.
De lokale miljøforkæmpere håber, at tilstrømningen af fuglekiggende turister kan være med til at forstærke den forståelse for naturbeskyttelsen, som allerede er ved at brede sig i Algarve.

Derfor startede man for to år siden også en årlig fuglefestival i Sagres i den første weekend i oktober, hvor man med en lang række arrangementer forsøger at involvere lokalbefolkningen i fuglebeskyttelsen.
 

Her kan du se fuglene

Sagres
Den sydvestlige halvø er en fortrinlig base for fuglekiggeri af både rovfugletræk, forbipasserende havfugle og lokale arter som dværgtrappe. Særligt i perioden fra slutningen af august til starten af november virker halvøen som en slags tragt for de store vingefang, der under trækket sydpå helst vil flyve over land længst muligt. På de gode trækdage er over 100 dværgørne og 30 slangeørne ikke ualmindeligt, og i sidste halvdel af oktober kan de enorme gåsegribbe komme glidende i stort tal. Dagsrekorden lyder på hele 1.800 eksemplarer. Havfugle som suler, skråper (kuhls og balear) og kjover kan med held observeres fra de 50 m høje klipper mod Atlanterhavet, men en langt større oplevelse får man ved at købe en havfugletur med en af gummibådene fra Mar Ilimitado i havnen i Sagres. Her kan man komme helt tæt på flere stormsvalearter – inkl. wilsons – og eksempelvis storskråper, som på ubegribelig vis dukker op på det tilsyneladende helt øde hav meget kort tid efter, at der er smidt fiskeaffald ud fra båden. Også delfiner, hajer, havskildpadder og en håndfuld hvalarter er observeret på stedet.

Castro Marin
flot naturområde i det allerøstligste hjørne af Algarve-kysten, der har haft reservatstatus siden 1975. Fra vådområdet har man et fint udsyn til hængebroen til Spanien, der ligger lige på den anden side af flodmundingen. Dele af området er spærret af i sommermånederne for at beskytte den sjældne dværglærke, der yngler fåtalligt i den østligste del. Masser af flamingoer, hejrer, hvide storke, vadere, ænder og terner. Gode chancer for både tyndnæbbet måge og audouinsmåge.

Rio Formosa
Det kæmpestore laguneområde strækker sig over et 60 km bredt kystområde og rummer 18.000 hektar frodig natur. Et godt udgangspunkt for udforskningen af laguneområdet er Algarves hovedby Faro, der især i den gamle bydel kan byde på historisk og atmosfærefuld arkitektur. Laguneområdet har været naturpark siden 1987, og er skærmet fra Atlanterhavet af et omfattende system af småøer og endeløse sandbanker. Utallige vandkanaler leder saltvand ind og ud af det sårbare økosystem, der fungerer som »kravlegård« for mange fisk og skaldyr, og rummer enorme mænder ande- og vadefugle.

Quinta do Lago
idyllisk golfområde helt tæt ved stranden, som indenfor samme områder giver mulighed for aktiv ferie for både fuglekiggeren, flyspotteren (flyene til lufthavnen i Faro får man næsten i hovedet), golfspilleren og strandgæsten. Den omgivende strandeng giver fantastiske muligheder for fuglefotografering af især vadefugle, og i områdets lille sø holder indtil flere eksemplarer af den ubeskriveligt smukke sultanhøne til mellem sivene. Den ligner en blishøne i dobbelt størrelse med lilla krop, røde ben og et endnu mere rødt kæmpenæb. I søen kan man i samme kikkertfelt se blishøne, grønbenet rørhøne og sultanhøne svømme og kravle rundt i den frodige bevoksning. Oven på en så flot naturoplevelse i Algarve føles det helt passende at fejre det med et glas portvin.

Læs også: Rejse ind i portvinens hjerte